SPURTE UT OFFERET: Aktor Arne Ingvald Dymbe spurte i dag ut den første av de i alt 23 fornærmede jentene i rettssaken mot den tidligere overlegen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SPURTE UT OFFERET: Aktor Arne Ingvald Dymbe spurte i dag ut den første av de i alt 23 fornærmede jentene i rettssaken mot den tidligere overlegen. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- Jeg var livredd for at han skulle ta meg

Den første av de 23 fornærmede jentene forklarte seg mot overgrepstiltale legen (39) i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I dag forklarte den første av de i alt 23 fornærmede jentene seg i rettssaken mot den overgrepstiltalte legen (39).

Dørene ble lukket, og bare pressen fikk være til stede da jenta forklarte seg.

Den tidligere overlegen er tiltalt for voldtekt mot jenta, med utgangspunkt i Straffelovens § 192, første ledd bokstav c:

«For ved truende vold eller ved truende handling ha fått noen til å ha seksuell omgang med en annen eller til å ha utført tilsvarende handlinger med sel selv».

12-13 år Jenta ble ifølge tiltalen kontaktet av overlegen første gang i i 2003. Hun var da ifølge henne selv, 12-13 år gammel.

Han lurte henne til å sende bilder av seg selv, og ifølge jenta ble de etter hvert grovere og grovere.

I retten sa jenta at hun følte en konstant trussel fra mannen om at han ville legge ut bildene på nettet, eller sende dem til familiemedlemmer, venner eller andre i hennes omgangskrets, dersom hun ikke sendte ham nye og grovere bilder.

- Jeg fortsatte fordi jeg var redd for å bli tatt om jeg ikke gjorde det. Jeg var livredd for at han skulle ta meg. Jeg følte.. jeg var dritredd, redd for at han var rett rundt hjørnet for eksempel. Han krevde bilder, og truet ikke verbalt om å drepe eller voldta, men du får den følelsen på deg uansett, sa jenta i sin forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun fortalte at den tiltalte navnga personer i hennes omgangskrets og sa at han ville kontakte dem om hun ikke gjorde som han ba henne om.

SMS til mora Jenta fortalte at hun har fortrengt mye av det som foregikk. Hun husker ikke hvor lenge sms-kontakten med mannen varte, men anslår det til en måned. Rundt år 2005 byttet hun telefonnummer. En dag fikk moren hennes en sms der noen spurte om det nye nummeret til dattera. Vedkommende utga seg for å være ei jente.

- Mamma trodde det var en venninne og sendte nummeret mitt, forklarte jenta.

- Jeg fikk en melding ganske like etter det, og så starta alt igjen. Jeg opplevde at det var den samme personen som forrige gang, det var måten ting ble skrevet på.

Avsenderen sa at om hun ikke sendte meldinger ville andre bilder av henne bli spredd på nettet.

- Det har vært liggende en frykt der hele tiden om at noen skal si at det ligger slike bilder av meg på nettet. Det var driven i at jeg sendte flere bilder, sa jenta i retten.

Følte seg overvåket Hun følte dessuten at sms-avsenderen var i nærheten hele tiden.

- Jeg følte at han visste hvor jeg var. Om jeg sa at jeg var på trening, visste han at jeg ikke var det. Jeg følte at han overvåka meg. Jeg løy en gang og sa at jeg var på et sjukehus i Nord-Norge. Da fikk jeg melding senere der han skrev at han hadde ringt sjukehuset og fått bekrefta at jeg ikke var der.

Frykten hun følte kommer tydelig fram i en sms som ble funnet på en telefon som er beslaglagt hos tiltalte.

- «Jeg er konstant redd deg jeg, spesielt nå som du har byttet nummer. Jeg føler det er noe på gang, det er det jo også»

Ifølge fornærmede mottok hun opp til hundre meldinger enkelte dager. 

- Det var fryktelig stressende. Jeg tror det endret adferden min ganske mye, sier hun.

Gikk ikke til politiet - Tenkte du på å gå til politiet? spurte tiltaltes forsvarer Svein Tømmerdal.

- Ja, jeg tenkte på det, men jeg turde ikke. Jeg var redd for å få det i retur igjen, svarte hun.

Tiltalte nekter straffeskyld for paragraf 192. Han nekter også for å ha kontaktet fornærmede i 2003.
I retten i går sa tiltalte at bilder og kontaktinformasjon til jenta allerede var på en av telefonene han fant i en gammel jernbanevogn som sto på Tjuvholmen i Oslo, i 2008.
 
Han innrømmer derimot å ha hatt kontakt og med jenta. I går beskrev han kontakten dem som «vennskapelig» og sier at de to «utvekslet» bilder.