Fikk trampeklapp og klemmer på SV-landsmøtet

- Jeg var rasist. Unnskyld

Han klappet da han så TV-nyhetene om Benjamin-drapet. I helga fikk han selv stående applaus på SVs landsmøte.

BEKJENNELSE: Knut Merox Iversen sto fram som tidligere rasist da han tok ordet på SV-landsmøtet i helgen. Lokallagslederen i Ås fikk stående applaus da han ba om unnskyldningen for den han omtaler som sin mørke fortid. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
BEKJENNELSE: Knut Merox Iversen sto fram som tidligere rasist da han tok ordet på SV-landsmøtet i helgen. Lokallagslederen i Ås fikk stående applaus da han ba om unnskyldningen for den han omtaler som sin mørke fortid. Foto: Berit Roald, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Seint fredag kveld gikk Knut Merox Iversen på talerstolen på SVs landsmøte. Journalistene hadde forlatt salen. Flere av delegatene hang lett sigent med hodet. Så skjedde det noe magisk.

- Folk har tatt meg i hånda, gitt meg klemmer og reagert med hjerter på Facebook. Så det har blitt noen tårer. Nå føler jeg endelig at min mørke fortid har kommet til en verdi og at jeg er til nytte, sier Iversen til Dagbladet.

Kakerlakker

Den mørke fortida kan oppsummeres i noen få ord:

- Jeg har alltid vært udugelig til å slåss. Så jeg stilte som sjåfør. Vi dro til Holmlia for å banke opp folk som var brune i huden. I mine øyne er det like ille som slåsskampene. Jeg kjørte jo gærningene dit.

- Ingen refleksjoner over at det var galt?

- Vi så på innvandrere som kakerlakker. Uten menneskelig verdi. Vi var en del av et nordisk fellesskap der det var oss mot dem. Skikkelig skummelt. Jeg ble født inn i det, men etter skole og militæret ble det bare enda verre, forteller Iversen.

Et punktum

I dag er han lokallagsleder i Ås SV, fem år etter at han meldte seg inn i partiet. Førstereis delegat på landsmøtet. Oppført på en antatt sikker andreplass på SV-lista tilhøstens lokallag.

- Etter å stått på talerstolen og fortalt om min mørke fortid avsluttet jeg innlegget med å si: «Til alle i salen med innvandrerbakgrunn. Unnskyld.» Da fikk jeg stående applaus.

De som var til stede forteller at du kunne merke at salen våknet opp i løpet av de tre minuttene Iversen snakket. «Dagens sterkeste», skrev Inga Marte Thorkildsen på Facebook.

Iversen sier at han føler at han har satt et punktum:

- Jeg har sett ned på mennesker jeg vet har mye å tilby. Det var riktig å si unnskyld, sier han.

Livstruende syk

På skolen var Knut Merox Iversen mobbeoffer. Det styrket hatet som allerede lå der. «Jeg lette etter syndebukker», forklarer han. Men rasist har han vært så lenge han kan huske - fram til vendepunktet som kom da han holdt på å dø.

- Jeg var født inn i et miljø der jeg ble fortalt at innvandrere var farlige, betydde bråk og noe man så ned på. Jeg måtte gå på en skikkelig smell før jeg forsto at dette var galt. Så havnet jeg på sykehus med alvorlig glykemisk sjokk. Legene visste ikke om jeg kom til å overleve. Det åpnet for refleksjon over hva jeg hadde gjort så langt i livet.

- Og da ble det overgang fra Frp til SV?

- Så raskt gikk det ikke. Jeg lå i sykesenga og spurte meg selv hva jeg ville etterlate meg om jeg døde. Svaret var ikke en dritt. Ingen arvinger. Et oppløst tidligere ekteskap. Noe jeg godt forstår i dag. «Hvis jeg overlever dette, skal jeg forandre meg, jeg skal bli et bedre menneske og ha et formål med livet», tenkte jeg.

Iversen meldte seg ut av Frp, startet faktainnsamling om ulike partier og endte etter noen år i SV.

- Derfra har det bare gått en vei.

- Snakket om drap

Iversen forteller at han var del av et rasistisk miljø som på det meste besto av hundre personer fra midten av 1990-tallet og fram til for rundt ti år sida.

- Du var rasist da Benjamin Hermansen ble drept av nynazister i 2001. Hva husker du om det?

- På den tida var det mye prat om rasistisk motiverte drap. For meg var det helt greit. Jeg klappet i hendene da jeg så nyhetene om det på TV.

- Hva tenker du om det i dag?

- Skammelig! Det er mange tanker, ord og setninger jeg uttrykte den gang som jeg i dag blir helt på gråten over når jeg tenker på hvor ille det var. Hadde det drapet skjedd i dag, ville jeg sendt blomster til de pårørende.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer