- Jeg var kanskje naiv, men jeg trodde aldri de ville gå så langt

Dominique Strauss-Kahn gir fiender knyttet til Sarkozy skylda sexskandalen i fjor.

- BLE LURT: Dominique Strauss-Kahn hevder sexskandalen hvor han ble anklaget for forsøk på voldtekt av en stuepike på et hotell i New York i fjor ble arrangert av hans politiske motstandere. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes
- BLE LURT: Dominique Strauss-Kahn hevder sexskandalen hvor han ble anklaget for forsøk på voldtekt av en stuepike på et hotell i New York i fjor ble arrangert av hans politiske motstandere. Foto: REUTERS/Gonzalo FuentesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med britiske The Guardian anklager tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn fiender knyttet til den franske presidenten Nicolas Sarkozy for å ha orkestrert sexskandalen han havnet i for et snaut år siden.

Strauss-Kahn mener hans politiske motstandere ville bli kvitt ham før presidentvalget i 2012.

- Jeg hadde planlagt å annonsere at jeg stilte til valg den 15. juni, og hadde ingen tvil om at jeg ville bli sosialistpartiets presidentkandidat, sier han i intervjuet med Guardian.

Han var heller ikke i tvil om at han ville vinne. Meningsmålinger antydet at han lå nesten 20 prosentpoeng foran sin argeste motstander, president Nicolas Sarkozy.

Stilte aldri til valg Det var 14. mai i fjor at Strauss-Kahn ble arrestert i New York og anklaget for voldteksforsøk på en stuepike på hotellet han bodde på. To dager senere ble han stilt for retten og løslatt mot en kausjon på en million dollar.

Kausjonsbeløpet ble imidlertid tilbakebetalt da det viste seg at stuepiken hadde løyet om en rekke forhold og politiet derfor mente at hennes troverdighet som vitne var svekket.

Selv om han ikke mener at selve hendelsen med stuepiken var arrangert, sier han at opphausingen av hendelsene den dagen som førte til en etterfoskning og ødela hans sjangser til å bli Franrikes neste president var «formet av personer med en politisk agenda» og at «mer var involvert her enn rene tilfeldigheter».

FÅR SKYLDA: Politiske fiender med tilknytning til president Nicolas Sarkozy lurte ham i fella, hevder Dominique Strauss-Kahn. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
FÅR SKYLDA: Politiske fiender med tilknytning til president Nicolas Sarkozy lurte ham i fella, hevder Dominique Strauss-Kahn. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Vis mer

Han hevder også at han var overvåket av fransk etterretning flere uker før han ble arrestert og beskylder personer knyttet til Sarkozy for å avlytte telefonsamtaler og sørge for at stuepiken gikk til politiet, og dermed utløse en internasjonal skandale.

- Jeg var kanskje politisk naiv, men jeg trodde rett og slett ikke at de ville gå så langt. Jeg trodde ikke de kunne finne noe som kunne stoppe meg, sier han.

- Ble overvåket Strauss-Kahn har selv, med hjelp av privatetterforskere, studert saken i 11 måneder. De har studert bilder fra overvåkningskameraene på hotellet i New York, elektroniske dørkort og telefonlogger.

Samme morgen som han ble arrestert mottok han en e-post fra en venn i Paris på jobbtelefonen. Hun advarte ham mot at hans samtaler ble avlyttet og at en e-post han hadde sent til sin kone, Anne Sinclair, hadde blitt fanget opp av en person i UMP's partilokaler i Paris.

Dagen han ble arrestert var Strauss-Kahn egentlig på vei til Barlin. Der skulle han møte Angela Merkel og prøve å få henne til å støtte hans plan for å avverge at Hellas ikke kunne betale gjelden sin og gå konkurs.

- Hvis Tyskland hadde støttet planen ville andre europeiske regjeringer fulgt etter, sier han, og forteller at han fryktet krisen ville spre seg til Spania, Italia og andre land i eurosonen.

Ubeleielig for Sarkozy Strauss-Kahn trakk seg den 19. mai som leder for det IMF. Overgrepsanklagene ble senere avvist av påtalemyndighetene på grunn av stuepikens manglende troverdighet og mangel på bevis.

Det var ikke første gang den kjente politikeren og økonomen har blitt beskyldt for seksuelle overgrep, og saken vakte stor oppsikt i Frankrike hvor han var en het kandidat i det kommende valget året etter.

VAKTE OPPSIKT: Det vakte sterke reaksjoner da Dominique Strauss-Kahn ble anklaget for voldteksforsøk i mai i fjor. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT
VAKTE OPPSIKT: Det vakte sterke reaksjoner da Dominique Strauss-Kahn ble anklaget for voldteksforsøk i mai i fjor. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT Vis mer

Strauss-Kahns anklager kommer på et veldig ubeleielig tidspunkt for sittende president Nicolas Sarkozy, som på søndag kom på annenplass bak sin motstander François Hollande i første runde av det franske presidentvalget.

Foreløpig tyder meningsmålingene på at Hollande vil slå Sarkozy i andre runde den 6. mai.

BLE IKKE HAM: Dominique Strauss-Kahn stilte aldri til valg. Søndag stemte han i første runde av det franske presidentvalget. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes
BLE IKKE HAM: Dominique Strauss-Kahn stilte aldri til valg. Søndag stemte han i første runde av det franske presidentvalget. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes Vis mer