-  Jeg var livredd

Da rømlingene kjørte inn på den lille grusveien, så Hans Wickman (54) sin sjanse: Han kastet seg ut av bilen og stakk til skogs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det oppsto tumulter i bilen lyktes det fangevokteren å få opp døra og kaste seg ut. Han hadde da i forkant for alvor begynt å innse at livet hans var i fare.

-  Jeg var redd og ville hjem så fort som mulig. Det var det eneste jeg tenkte på, sier han i politiavhør.

Gjemte seg

Den 54 år gamle tobarnsfaren ble funnet seint fredag kveld i et stort skogsområde nær den lille bygda Sikfors, noen kilometer nordøst for Hällefors. Han hadde da vært rømlingene Tobias Jardebergs og Åke Martinssons gissel i et drøyt døgn. Ifølge Expressen var det ved 20-tida at Wickman klarte å flykte, og han måtte både vasse og svømme for å komme bort fra gisseltakerne.

-  Jeg var livredd for at de skulle komme etter meg. Derfor gjemte jeg meg først, forteller han i det ene av gårsdagens to politiavhør.

Han var ikke klar over at det befant seg mye politi i området.

-  Jeg kunne ikke vite om det var politi eller rømlingene som kjørte i bilene, sier han.

Det er en av forklaringene til at det gikk nærmere to timer før han ble plukket opp av en politipatrulje.

Aggressiv

Ved sekstida i går morges kom 54-åringen endelig hjem til samboer Ilse Henriksson og deres to barn.

-  Det føles utrolig deilig å være hjemme igjen, sier han til Expressen.

Wickman forteller også om dramaet torsdag kveld da han ble tatt som gissel. Sammen med tre andre vakter var han i ferd med å låse inn fangen.

-  Helt uten forvarsel dyttet Tobias Jardeberg til meg og dro fram en kniv. Han var meget aggressiv, truet med våpenet og skrek at vi måtte åpne slik at de kunne komme seg ut, sier 54-åringen.

Utenfor fengselet stjal de en hvit Toyota Previa, som etter hvert ble byttet ut med en gammel Volvo.

Store bevæpnede politistyrker søkte lørdag i traktene rundt Hällefors, men hadde ikke funnet noen konkrete spor seint i går kveld. Norsk politi er også varslet om de to rømlingene.

HJEMME: - Det føles utrolig deilig å være hjemme igjen, sier Hans Wickman til Expressen.
STOR KONTROLL: Bevæpnet svensk politi sperret veien mellom Grythyttan og Hällefors i går i et forsøk på å finne de to rømte fangene.