- Jeg var med på Tøyendrapet

En av de som er siktet for overlagt drap på norsk-somalieren Atle Bakke (36), har i avhør erkjent å ha deltatt i drapet.

DREPT HER: I denne røde opelen ble Atle Bakke (38) drept fra kloss hold. Foto: Øistein Norum Monsen
DREPT HER: I denne røde opelen ble Atle Bakke (38) drept fra kloss hold. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Dette går fram av en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett. I gårsdagens kjennelse løslater lagmannsretten en 20 år gammel mann, som er siktet for å motarbeide politiets etterforsking av drapet på Tøyen 2. august. Ifølge kjennelsen skal 20-åringen ha latt de tre drapssiktede oppholde seg i en leilighet ved Ullevål stadion, samtidig som de var etterlyst.

Politiet mener også det er en viss mulighet for at 20-åringen vet hvor drapsvåpenet er, etter det Dagbladet får opplyst. Et titall personer kan på en eller annen måte være involvert i drapet.

Lagmannsretten skriver videre i kjennelsen:

«Det er på det rene at de tre siktede i drapssaken befant seg i leiligheten til 20-åringens mor sammen med 20-åringen i et tidsrom mellom drapet søndag 2. august ca. kl. 22.20 og til de ble pågrepet i leiligheten tirsdag 4. august kl. 15.30. En av de siktede har erkjent å ha deltatt i drapet», ifølge kjennelsen.

Hemmelig
De tre drapssiktede, som ikke erkjenner straffskyld, er varetektsfengslet for inntil fire uker med de strengeste restriksjoner i Oslo tingrett for ei uke siden. Retten bestemte at kjennelsene i sin helhet skal holdes hemmelige på grunn av faren for bevisforspillelse.

20-åringen som i kjennelsen ble løslatt av lagmannsretten risikerer likevel å bli sittende 14 dager i varetekt, uten at det er avsagt en rettslig kjennelse for at han skal fengsles. Fredag ble han løslatt av tingretten. Oslopolitiet påkjærte til lagmannsretten, og fikk såkalte oppsettende virkning.

STAKK FRA ÅSTEDET: Denne Audi A6en ble observert kjørende fra åstedet. Den ble funnet utbrent noen dager senere. Foto: Dagbladet-tipser
STAKK FRA ÅSTEDET: Denne Audi A6en ble observert kjørende fra åstedet. Den ble funnet utbrent noen dager senere. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

Det betydde at 20-åring måtte bli i fengsel til lagmannsretten hadde behandlet saken. Dette skjedde i går. Oslopolitiet påkjærte umiddelbart løslatelsen til Høyesterett, og lagmannsretten har akseptert oppsettende virkning. En avgjørelse fra Høyesteretts kjæremålsutvalg er ventet over helga, to uker etter 20-åringen ble arrestert.

Pågrep vitne
20-åringens forsvarer, advokat Aase Sigmond, sier til Dagbladet at etter hennes mening overspiller politiet i forhold til hennes klient.

- Dette er i realiteten et forsøk på å varetektsfengsle et vitne. Jeg mener lagmannsretten ser det på samme måte, sier hun.

Tre personer er siktet for drap på Bakke og drapsforsøk på en 34-åring i Jens Bjelkes gate. 20-åringen, sammen med to kamerater er siktet for å ha motarbeidet etterforskningen. Samtidig er politiet på jakt etter to-fire personer, etter at fluktbilen fra Tøyen ble funnet utbrent på Rosenhoff i Oslo for ei uke siden. På det tidspunktet var de seks siktede i politiets varetekt.

Motivet for drapet kan være blodhevn. Bakke er dømt for å ha drept faren til to av de tre som er siktet for drapet.

DREPT: Atle Bakke (38). Foto: Privat
DREPT: Atle Bakke (38). Foto: Privat Vis mer