Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Martine unnslapp Harvey-flommen med et nødskrik

- Jeg var livredd

Nå hjelper norske Martine Nygaard (17) og vertsfamilien andre som har mistet alt under ekstrem-stormen Harvey i Texas.

VERTSFAMILIE: Bærumsjenta Martine Nygaard (17) sammen med vertsmor Erika Clark og døtrene hennes Madison (8) og Olivia (7). Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VERTSFAMILIE: Bærumsjenta Martine Nygaard (17) sammen med vertsmor Erika Clark og døtrene hennes Madison (8) og Olivia (7). Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATY (Dagbladet): - Dette ble en brå start. Flere naboers hus ble oversvømte. Vi var utrolig heldige da vannet stoppet bare meter fra inngangsdøra. Det var bare flaks at dette ikke gikk verre, forteller Nygaard til Dagbladet.

KØER: Køene utenfor de få butikkene som holdt åpent, strakk seg hundrevis av meter da det verste av ekstrem-stormen Harvey hadde trukket seg tilbake. Inne i butikkene var det mange tomme hyller. Foto: Martine Nygaard
KØER: Køene utenfor de få butikkene som holdt åpent, strakk seg hundrevis av meter da det verste av ekstrem-stormen Harvey hadde trukket seg tilbake. Inne i butikkene var det mange tomme hyller. Foto: Martine Nygaard Vis mer

Hun sitter i hjemmet til sin nye amerikanske vertsfamilie i Katy utenfor Houston i Texas. Selv om hun bare har bodd der en drøy uke, har starten på utvekslingsåret vært ekstremt dramatisk. Nygaard fikk nemlig oppleve en av de verste naturkatastrofene i amerikansk historie på altfor nært hold.

- Mistet alt

Da Dagbladet snakket med henne søndag, var ennå ikke det verste over og hun befant seg midt i ekstrem-stormen Harvey. Men onsdag skinner sola og vannet har forsvunnet fra nabolaget mens Harvey har blåst lenger øst. Men ødeleggelsene er enorme i Houston-området, og mange steder er fortsatt oversvømmet.

- Flere naboer og slektninger av vertsfamilien min har mistet alt, sier Nygaard.

Før stormen brøt ut hadde familien, som består av vertsforeldre og to døtre på sju og åtte år, lagt en slagplan for hva de skulle gjøre dersom de måtte evakuere.

Foruten flomvannet var det også tornadoer i området.

- Jeg var livredd. En gang gikk alarmen da vi satt og spiste middag. Da reiste vi oss opp alle sammen og løp inn i det store klesskapet, sier Nygaard og peker mot skapdøra.

Hjelper andre

- Jeg er fra Bærum og er ikke vant til liknende situasjoner som dette. Hjemme i Norge er jeg redd bare det lyner og tordner, sier Nygaard.

Samtidig er hun svært opptatt av alle dem som nå er langt hardere rammet enn henne.

- Vi hadde tre flomofre her, som vertsfaren min hadde hjulpet med å evakuere. De hadde bare med seg et par plastposer. Det var alt de hadde klart å redde med seg, forteller Nygaard.

På fanget har hun en kattunge familien berget fra uværet. Han har fått navnet Harvey.

Nå er familien i full gang med å hjelpe andre hardt rammede flomofre.

- Vi har donert babyutstyr. Vi har hjulpet folk som har mistet alt med å finne midlertidige steder å bo. Mannen min og jeg jobber også flomskade-bransjen til daglig, men nesten ingen her har flomforsikring. Derfor hjelper vi nå folk gratis, forteller vertsmora, Erika Clark, til Dagbladet.

Hun berømmer også andre i lokalsamfunnet.

- Det er utrolig hvordan folk stiller opp for hverandre akkurat nå.

REDNINGSAKSJON: Drew Griffin skulle lodde stemningen i flompregede Texas, plutselig måtte han redde et menneskeliv. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!