- Jeg var «livets advokat»

BODØ/OSLO: Mats Storvik er tiltalt for aktiv medvirkning til selvmord. Hans beste venninne tok sitt liv i Amsterdam da de var på interrail. Turen var ment for å få henne vekk fra selvmordstankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen mot Storvik (24) er ifølge aktor unik i norsk rettshistorie. Natt til 23. januar var han tilstede i hotellrommet der hans beste venninne tok sitt eget liv. Nå risikerer han inntil 15 års fengsel. I dag fortalte han sin historie i Hålogaland lagmannsrett.

- Hun kom til meg når livet ble for tungt, sa han i retten.

Tiltalte og avdøde, en ung indisk kvinne oppvokst i Bodø, ble kjent med hverandre i 1994. Ifølge tiltalte levde hun et turbulent liv hjemme, og bodde hjemme hos ham en kort stund vinteren 1995. Samme vinter skal hun ha prøvd å ta sitt liv minst en gang. Ved ett annet tilfelle der hun skal ha bestemt seg for å ta selvmord oppgir Storvik å ha pratet henne fra det.

Fikk samboer

Nyttårsaften 1995 traff avdøde en gutt hun ble sammen med. Storvik sier at hun i tiden etterpå brukte mye tid på leiligheten og samboeren. Samboerforholdet til tross, så sa Storvik i retten at bestevenninnen fortsatt snakket om selvmord, men han oppfattet at det ikke lenger var noe alternativ.

Januar 1997 går Storvik inn i militæret. Like før han dimmer desember samme år får han en telefon fra avdøde. Hun sier det er slutt med kjæresten, at hun har prøvd å ta sitt eget liv, og at hun vil prøve igjen. Storvik ber henne vente til han kommer hjem fra militæret.

På et vorspiel annen juledag skal avdøde ha fortalt Storvik og en venninne at hun hadde bestemt seg for å ta sitt eget liv. Hun ba de to vennenne ikke si i fra til helsetjenesten for å få henne innlagt.

- Går dere bak ryggen min vil jeg aldri tilgi dere, skal hun ha sagt ifølge Storvik. Hun skal ha oppgitt å ha gått til psykolog helt siden starten av nittitallet, uten at hun mente det hadde hjulpet noe særlig.

Dro på Interrail

Storvik sa i sin forklaring at han trodde det bare var et spørsmål om tid før «det gikk over». Han foreslo at de skulle kjøpe en hel rull med Flaxlodd, ta toget til Casablanca i Marokko, og sette seg på en kafe der og skrape seg gjennom hele rullen. De to ble enige om å dra på interrail sammen.

Interrailplanene ble ifølge tiltale backet opp både av en psykolog og den avdødes foreldre. Foreldrene bidro til og med økonomisk til turen.

På vei nedover mot Spania skal avdøde ha valgt å få seg en tatovering som dekket et arr på håndleddet fra et tidligere selvmordsforsøk. Storvik så på dette som et godt tegn, men sa i sin forklaring i dag at hun fikk flere sammenbrud på togturen nedover.

Han sa i dag i retten at han følte seg som en slags «livets advokat» der han satt og argumenterte med henne hvorfor hun ikke skulle ta sitt eget liv.

I Madrid traff hun det Storvik beskrev som «en kjekk gutt». Han trodde dette ville bli vendepunktet på turen. Og det ble det også, mente han, men på en annen måte enn han hadde trodd. Ifølge Storvik fant avdøde nå ut at det var håpløst, at det ikke hjalp å ha det gøy. Hun ville ta sitt eget liv.

- Hun sa hun hadde ingen lyst til å leve. Pysiaktrien kunne kanskje hjelpe, men prisen ville være for høy, sa Storvik i sin forklaring i dag.

Endelig beslutning

Over et måltid kinamat fortalte avdøde Storvik at henes beslutning var endelig, og at det var ingenting han kunne gjøre. Hun skulle ta sitt liv i Amsterdam.

På en Internettkafe i Barcelona leste venneparet om selvmord. De hadde det Storvik kaller en etisk konflikt. Tiltalte prøvde å minne sin venninne om at det ikke finnes noen angreknapp.

