Utsatt for vold på Stavernfestivalen:

- Jeg var lam, jeg forsto det. Det var ikke noe tvil

Etter Stavernfestivalen i fjor sommer ble en 29 år gammel mann påført ryggmargsbrudd i nakken etter en voldshendelse.

LAM: Fornærmede ble påført ryggmargsbrudd etter voldsepisoden. I dag forklarte han seg som fornærmet i Larvik tingrett. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
LAM: Fornærmede ble påført ryggmargsbrudd etter voldsepisoden. I dag forklarte han seg som fornærmet i Larvik tingrett. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LARVIK (Dagbladet): Tirsdag startet rettssaken mot en 25 år gammel mann i Larvik tingrett. Mannen er tiltalt etter en grov voldshendelse som fant sted etter Stavernfestivalen i fjor. Skadene den fornærmede Oslo-mannen ble påført, førte til umiddelbare og omfattende lammelser.

AKTOR: An Eline Rimstad Johansen. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet
AKTOR: An Eline Rimstad Johansen. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet Vis mer

Tre uniformerte politibetjenter var til stede da retten ble satt. Aktor An Eline Rimstad Johansen forteller til Dagbladet at dette er av sikkerhetsmessig hensyn, og at det vil bli tatt en vurdering fortløpende. På formiddagen var det bare en politibetjent til stede i salen.

Nekter straffskyld

Ikledd en beige ytterjakke og jeans møtte den 25 år gamle tiltalte i retten sammen med sin forsvarer Jonny Sveen. På spørsmål fra dommer Siri Vigmostad svarte tiltalte at han nektet straffskyld.

Fornærmede forklarte i retten at han ikke husker så mye av den dagen og kvelden, altså lørdag 14. juli og natt til 15. juli i fjor.

- Etter som tiden har gått etter hendelsen, opplever jeg at detaljene har forsvunnet fra minnet mitt, sier han.

Han klarte ikke å identifisere tiltalte som gjerningspersonen, men sa at 25-åringen passer beskrivelsen.

Advokat Jonny Sveen, tiltaltes forsvarer, påpekte i sitt innledningsforedrag at tiltalte er den tredje siktede i saken. Brødrene hans, som begge har vært siktet i saken, skal senere forklare seg for retten. Tiltalte har forklart at han ikke har vært på stedet, og Sveen understreket at det har vært usikkerhet rundt hvem som var pirattaxisjåføren som angrep Oslo-mannen.

Ble kastet i bakken

Fornærmede, hans samboer, ei venninne og mange andre festivaldeltakere var på vei ut fra festivalområdet og på vei hjem da voldshendelsen skjedde.

29-åringen fortalte i retten at han hadde drukket alkohol på festivalen, og betegnet seg selv som åpenbart påvirket.

Fornærmede fortalte videre at venninnen reagerte kraftig på en rød bil på veien, og at samboeren skrek at den holdt på å kjøre på dem. Deretter slo fornærmede i frontruta på bilen.

FORSVARER: Advokat Jonny Sveen. Foto. Amanda Walnum/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Jonny Sveen. Foto. Amanda Walnum/Dagbladet Vis mer

- Jeg var opprørt over at en bil hadde holdt på å kjøre på samboeren min og venninna. Jeg husker ikke hva jeg sa, men jeg kan nok ha vært høylydt. Jeg husker at jeg holdt igjen døra på førersiden, fordi personen inni var ganske forbanna, forklarte fornærmede i retten.

Fornærmede kan ikke huske at det var noe samtale mellom de to da en person kom ut av bilen.

- Jeg husker det veldig vagt, men det var direkte fysisk. (...) Jeg ble kastet i bakken. Da jeg lå på bakken så jeg at han kom løpende mot meg på høyre side, og jeg kjente det smalt i hodet mitt, sa han.

Føreren av bilen kjørte pirattaxi denne kvelden, og det var fire passasjerer i bilen da hendelsen fant sted. De kom seg raskt ut av bilen, og sjåføren dro raskt fra stedet i den samme bilen.

ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet Vis mer

Klarte ikke å bevege seg

Umiddelbart etter at Oslo-mannen ble sparket i hodet, klarte han ikke å bevege seg. Det hadde samlet seg en del folk rundt, og han husker at mange ble hysteriske.

- Jeg lo av dem, fordi jeg tenkte at det ikke var noen grunn til å bli hysterisk, jeg trodde jeg hadde blitt «knocket ut». Jeg trodde jeg skulle opp og gå etterpå. Men det skjedde ikke, og det gikk opp for meg at det var ganske alvorlig, sier han, og legger til:

- Jeg var lam, jeg forsto det, det var ikke noe tvil.

Oslo-mannen ble først sendt til Tønsberg sykehus, hvor han tilbragte en natt i det han beskriver som forferdelige smerter og redsel. Deretter ble han overført til Ullevål. Etter oppholdet på sykehuset i Oslo, var han til behandling på Sunnaas sykehus i nær seks måneder. Han beskrev fysioterapien som tung og intensiv.

- Ting som var veldig enkelt før er en kjempeutfordring nå, sa han.

Under fornærmedes forklaring vekslet tiltaltes blikk noe mellom aktor og fornærmede, men for det meste holdt han blikket festet lavt i bordet.

BESLAGLAGT: Bilen som, ifølge fornærmede, nesten kjørte på flere personer utenfor festivalområdet. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Bilen som, ifølge fornærmede, nesten kjørte på flere personer utenfor festivalområdet. Foto: Politiet Vis mer

- Føler meg som en byrde

Tidligere har fornærmede hatt en karriere i Telemarksbataljonen. Før hendelsen jobbet han deltid i et sikkerhetsselskap, i tillegg til at han på fulltid studerte juss. I retten beskrev han livet før hendelsen som innholdsrikt. Han var en aktiv mann, som blant annet har drevet med dykking og ski, i tillegg til å gå mye tur.

- Jeg sitter bare i en stol. Jeg føler meg som en byrde, ikke som en partner, sier han og forteller at samboeren er i full jobb.

På spørsmål fra aktor, forteller fornærmede at han har mistet identiteten og handlekraften sin.

- Ambisjonene og planene mine er fullstendig revet ut av livet mitt.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Bistandsadvokat Ketil Magnus Berg forteller til Dagbladet at det har vært en påkjenning for fornærmede å forberede seg til rettssaken.

- Men han er glad for å ha lagt frem saken og forklart seg for retten, sier Berg.

Les om tiltaltes forklaring for retten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer