Oslo  20130204.RETTEN SATT: Politifulmektig Anja Perminow Stenersen og advokat Erling Olav Lyngtveit i Oslo Tingrett under straffesaken mot stortingspolitiker Henning Warloe (H) fra Bergen som tiltalt for kjøp og bruk av narkotika. Han ble pågrepet i mars 2012. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Oslo 20130204.RETTEN SATT: Politifulmektig Anja Perminow Stenersen og advokat Erling Olav Lyngtveit i Oslo Tingrett under straffesaken mot stortingspolitiker Henning Warloe (H) fra Bergen som tiltalt for kjøp og bruk av narkotika. Han ble pågrepet i mars 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Jeg var rimelig sjokkert

Høyre-politiker Henning Warloe forklarer seg i retten nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspolitiker Henning Warloe (H) står i dag tiltalt i Oslo tingrett for gjentatte ganger å ha brukt og ervervet narkotika.

I retten i dag nektet han straffskyld etter den første posten i tiltalen. Den går på at han ved gjentatte anledninger i perioden oktober 2008 til mars 2012 skal ha ervervet ecstasy, og/eller GHB og/eller amfetamin.

Høyre-politikeren erkjente seg delvis skyldig da han ble konfrontert med post 2 som går på bruk av den nevnte narkotikaen.

 - Men ikke nøyaktig slik det er beskrevet, sa Warloe i retten.

Etter å ha tatt stilling til tiltalen, startet politikeren sin forklaring.

- Det har vært et vanskelig år, sier Warloe i retten.

Razzia Warloe har innrømmet sporadisk narkotikabruk og det var i mars i fjor at politiet slo til mot stortingsleiligheten hans.

En 31-årig venn av Warloe, som ble pågrepet i saken, hadde tilgang til leiligheten og har i avhør innrømmet å ha oppbevart narkotika der. 31-åringen fastholder imidlertid at Warloe ikke har visst noe om dette. Selv var Warloe i Bergen da politiet tok seg inn i leiligheten hans. Han ble først pågrepet dagen etter og satt i varetekt.

Warloe forteller i retten at politiet var på jakt etter 31-åringen og ble kontaktet fordi politiet ønsket å komme seg inn i leiligheten. Det første Warloe da gjorde var å ringe stortingets sikkerhetssjef.
- Jeg var rimelig sjokkert over det som skjedde, sier han.

Pågrepet Da han kom hjem var det møbler, skap og sofaputer slengt omkring i leiligheten.

- Jeg spurte politiet om jeg kunne rydde. De sa de var ferdige og at jeg kunne rydde. Neste morgen kom (NN) inn gjennom døra, han hadde nøkler. Jeg kunne se på han at han ikke ante noe om det som hadde skjedd. Jeg oppfordret ham til å melde seg for politiet. Han ble sittende hos meg. Så ringte det på og utenfor sto to politibetjenter. De hadde med seg en pågripelsesbegjæring i mitt navn. Det ble jeg veldig overrasket over. Men vi ble med begge to. Vi ble kjørt til Lillestrøm og satt i varetekt begge to. Jeg så ikke (NN) igjen. Jeg anmodet om advokat og hadde en konferanse med Høyres ledelse på telefon, sier Warloe.

Warloe sier at han hadde vært fraværende fra leiligheten i tre dager forut for ransakingen. Kun 31-åringen hadde vært i leiligheten.

- Det skulle være noen plastposer og brukerutstyr som skulle indikere at det hadde vært brukt narkotika før. Jeg ble spurt om jeg hadde noe sølvpapir i leiligheten. Jeg har som de fleste andre noe tinnfolie i kjøkkenskapet. Men det har aldri vært brukt som noe brukerutstyr. Jeg ble løslatt etter avhøret sent på kvelden. Neste dag orienterte jeg igjen Høyres leder om hva jeg var blitt spurt om, for det var åpenbart at det kunne bli en sak av dette, sier han.

Medfølelse Warloe beskriver 31-åringen som en person han fikk medfølelse med fordi han var uten bolig.

- Jeg sa at hvis du ikke har noe annet sted å gå så får du gå hit. Selv om jeg visste at dette ikke var i tråd med regelverket. Det var en midlertidig hjelp, sier Warloe.

- Jeg hadde ikke kjennskap til det som ble funnet, og var rimelig sjokkert over det, sier Warloe.

Den 31-åringen vennen har tatt på seg ansvaret for det som ble funnet i leiligheten. Han er siktet i en større narkotikasak, og har forklart til politiet at Warloe ikke har noe med den å gjøre.

- Feil juss Tiltaltes forsvarer hevdet innledningsvis i retten i dag at saksbehandlingen har vært mangelfull og at påtalemyndigheten har benyttet feil jus i Warloes sak.

Forsvareren mener det ikke er presist at razziaen avdekket erverv av narkotika, fordi bruk ikke nødvendigvis betyr erverv.

Forsvareren mener at siktelsen er i strid med Warloes forklaring.

- Jeg har ikke på noe tidspunkt blitt spurt av politiet om jeg har kjøpt narkotika. Jeg har blitt tilbudt, og takket ja. Det har ikke vært penger eller noen transaksjon i forbindelse med det,, sier Warloe om dette.

Henning Warloe sier at det har vært fristende å ta en strengere straff, for å slippe belastningen som det siste året har vært.

- Jeg beklager at politiet har stått på sitt, slik at jeg må stå i retten og forklare meg.

Warloe har vært på Stortinget siden 2009. Han har frasagt seg alle verv etter at han ble pågrepet for narkotikabruken, og stiller ikke til gjenvalg til Stortinget, noe Høyre-leder Erna Solberg har støttet.

- I en periode var det anledninger hvorav noen kanskje var så tett som annenhver helg.

- Men det er ikke representativt? spør dommer Ole Christen Øverberg.

- Nei, sier Warloe.

Henning Warloe har trukket seg fra alle verv i Høyre og avslutter stortingsperioden sin i høst.

TILTALT: Henning Warloe. Foto:  Høyre / tomas@icu.no
TILTALT: Henning Warloe. Foto: Høyre / tomas@icu.no Vis mer