VAR PUTINS NETT-TROLL: Ludmila Savtsjuk er redd etter å ha stått fram og avslørt Putins propagandafabrikk. Foto: Sergej Gratsjov
VAR PUTINS NETT-TROLL: Ludmila Savtsjuk er redd etter å ha stått fram og avslørt Putins propagandafabrikk. Foto: Sergej GratsjovVis mer

- Jeg var nett-troll i Putins løgnfabrikk

Tok jobb for å avsløre Putin-regimets nettpropaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUSJKIN (Dagbladet): Ludmila Savtsjuk (34) kaller den bare løgnfabrikken, det fire etasjer høye business-senteret midt i St. Petersburg som pøser ut russisk-vennlig propaganda på sosiale medier. Savtsjuk tok jobb på propagandafabrikken for å finne ut fra innsiden hvordan Putin-regimets krig på sosiale medier er organisert.

Tilfellet Nemtsov Det masse-produseres bevisst løgner for å fortelle den offisielle russiske fortellingen om krigen i Ukraina og Putin-regimets fortreffelighet, sier Savtsjuk til Dagladet. Det beste eksempelet er etter at den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate like ved Kreml i Moskva 27. februar i år.

- Vi fikk allerede samme kvelden som drapet skjedde beskjed om å skrive at drapet var en provokasjon mot regjeringsapparatet fra opposisjonens side, og at opposisjonen nå var så desperat at de hadde begynt å drepe hverandre, sier Savtsjuk.

- Sjefene var veldig konkrete på hva de krevde av oss. Det er klart at drapet på Nemtsov var en situasjon som krevde raske reaksjoner for å spre det offisielle synet på sosiale medier for å skape den fortellingen Kreml ville fortelle, sier Savtsjuk.

Den radikale versjonen At det oppsiktsvekkende drapet var et resultat av opposisjonens frustrasjon var en av versjonene som ble lansert som en mulig årsak fra Kremls side. Det var den mest og radikale og oppsiktsvekkende, og samtidig den minst troverdige forklaringen. Men det var den versjonen regjeringsapparatet ville terpe inn i folk via sosiale medier.

Ludmila Savtsjuk bor nå i en liten leilighet i Pusjkin, en by som ligger en times kjøring utenfor St. Petersburg. Hun sier at det var et veldig bevisst valg å begynne og jobbe på propagandafabrikken. Savtsjuk beskriver seg selv som regimekritisk journalist, og sier at hun konsulterte et nettverk av journalster og jurister før hun begynte i jobben ved nåttår. I to måneder jobbet hun der.

Går til retten Hun har gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver for - som hun sier - å røyke ut hvem som står bak virksomheten.

- Det var ingen kontrakter, og lønna ble betalt i kontanter. Det ble ikke betalt inn penger i pensjonsfond, og ikke betalt skatt, sier Savtsjuk.

En angivelig bakmann skal være den rike restaurantkongen i St. Petersburg Jevgenij Prigoshin. Han kan ellers skryte av at president Vladimir Putin ofte besøker hans restauranter når han er i St. Petersburg. Men ellers er det ingen som vet hvor pengene til virksomheten kommer fra, om det er privatpersoner som finansierer det, eller om det er statlige panger. Virksomheten er uansett ulovlig, blant annet fordi det ikke betales skatt.

Lønna er god, 50 000 rubler i måneden tilsvarer litt over 7 000 kroner og er en god månedslønn for en student. De fleste som jobber på propagandafabrikken er studenter, forteller Savtsjuk. Det var flere hundre mennesker som jobbet i propagandafabrikken. De jobber i 12-timers skift. Savtsjuk sier at det finnes en tilsvarende virksomhet i Moskva.

Savtsjuk jobbet som blogger. Men hun forteller også at det var folk som jobbet som journalister, med videoer og med tegninger og karikaturer. De profesjonelle nett-trollene jobbet på Facebook, Twitter, YouTube og det største sosiale nettstedet i Russland og Ukraina, Vkontaktje. Det jobbes på russisk, men også på ukrainsk og engelsk. Savtsjuk har hørt at det jobbes på tysk, men dette er ikke informasjon hun vil gå god for. Om det jobbes på norsk vet hun ikke, men det er ikke noe hun vil utelukke.

Redd for sikkerheten Savtsjuk sier at alt materialet ble gått grundig gjennom av sjefene, og at det bevisst ble skapt en stemning av konspirasjon og hemmelighold. Hun sier at det som sjokkerte henne mest var at de som jobbet på propagandafabrikken bare skrev det de fikk beskjed om, selv om de ikke trodde på det selv. De hadde ikke noe forhold til politikk, og åpenbart ikke til sannhet.

Hun sier at det hun mener er løgnene som spres på sosiale medier kan være like viktig for opinionsdannelsen i Russland som det bildet de nasjonale TV-kanalene skaper i den krigen om sannheten som den virkelige krigen i Ukraina har skapt.

- Jeg er redd for å bli banket opp en mørk kveld, eller enda verre. Det er ikke risikofritt å stå fram som Putin-motstander i dagens Russland, sier Savtsjuk.