- Jeg var innom flere partier før jeg fant et som tilfredsstilte mine krav til utenrikspolitikk

Johanne Skog Gripsrud er snart 97 år, forfatter, fredsaktivist og stortingsvalgets eldste listekandidat.

ELDSTE LISTEKANDIDAT: Johanne Skog Gripsrud fra Sandnes sier at hun brukte tid på å finne fram til Miljøpartiet De Grønne. Foto: Torfinn Ingeborgrud
ELDSTE LISTEKANDIDAT: Johanne Skog Gripsrud fra Sandnes sier at hun brukte tid på å finne fram til Miljøpartiet De Grønne. Foto: Torfinn IngeborgrudVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet lanserer i dag en interaktiv oversikt over alle som ønsker å komme inn på Stortinget etter valget.

En av skiller seg ut av årets kandidater er Johanne Skog Gripsrud fra Sandnes.

Om hun blir valgt inn på Stortinget, så vil hun være 100 år når stortingsperioden er over. Listekandidaten er klar på at hun ikke tror eller håper at det vil skje.

Forfatter Hun ble født i 1916, og er dermed årets eldste listekandidat. 96-åringen har gitt ut seks bøker, den siste av dem, «Fredsspor - i ulendt terreng», kom ut i vår.

Skog Gripsrud står på 20. plass på Miljøpartiet De Grønnes (MDG) liste i Rogaland.

96-åringen forteller at hun tidlig fant ut at hun tilhørte venstresiden.

- Jeg har vært interessert i hvordan landet styres helt fra jeg var liten og gikk på skolen, og begynte å lære om krig, forteller Skog Gripsrud, som blant annet har vært svært aktiv i Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet. Der er hun æresmedlem i dag. 

- Innom flere partier I tiden før andre verdenskrig fant hun ut at Ap var hennes parti, men hun forteller at dette endret seg da de gikk inn for NATO-medlemsskap.

- Jeg tror jeg stemte både SV og Senterpartiet, før jeg fant det eneste partiet som tilfredsstiller mine krav til utenrikspolitikk, sier 96-åringen. Det var Miljøpartiet de Grønne.

Hun forteller at det er en sak som hun savner i valgkampen.

- Den største skuffelsen for meg var da politikerne brukte likestilling som unnskylding til å militarisere hele den norske befolkningen, ved å gi kvinner verneplikt, sier hun.

- Bra de bruker eldre 96-åringen sier at hun stadig blir overrasket over at noen sier at det er det samme hva folk stemmer, så lenge de gjør det.

- Jeg mener at det ikke er det samme hva du stemmer på. Du må sette deg inn i sakene, er politikken slik den skal være? Hvilke partier legger vekt på sakene du synes er viktig? spør hun.

Skog Gripsrud sier at det er en stor ære å stå på kandidatlista i Rogaland.

- Det er bra at partiet setter opp folk som er gamle, for vi er ikke dumme, og vi har mange erfaringer. Jeg har for eksempel min bagrunn innen fredsarbeid, sier hun.

Torfinn Ingeborgrud, talsperson for MDG Rogaland, sier at 96-åringen absolutt ikke er listefyll.

- Hedersplass - Det er en hedersplass, slik at det skal være lett å se navnet hennes, sier Ingeborgrud.

Ved forrige valg sto hun på fylkestingslista, men da var en kandidat fra Arbeiderpartiet eldre enn henne.

- Vi mener at vi har fått en god kjønns-, geografi og aldersspredning, fra 18 til 96 år, sier Ingeborgrud.