- Jeg var livredd

UVDAL (Dagbladet): En spak skipsreder Thor Christensen fortalte om hele utpressingsmarerittet da hyttesaken mot Hallvard Flatland kom opp i går. Christensen slapp en bombe i retten da han bekreftet at han i forrige uke hadde fått en henvendelse om det han kalte en hestehandel som skulle få ham til å trekke anmeldelsen i utpressingssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minutter før retten ble satt i Brøstrud i Uvdal i går, utdypet den inntil nå tause skipsrederen fra Sandefjord, Thor Christensen, hvorfor han valgte å gå til sak mot Hallvard Flatland for å få tilbake hytta i Uvdal. Christensen og hans advokater mener at hyttesaken kom opp som en del av utpressingssaken. Igjen er det Atle Hamres rolle som mellommann de setter spørsmålstegn ved.

- Om jeg får hytta eller ikke, er ikke så nøye. Dette er en markering av at nå får det være stopp. Stopp på all utpressingen. Stopp på alle rentene som skal betales innen en viss dato. Stopp på alle truslene mot meg og familien min, sier Christensen til Dagbladet.

Og utdyper:

- Du aner ikke hvordan det har vært å være alene om dette. Uten å ha lov til å snakke med noen. Jeg føler meg så dum og flau over at jeg kunne la meg lure inn i dette. Jeg trodde på Atle hele tida. Det er flaut og vemodig, sa Christensen før han gikk inn for å forklare seg.

Ikke bare hytte

- De kaller meg skipsreder, svarte Christensen på dommer Stein Husbys spørsmål om hvilken stilling han har. Dermed var skipsrederens taushet brutt, og det var duket for en av de mest selsomme sivilsaker Norge har opplevd. Utpressingssaken ble i hele sin bredde belyst under en enkel hyttestrid - før politiet bestemmer seg for om de vil tiltale Atle Hamre. Thor Christensens første møte med offentligheten siden utpressingssaken kom opp, ble et sterkt møte. Rolig forklarte han seg om alt fra trusler om kidnapping av barna, trusler om vaskevannsfat med 220 volt strøm og om sin engstelse for vennen Atle Hamre som gjennom hele utpressingssaken fungerte som mellommann.

Men det ble helt stille i retten da Flatlands advokat, Jan Erik Langangen, spurte Christensen om han hadde blitt truet den siste tida.

- Det har vært en henvendelse, svarte Christensen, og ble presset til å fortelle videre. Han fortalte retten at en han kjenner ble kontaktet av en bekjent av Atle Hamre så seint som forrige tirsdag.

- Det ble foreslått en hestehandel. Hvis jeg ble med til en advokat, skulle vi få hele saken ut av verden og jeg skulle trekke anmeldelsen, sa Christensen, og sluttet slik:

- Det ga meg en utrygghet.

Snill og naiv

Thor Christensen framsto som en beskjeden, snill og litt naiv mann som har vært sjenerøs mot sine omgivelser hele tida. Eller som dommeren konstaterte da det kom fram at Christensen hadde betalt for en bil til Atle Hamre til en verdi av kroner 385000: - Slik må det være å ha en rik onkel i Amerika.

Christensen fortalte om overleveringer av penger i tomme videoomslag. Med ett unntak var det Atle Hamre som var Christensens mellommann i forhold til utpresserne. Første gang møtte han dem selv på Bjerkebanen.

- Jeg ble så fryktelig redd, fortalte Christensen retten.

Rederen fortalte hvordan utpressingen hadde preget livet hans i seks år. År hvor han heller ikke fungerte verken på jobb eller hjemme. Salget av hytta ble forberedt for å klare neste avdrag til utpresserne. Christensen nekter ikke for at han derfor prøvde å selge hytta, som han hevder å ikke ha fått ett eneste øre for. Christensen hevder at prisen Hamre og han ble enige om var en million kroner. Disse pengene skulle være nedbetaling på et lån Hamre hadde tatt på vegne av Christensen, som hadde problemer med å betale utpresserne.

- Du har solgt smør og ikke fått betaling, konstaterte dommeren tørt.

- Riktig, svarte Christensen.

600000 i konvolutt

Flatland hevder på sin side at prisen ble fastsatt til 600000 kroner. Penger han innrømmer at Hamre fikk i kontanter. Flatland trodde han hjalp Christensen å bli kvitt en hytte han hadde dårlige minner fra. Dette var årsaken Hamre hadde oppgitt overfor Flatland. Noe seinere ble imidlertid Christensen overtalt av Hamre til å gi Flatland tilbake 200000 kroner fordi utsikten fra hytta angivelig skulle bli redusert. Også disse 200000 kronene ble overlevert i sedler. Flatland og hans forsvarer Langangen la ikke skjul på at heller ikke de var fornøyde med «papirarbeidet» som ble utført i denne saken. Men det er det Flatlands tidligere advokat, Morten Kjensli, som må svare for i dag.

<B>PÅ GAMLE TOMTER: Skipsreder Thor Christensen hevder å ha betalt Hallvard Flatland 200&nbsp;000 kroner cash for tapt utsikt.