REDD MANNEN:  Den tiltalte 48-åringen har ifølge eks-kona utøvd vold mot henne flere ganger i løpet av de sju månendene de bodde sammen i hans bopel i Sogn og Fjordane. Her er tiltalte sammen med sin forsvarer Oscar Ihlebæk. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
REDD MANNEN: Den tiltalte 48-åringen har ifølge eks-kona utøvd vold mot henne flere ganger i løpet av de sju månendene de bodde sammen i hans bopel i Sogn og Fjordane. Her er tiltalte sammen med sin forsvarer Oscar Ihlebæk. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

- Jeg var redd for at han tok livet av sønnen min og meg

Eks-kona til Martin Kolbergs tiltalte stesønn beskriver en voldelig 48-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Eks-kona (39) til den 48 år gamle mannen, som står tiltalt for drapstrusler mot Jens Stoltenberg og stefaren og Ap-politikeren Martin Kolberg, forklarte seg i Oslo tingrett i dag.

Mannen er også tiltalt for voldtekt, vold og trusler mot eks-kona, og det er denne delen av den to-delte tiltalen kvinnen forklarer seg om.

- Jeg var redd for at han tok livet av sønnen min og meg, forklarer den tydlig pregede, fornærmede kvinnen om en hendelse i deres hjem i Sogn og Fjordane i 1. november 2008.

Ifølge tiltalen slo han den tidligere kona denne dagen «flere ganger i ansiktet, dro henne i håret og slo hodet hennes flere ganger mot gulvet slik at hun fikk blåmerker, hevelser og sår i ansiktet og i hodet».

- Slo med knyttneve De to møttes over internett, og 48-åringen oppsøkte så kvinnen i Shanghai-området i Kina i 2006, hvor kvinnen jobbet som turist-guide.

Etter gjentatte besøk giftet de seg i landet, før hun og sønnen flyttet inn i hans bopel Sogn og Fjordane i mars 2008.

Eksen har forklart at mannen først viste sin aggresive side etter at de hadde flyttet sammen i Norge. Aggresiviteten økte i takt med inntaket av alkohol, og i perioder drakk han hver dag, har hun forklart.

Ifølge tiltalen skjedde episoden i november etter at han tidligere ved to episoder hadde kastet henne mot en sofa og et stenbord slik at hun ved den første hendelsen slo hodet mot veggen.

- Han slo med knyttneve og sparket meg med foten. Han kastet meg så inn på kjøkkenet, forklarer kvinnen om november-hendelsen.

Hun beskrev mannen som full og «ute av kontroll».

Sønnen hjemme Kvinnen forklarte at hun hadde tenkt på å søke hjelp hos politiet, men at hun ikke kjente til nummeret, og at hun tidligere hadde blitt fortalt av mannen at politiet uansett ville bruke flere timer på å rykke ut etter oppringning.

GROVE TRUSLER: Stesønnen til Martin Kolberg er tiltalt for å ha truet med å drepe både statsminister Jens Stoltenberg og Martin Kolberg. Mannen er også tiltalt for vold og voldtekt av kona ved flere anledninger. Hun forklarer seg i Oslo tingrett og frykten for mannen i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
GROVE TRUSLER: Stesønnen til Martin Kolberg er tiltalt for å ha truet med å drepe både statsminister Jens Stoltenberg og Martin Kolberg. Mannen er også tiltalt for vold og voldtekt av kona ved flere anledninger. Hun forklarer seg i Oslo tingrett og frykten for mannen i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Hun har også forklart at det var vanskelig å skaffe seg venner i Norge, siden hun ikke kunne språket, og ifølge tiltalen ble hindret i å «ta imot besøk eller besøke andre».

- Jeg så ingen annen utvei enn å la han roe seg ned. Derfor forsøkte jeg å være medgjørlig. Han fortsatte å sitte der og drikke.

Kvinnen fant så sønnen, som gikk på barneskolen, sitende på huk på sitt rom da dette utspilte seg.

Ifølge henne ville sønnen ringe politiet, men hun fikk han til å legge telefonen fra seg, i frykt for at dette ville opprøre tiltalte mer. 

- Han var forferdet over hvordan jeg så ut i ansiktet på grunn av slagene. Jeg sa til han at det gikk bra, og at han bare var full.

Deretter forklarte kvinnen at tiltalte etter dette holdt henne fast, og hun av redsel følte seg tvunget til å gjennomføre seksuell omgang med mannen. 

- Kan ikke dø «Jeg kan ikke dø nå, dersom jeg dør kan han drepe sønnen min også», forklarte kvinnen at hun tenkte.

- Han frarøvet meg menneskeverdet, sier hun i retten.

39-åringen sa så at hun dagen etter spurte om mannen kunne ringe lege fordi hun hadde smerter etter slagene, noe hun mener at han ikke gjorde. I stedet ga han henne tabletter.

- Jeg oppfattet han som ondskapsfull, derfor turte jeg ikke ta medisinen. Jeg lot som jeg svelget den, men hadde tabletten under tunga.

AKTOR:  Statsadvokat Carl Fredrik Fari spør den fornærmede kona ut om hennes forhold til Martin Kolbergs stesønn i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Carl Fredrik Fari spør den fornærmede kona ut om hennes forhold til Martin Kolbergs stesønn i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Uka etter tok en ansatt på kvinnens arbeidsplass med kvinnen til et krisesenter, som hun fikk hjelp hos.

De to ble så skilt.

Nekter straffskyld Den tiltalte mannen nekter straffskyld for alle punktene i tiltalene. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 219 og 192 for episodene mot den tidligere kona.

Ifølge kvinnens bistandsadvokat Robert Fonn vil det bli lagt fra bildebevis og legeerklæring, som i tillegg til vitner i morgen, bygger opp om hennes historie.

- Påtalemyndigheten har varslet vitner som støtter opp om dette. De er fra nærmiljøet og arbeidsplassen hennes.

FORSVARER STESØNNEN:  Advokatene Oscar Ihlebæk og sønnen Andreas Ihlebæk forsvarer den 48 år gamle mannen, som nekter straffskyld. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORSVARER STESØNNEN: Advokatene Oscar Ihlebæk og sønnen Andreas Ihlebæk forsvarer den 48 år gamle mannen, som nekter straffskyld. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer