- Jeg var nok en av de aller første som ble skutt

Hør legen Mohamed Kalil fortelle om de dramatiske minuttene på Frigjøringsplassen i Kairo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Mohamed Kalil (26) var på Tahrir-plassen den onsdagen for to uker siden da demonstrasjonene gikk over i voldelige sammenstøt.

Det haglet med steiner og brannbomber mellom demonstranter og de som støttet president Hosni Mubarak. Like etter midnatt, natt til torsdag, startet sikkerhetsstyrker og politi å skyte med skarpt mot demonstrantene.

- Jeg var nok en av de aller første som ble skutt. Først hørte jeg en skuddsalve uten at noen ble truffet. Jeg skjønte ikke hva det var, men så kom en salve til og mannen som sto ved siden av meg tok seg til magen og falt sammen, forteller han.

Så prøvde en annen demonstrant å slepe bort den sårede, men da ble han skutt også.

SÅRET:Legen Mohamed Khalil (26) ble skutt gjennom begge føttene av en snikskytter under demonstrasjonene på Tahrir-plassen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
SÅRET:Legen Mohamed Khalil (26) ble skutt gjennom begge føttene av en snikskytter under demonstrasjonene på Tahrir-plassen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

-De to sårede ble liggende oppå hverandre.

Dilemma
Kalil havnet i et voldsomt dilemma. Skulle han prøve å få de to sårede i sikkerhet, måtte han slippe en stor jernplate han støttet opp.

-Jernplate ble brukt som dekning mot steiner og brannbomber. Nå fungerte den som dekning mot skuddene og mange samlet seg bak den, forteller Kalil.

Men jernplata sto på noen stenger, slik at den ikke ga beskyttelse helt nede ved bakken. Og innen Kalil fikk tatt en beslutning var det for sent.

- Plutselig kjente jeg en voldsom smerte i begge beina. Det var som om de brant. Jeg bare falt sammen, men heldigvis greide jeg å dytte jernplata fra meg slik at jeg ikke fikk den over meg.

Ikke som film
Alle som hadde gjemt seg bak jernplata flyktet da den ikke lenger ga beskyttelse.

- På film er det slik at men løper videre om man er skutt i foten. Men slik er ikke virkeligheten.

NORMALT: På dag tre etter revolusjonen i Egypt fortsatte festen på Tahrir-plassen i Kairo, men situasjonen begynner nå å normalisere seg. Butikkene rundt plassen har åpnet igjen og trafikken får kjøre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NORMALT: På dag tre etter revolusjonen i Egypt fortsatte festen på Tahrir-plassen i Kairo, men situasjonen begynner nå å normalisere seg. Butikkene rundt plassen har åpnet igjen og trafikken får kjøre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Med armene klarte Kalil å slepe seg rundt et hjørne og ble kjørt i ambulanse til sykehus. Han ble operert for massive beinbrudd i begge føttene.

-Det er klart det var verd det. Selv om beina ikke vil bli like gode håper jeg å kunne gå på dem igjen. Alt vil bli bedre i Egypt nå, sier han.

FEIRING: Soldatene hylles som helter i Egypt og folk lar ikke sjansen til et godt fotominne gå fra seg. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FEIRING: Soldatene hylles som helter i Egypt og folk lar ikke sjansen til et godt fotominne gå fra seg. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer