Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byrådsleder og tidligere partisekretær Raymond Johansen:

- Jeg var naiv etter 22. juli

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), trodde de grufulle angrepene 22. juli ville føre til en ny samfunnsdebatt, men nå mener han at han nok tok feil.

HANDLINGSPLAN: Sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik lanserer byrådsleder Raymond Johansen seks tiltak for å hindre ny, høyreekstrem terror. Foto: Nina Hansen
HANDLINGSPLAN: Sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik lanserer byrådsleder Raymond Johansen seks tiltak for å hindre ny, høyreekstrem terror. Foto: Nina Hansen Vis mer

Politiet etterforsker nok en gang høyreekstrem terrorisme på norsk jord. Tankegodset ser ut til å være det samme som bak terroren 22. juli 2011. Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen mener det er tid for selverkjennelse:

- Jeg var veldig naiv etter 22. juli. Jeg trodde da at vi innså hva ekstreme holdninger kunne føre til i sin ytterste konsekvens. Jeg trodde det ville endre det politiske klima, og at det ville bli mindre polarisert, sier han til Dagbladet.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

I stedet mener Ap-politikeren, som var partisekretær i 2011, at det motsatte har skjedd.

- Jeg opplever at det aldri har vært mer polarisert enn det er nå. Det er veldig høy temperatur i debatten, og en økende muslimhets som får bre om seg, sier han og får støtte av Ap-nestleder Hadia Tajik.

- Høyreekstreme og nynazisitske aktører har prøvd å operere i åpent lende. Alle husker Odins soldater i 2016, nynazistene som marsjerte i Kristiansand i 2017 og i Fredrikstad i 2018. Dette har skjedd, vi har sett det og vi har advart mot det.

- Høyreekstremisme er en dødelig ideologi, og i Norge har den drept flere personer enn noen annen ideologi har gjort, sier hun.

-Politisk lederskap

- Hva gjorde en feil i oppfølgingen av 22. juli?

- Det er altfor tidlig å si. Fordi samfunnet utvikler seg, ikke bare i Oslo, men også avhengig av internasjonale konjunkturer. Men da vi snakket om «mer toleranse og mer åpenhet» burde vi tatt bekymringen om økende muslimhets tidligere. Det handler også om tydelig politisk lederskap i et samfunn - om hva som er akseptabelt og hva som ikke er akseptabelt, sier Johansen.

- Har det sviktet der?

-Jeg har i noen sammenhenger ment at vi som samfunn kunne ha vært tydeligere på hva vi aksepterer og ikke aksepterer. Her påhviler det oss et veldig stort politisk ansvar, sier han.

Johansen viser til at bystyret har vedtatt at byrådet skal utarbeide en handlingsplan mot muslimhets.

- Det er viktig. Om det nå er blitt en politisk erkjennelse av at muslimhets brer om seg, er det gledelig. Da har vi kommet et lite stykke på vei, sier han, og legger til:

- Men jeg tror erkjennelsen sitter langt inne. Og jeg håper den varer lenger enn en uke etter det som fremstår som et forsøk på å begå massedrap i en moske.

- Mer 22. juli i skolen

De to Ap-toppene lanserer følgende tiltaksliste for å motvirke islamhat:

* Styrke politiet - speseilt Kripos hatytringgruppe og Nasjonal cyberkrimsenter.

- Vi ser hvor viktige nettform er for både rekruttering og spredning av hatretorikk. Da må politiet få mer ressurser til å være til stede der, sier Tajik.

* En egen handlingsplan mot muslimhat - etter mal fra handlingsplanen antisemittisme.

-Vi trenger noe målrettet enn at dette innlemmes i handlingsplanen mot rasisme og diskriminering, fordi en del av konspirasjonsteoriene handler om at muslimer forsøker å overta. Dette er så utpregede konspirasjonsteorier at vi er nødt til å ta spesielt tak i det, sier Tajik.

* Sørge for at 22. juli og politisk ekstremisme får mer oppmerksomhet i skolen.

- Det er behov for å ha mer oppmerksomhet i skoleverket om hvor farlig politisk ekstremisme er, hvordan det sprer seg og hva det er. Det handler om å styrke elevenes evne til kritisk tenking og evne til å stå mot forsøk på rekruttering inn i et ekstremt miljø.

* Gi mulighet for politiet til å bøtelegge hatytringer som allerede er straffbare.

-Det er ikke snakk om å begrense ytringsfriheten, men om å senke terskelen for å kunne forfølge hatytringer som allerede er straffbare og som likevel får passere. Nå florerer det av slike ytringer uten at det får konsekvenser. Det vil vi gjøre noe med.

* Tiltak for å motvirke rekruttering av ekstremister i fengsler.

* Doble midler til Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak og utvide mandatet til å også forebygge ekstremisme.

Vurderer handlingsplan

KrF-leder og tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad åpner for å vurdere en egen handlingsplan mot muslimhat og islamofobi. Venstre-leder Trine Skei Grande er positiv.

Statsminister Erna Solberg (H) er også åpen for en egen handlingsplan mot muslimhat i kjølvannet av moskéskytingen i helgen, men har ikke konkludert.

– Vi har ikke tatt noen beslutning i regjeringen på om det skal være en egen handlingsplan, eller om dette skal være et tema i den felles handlingsplanen. Jeg har en pragmatisk tilnærming til det, sier Solberg.

Siv Jensen er avventende:

- Tiltakene vi allerede har mot islamisering og rasisme favner så bredt at det selvfølgelig også omfatter muslimhat. Vi skal ha et samfunn hvor religionsfrihet og ytringsfrihet står sterkt. Det må vi jobbe med også etter denne grusomme hendelsen som jo kunne endt mye verre, sier hun til Dagbladet.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!