– Jeg var maskot for nazistene

Fem år gammel jødisk gutt fikk uniform, gevær og pistol etter at han rømte fra massakre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Jeg fikk små jobber jeg skulle gjøre, som å pusse sko, bære vann eller tenne opp et mål. Men hovedoppgaven min var å underholde soldatene. Å få dem til å føle seg litt gladere, sier Alex Kurzem til BBC.

I 1941 ble hele familien hans drept. Men den lille gutten klarte å rømme. Senere skulle han bli omtalt som det tredje rikest yngste nazist.

Nå har BBC gjort et stort intervju med mannen.

Smertefulle minner

– De ga meg en uniform, et lite gevær og en liten pistol, sier han.

Alex’ første minner er fra en landsby i Hviterussland 20. oktober 1941, samme dagen som landsbyen ble invadert av tyskerne.

– Jeg husker at tyskerne invaderte landsbyen, og at de stilte opp alle mennene på torget og skjøt dem. Min mor sa at faren min var drept, og at de ville drepe oss alle, sier Alex til BBC.

– Jeg var redd for å dø, så midt på natta rømte jeg. Jeg gikk for å kysse min mor adjø og løp inn i skogen.

MASKOTEN: Alex Kurzem, eller Ilya Galperin som han egentlig het, flyktet da nazistene inntok landsbyen han bodde i. Etterpå ble han en slags maskot for SS-troppene.
MASKOTEN: Alex Kurzem, eller Ilya Galperin som han egentlig het, flyktet da nazistene inntok landsbyen han bodde i. Etterpå ble han en slags maskot for SS-troppene. Vis mer

Han ble der til morgenen etter. Da ble de to søsknene hans og mora drept.

– Jeg husker at jeg bet meg i hånda så hardt jeg klarte for å ikke gråte, for da ville de ha oppdaget meg i skogen. Jeg husker ikke lenger nøyaktig hva som skjedde, jeg tror jeg må ha besvimt flere ganger. Det var forferdelig.

Bodde i skogen

– Da skytinga stoppet, ante jeg ikke hvor jeg skulle gå, så jeg bestemte meg for å bo i skogen, fordi jeg ikke kunne gå tilbake. Jeg var den eneste som var igjen. Jeg må ha vært fem eller seks år, sier han.

Alex gikk gjennom skogen og kom til flere hus. Men ingen tok ham inn.

– Jeg banket på folks dører og flere åpnet og ga meg brød, men de ba meg gå videre, sier han til BBC.

Alex overlevde på maten han fikk og ved å ta klær fra døde soldater.

Etter ni måneder på egenhånd, overleverte en lokal mann ham over til det latviske politiet, som senere ble en del av nazistenes SS-tropper. Samme dag som han ble overlevert, henrettet nazistene en rekke av lokalbefolkningen. Alex stod i samme rekke som de som skulle bli skutt. Han trodde han skulle dø.

– Det stod en soldat i nærheten av meg, og jeg spurte ham: «Før du dreper meg, kan du gi meg litt brød?». Han så på meg og tok meg med bak skolen vi sto ved. Han undersøkte meg og så at jeg var jødisk.

Soldaten, som het Jekabs Kulis, bestemte seg for å redde den lille gutten.

– Jeg vil ta deg med meg, gi deg et nytt navn og fortelle de andre soldatene at du er en foreldreløs russer, sa han til meg, sier Alex nå.

Falsk identitet

Alex hadde et såkalt arisk utseende, men måtte hele tiden skjule sin egen bakgrunn.

– Jeg måtte hele tiden passe på, for hvis de fant ut hvem jeg egentlig var, så ville de drepe meg. Jeg var redd for at russerne skulle skyte meg og for at tyskerne skulle oppdage at jeg var jødisk. Jeg hadde ingen å gå til, sier han.

Den lille gutten ble brukt av SS til å lure jøder i døden. Han stod blant annet utenfor togene som fraktet folk til konsentrasjonsleirene og delte ut sjokolade for å lure dem inn.

I 1944, da nazistene så ut til å gå mot et sikkert tap, ble Alex sendt til en latvisk familie av sjefen i SS-troppen. Fem år senere emigrerte familien til Australia. Der har Alex bodd siden, og blant annet jobbet i et sirkus før han endte opp som TV-reparatør i Melbourne, ifølge BBC.

Lagde bok og film om faren

Alex Kurzem fortalte ikke om sin store hemmelighet, ikke en gang til sin australske kone.

– Jeg sa til meg selv at jeg måtte glemme fortida, og det klarte jeg. Jeg holdt på hemmeligheten.

Først i 1997 fortalte han familien hva han hadde gått gjennom. Da begynte han sammen med sønnen Mark å nøste opp igjen den dramatiske krigshistorien.

De to dro blant annet tilbake til landsbyen der Alex ble født. De fant ut at han egentlig het Ilya Galperin og fant til og med bilder av ham i fullt SS-uniform i et gammelt arkiv, ifølge BBC.

Far og sønns jakt på den dramatiske historien endte opp med en bok og en film om farens liv, begge kalt «The Mascot».

Les mer om filmen her eller les om boka her.

Hos BBC kan du se et videointervju med Alex Kurzem.

BOKA: Sønnen, Mark Kurzem, har skrevet en bok om farens historie.