- Men hun hadde ingen illusjoner, ingen drømmer om hva som skulle skje etter at hun var død, forklarte Storvik.

Da de kom til Amsterdam, kjøpte Hetal selvmordsboka «Final Exit». I boka står det en liste over land der det er straffefritak for barmhjertighetsdrap. På denne lista er Norge ført opp.

Deretter skal Hetal ha fulgt selvmordsoppskriften i boka slavisk. Hun ga Storvik en liste over stoff hun kunne bruke. Øverst på lista sto valium. Deretter metadon. I boka ble det anbefalt en dose på 300 gram metadon. Hetal ba ifølge Storvik om 400 gram, «for å være på den sikre siden.»

Skrev selvmordsbrev

Tiltalte hadde denne forklaringen på at han etterfulgte venninnas råd og skaffet henne den dødelige overdosen metadon:

- Jeg ville ikke at hun selv skulle gå sine siste timer blant horer, narkomane og vinningsforbrytere i Amsterdam.

Men han ville ikke knuse tablettene for henne. Der gikk grensa for hvor langt han ville strekke sin bistand.

Mens Storvik traff pusheren Danny på gata i Amsterdam, satt Hetal på rom 105 på hotellet «The Globe» og skrev selvmordsbrev. Da hun fikk tablettene med metadon, knuste hun dem og balndet den i mat etter nøyaktig oppskrift fra selvmordsboka. Mens hun delte opp dosene satt hun ifølge tiltaltes forklaring og snakket i telefonen med en venninne i Bodø.

I retten i dag fortalte Storvik at han hadde selv valgte å bli hos venninna mens hun tok sitt liv, fordi han «ville gi henne en bedre og mer verdig død». Han håpet dessuten at hun skulle trekke seg i siste liten, og i så fall ville han være der for å hjelpe henne.

Fortalte historier

- Jeg satt meg ved siden av henne i senga og pusket henne i nakken og på ryggen mens jeg fortalte henne historier jeg selv har skrevet. Så ba hun meg om å legge meg ned ved sida av henne. Hvilket jeg gjorde, inntil hun sovnet.

Da hun sovnet satte han seg i den andre senga og så på henne, til han var siker på at hun var bevisstløs. Deretter forlot han rommet, tok med seg mobiltelefonen hennes, og ringte venninna i Bodø. Han fortalte at Hetal hadde sovnet, at det var over.

Resten av natta gikk han i ørska.

En gang tidlig om morgenen begynte han å forberede seg på det han måtte gjøre. Han ringte politiet, kontaktet konsulatet, planla å komme seg problemfritt ut av Nederland. Han klarte ikke å sove.

Klokka 0900 banket det på døra første gang. Hotellbetjeningen ville at de skulle bytte rom.

- Hetal pustet fortsatt, og betjeningen kom flere ganger på døra. Rett før de kom opp siste gangen, døde Hetal, fortalte Storvik.

Han ba betjeningen ringe etter ambulanse. Resten av det som skjedde husker han bare bruddstykker av.

Da han kom tilbake til Bodø, ble det stelt i stand en minnestund for Hetal. Hun hadde slv bestemt innholdet. Blant annet ble låta «Misplaced childhood» av Marillion spilt.

- I ettertid ser jeg at vendepunktet kom i Madrid, forklarte Storvik i retten i dag.

- Da vi dro fra Madrid til Barcelona sa hun at hun ville ta selvmord. På toget fra Barcelona til Amsterdam fortalte hun at det var over. I Amsterdam skulle det skje, fortalte han.

Opplevelsen beskrev Storvik som «et slag i trynet».

- Jeg satt igjen med en følelse av tap. Det var som om en samboer hadde gjort det slutt. Men Hetal virket bestemt, fornøyd og glad. Hun uttrykte at hun følte hun hadde tatt det rette valget.

I retten i dag fortalte Storvik at advokaten han først fikk oppnevnt da han ble siktet, anbefalte ham å ikke fortelle politiet at det var han som skaffet til veie metadonen.

- Seinere skiftet jeg advokat, og gikk selv til politiet og tilsto alt, forklarte Storvik.

- Siden har jeg ventet.