DEN FØRSTE OPPGAVEN: Slik lokket selskapet nordmannen til å bli involvert i pengeoverføringen. Faksimile
DEN FØRSTE OPPGAVEN: Slik lokket selskapet nordmannen til å bli involvert i pengeoverføringen. FaksimileVis mer

- Jeg var «muldyr» for utenlandske kriminelle

Vestfold-mannen trodde han fikk en lukrativ deltidsjobb. I virkeligheten overførte han stjålne penger til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fikk en epost i desember i fjor, sier Vestfold-mannen til Dagbladet.

- Det framstod som et tilbud om en deltidsjobb. Det var veldig fristende, sier han.

Vestfold-mannen fikk et tilbud fra et selskap som kaller seg Express Shipping. På nettet framstiller de seg som et lovlig frakt- og pengeoverføringsselskap.

- Jeg skulle få 60 euro for hver sending i tillegg til 8 prosent i kommisjon av det som ble overført. Jeg var i en vanskelig økonomisk situasjon og det var forlokkende, sier han.

Takket ja Mannen takket ja til «tilbudet». Han fikk det som framstod som en ansettelseskontrakt.

- Jeg fikk beskjed om at jeg måtte stille bankkontoen min til disposisjon, slik at de kunne overføre penger dit som jeg skulle sende videre. Jeg fikk først en overføring på 62 500 kroner. Jeg skulle ta ut pengene i banken, dele opp og sende videre til tre ulike personer i Ukraina, sier mannen.

Han fikk beskjed om å bruke velansette selskap som Western Union og Moneygram. Slik kunne pengene føres ut av landet, tilsynelatende legalt.

Men Vestfold-mannen hadde ikke fått noen lovlig deltidsjobb. Han ble brukt som «muldyr», en svindelmetode Kripos tidligere i år gikk ut og advarte mot. De mener organiserte kriminelle står bak og advarer nordmenn mot at de kan bli involvert i ulovlige pengetransaksjoner.

Ble anmeldt Han gjennomførte overføringene. Noen dager senere fikk han overført 10 500 kroner med beskjed om å ta de ut og sende de videre, som sist.

- Da jeg prøvde å ta dem ut, fikk jeg beskjed om at de ikke var tilgjengelige. Jeg tenkte ikke mer over det med en gang og dro på en tur til utlandet. Da ble jeg plutselig oppringt av banken min, med beskjed om at jeg var anmeldt, sier mannen.

- Banken sa at det var kriminelle fra Ukraina som hadde hacket seg inn på en konto og overført pengene til meg, sier han.

De 10 500 kronene ble returnert til den hackede nordmannen. Vestfold-mannen rakk bare å gjøre den første overføringen, før han skjønte at han var lurt. I ettertid ser han at han burde sett faresignalene.

- De var veldig ivrige. Da jeg gjennomførte den første betalingen, ringte de flere ganger. «Hurry up, hurry up». Jeg føler meg dum som har gått på det. En blir for grisk, det er det som gjør det, sier han.

Kripos: Sett tidligere Kripos har sett liknende saker.

- Dette er en metode vi har sett tidligere, sier Leiv Rune Gully, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Dagbladet.

OVERFØRTE PENGER: Mannen fikk beskjed om å ta ut pengene fysisisk og å overføre dem til tre personer i Ukraina via de lovlige systemene til Western Union eller Moneygram.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OVERFØRTE PENGER: Mannen fikk beskjed om å ta ut pengene fysisisk og å overføre dem til tre personer i Ukraina via de lovlige systemene til Western Union eller Moneygram. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vestfold-mannen sier han selv har anmeldt selskapet, som tilsynelatende operer fra Missouri i USA, til FBI.

- Når en har lite penger, frister det å skaffe litt ekstra. Men jeg sitter ikke igjen med noen annet enn problemer etter dette, sier han.

Unngå å bli lurt Sikkerhetsselskapet Norsis mener dette er en typisk muldyr-sak.

- Dette er en helt typisk sak, for å verve personer som muldyr. Enter det er via datingnettsteder eller tilbud om «ordinær» jobb. Hensikten er å få arbeidstakeren, eller egentlig offeret i denne settingen, til å overføre penger, sier Peggy Sandbekken Heie, seniorrådgiver i Norsis.

Norsis har følgende råd for å unngå å bli lurt:

• Ikke overfør penger for folk du ikke kjenner.
• Husk at ikke alle på nett er den de utgir seg for å være.
• Ha en sunn skepsis til gode «tilbud» på nett; Er det for godt til å være sant, er det ofte det.
• Husk at du kan bli lurt til å begå kriminelle handlinger.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Express Shipping. På selskapets hjemmeside hevder de at virksomheten deres er lovlig, at de er lovlig registrert i Saint Louis i Missouri i USA og at alle overføringer selskapet er involvert i er lovlige.

Har du blitt utsatt for noe liknende eller andre svindelmetoder på nettet? Kontakt Dagbladets reporter.