- Jeg var redd for at sønnen min skulle finne meg livløs på gulvet

Nå har Terje Roger Olsen (40) gått ned 93 kilo med fedmeoperasjon - og funnet kjærligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Det er ikke mer enn 18 måneder siden. Vektnåla stoppet på 192,5 kilo, og Terje Roger Olsen sendte mor på kjøpesenteret fordi han ikke turte å gå i butikken selv.

- Folk glante, og det var slitsomt å gå. Det var en kamp bare å komme ut av senga om morgenen, sier 40-åringen til Dagbladet.

Etter vanskelige barne- og ungdomsår med mobbing og ensomhet, hadde han begynt å trøstespise da han var i midten av 20-åra.

STØTTER HVERANDRE: Terje Roger Olsen og kjæresten Kjerstin Kjeverud har hatt problemer med mat på hver sin måte, og mener erfaringene styrker forholdet. Foto:Thomas Rasmus Skaug
STØTTER HVERANDRE: Terje Roger Olsen og kjæresten Kjerstin Kjeverud har hatt problemer med mat på hver sin måte, og mener erfaringene styrker forholdet. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Han kunne drikke fire halvannenlitere med Pepsi Max i løpet av én dag, og frokosten besto ofte av brus og potetgull. Til middag kunne det gå med to-tre pizzaer, forteller han.

Siste sjanse Og på tross av gjentatte forsøk på å gå ned i vekt, falt han alltid tilbake på trøstespisingen. I 2008 slo legen hans alarm: Olsen hadde en blodsukkerverdi på over 24 og BMI på over 60, og hvis han ikke la om livsstilen sin, ville han trolig ikke bli mer enn 50 år gammel.

- Jeg følte at det var nå eller aldri. Jeg var redd for at sønnen min skulle finne meg livløs på gulvet en dag.

Han søkte om en fedmeoperasjon på Aker sykehus, og fikk beskjed om at han måtte gå ned mellom 10 og 20 prosent i vekt før et eventuelt inngrep. I løpet av den tre år lange ventetida, fortsatte han med jojo-slankingen. Sommeren 2011 veide han igjen 192,5 kilo, og hadde slått fra seg tanken på en operasjon.

NYFORELSKET: Terje Roger Olsen og Kjerstin Kjeverud ble kjærester for fem måneder siden. Foto:Thomas Rasmus Skaug
NYFORELSKET: Terje Roger Olsen og Kjerstin Kjeverud ble kjærester for fem måneder siden. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Så kom vendepunktet. I september fikk Olsen kontakt med en personlig trener, som hjalp ham å sette opp en kostholdsplan. Fire måneder seinere fikk han et uventet brev fra sykehuset. Det var satt av tid til operasjon i februar.

Hadde betenkeligheter - Jeg fikk litt sjokk, for jeg trodde jo ikke at jeg kom til å få noen operasjon. Jeg tenkte litt på om jeg skulle ta den eller ikke, men jeg bestemte meg for å gjennomføre, selv om jeg visste at jeg kunne få bivirkninger, sier han.

- Jeg hadde vært overvektig i 15 år, og hadde prøvd nesten alt for å gå ned i vekt. Jeg så det som den siste utveien.

Operasjonsdagen veide han 164,4 kilo. Siden den gang har vekta bare gått nedover. Alt annet oppover. Forrige helg viste vekta 99,5 kilo.

FØR: Terje Roger Olsen veide nesten 200 kilo da legen hans slo alarm i 2008. Nå veier han 99,5 kilo, og tar sikte på å gå ned ytterligere ti kilo før han stabiliserer vekta. Foto: Privat
FØR: Terje Roger Olsen veide nesten 200 kilo da legen hans slo alarm i 2008. Nå veier han 99,5 kilo, og tar sikte på å gå ned ytterligere ti kilo før han stabiliserer vekta. Foto: Privat Vis mer

- Bortsett fra bivirkningene, hadde du noen andre betenkeligheter rundt operasjonen?

- Jeg snakket mye med broren min, vi gikk mange turer i skogen i denne perioden. Han så ikke nødvendigheten, og tenkte at jeg kunne klare det på egenhånd, men jeg hadde feilet så mange ganger før.

Sleit med spiseforstyrrelser Mens han hadde slitt med overvekt, hadde Kjerstin Kjeverud (30) jobbet med å få kontroll over en spiseforstyrrelse. Det begynte med en snowboardulykke da hun var 18 år gammel. Hun lå i koma i en måned, og gikk gjennom tre store operasjoner. Legene trodde ikke at hun kom til å leve et normalt liv igjen.

Etter at hun hadde gjort spådommene til skamme, begynte den virkelige nedturen.

- Jeg ville så gjerne tilbake på snowboard igjen. Jeg trente og trente - og ble tynnere og tynnere, sier hun.

19 år gammel, ble hun tvangsinnlagt på Hamar sykehus. Da veide hun bare 29 kilo. Etter flere år på sykehus, ble gradvis den psykiske helsa bedre og bedre.

Felles erfaringer De så hverandre første gang på en fotballavslutning for Elverum Fotball Unified, hvor Terje er trener og ledsager. For fem måneder siden ble de kjærester.

- Jeg tror det styrker forholdet vårt at vi begge har disse erfaringene. Det gjør at vi er veldig forståelsesfulle overfor hverandre, og vi kan prate åpent om det. Jeg kunne ikke funnet noen bedre - bortsett fra at hun heier på Manchester United, jeg på Liverpool, ler Olsen.

PRØVDE ALT: Terje Roger Olsen prøvde diverse slankekurer, men ingenting hjalp. Foto: Privat
PRØVDE ALT: Terje Roger Olsen prøvde diverse slankekurer, men ingenting hjalp. Foto: Privat Vis mer

De sitter og holder rundt hverandre på kjøpesenteret hvor han ikke turte å gå tidligere. Hun har på seg blå hettegenser, han grå. Foran Olsen står en kopp kaffe og et vannglass.

- Ikke latskap - Mange tror det bare er å legge seg på sofaen og bli slank etter en fedmeoperasjon, men sånn er det ikke. Jeg spiser vanlig mat, men har kuttet ut brød, og spiser nesten ikke poteter. I tillegg drikker jeg mye mindre brus enn tidligere, sier Olsen.

Stadig flere nordmenn regnes som overvektige, og Olsen er opptatt av å få fram at overvekt ikke nødvendigvis skyldes latskap.

- Hva er ditt råd til andre som sliter med fedme?

- Mitt beste råd, er at du må ta tak i deg selv. Det er du som må gjøre jobben. Hvis jeg kan hjelpe én av de som leser denne artikkelen, er det verdt det.