- Jeg var sikker på å bli drept

Den 14 år gamle gutten som ble mishandlet og voldtatt i fjor vår, lot være å gjøre motstand i frykt for sitt eget liv. - Jeg var sikker på at jeg ville bli drept, forklarte ungdommen da han i går vitnet i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med fast stemme fortalte den unge gutten sin rystende historie i Oslo byrett. Uten å se direkte på de fem guttene som satt på tiltalebenken, måtte han flere ganger detaljert gå igjennom mishandlingen og voldtekten som skjedde en mandagskveld i fjor vår.

- De sa det var en lek, og jeg var for redd til å gjøre motstand, sa den nå 15 år gamle Oslo-gutten i retten.

Truet på livet

Ifølge forklaringen til 15-åringen skal opptakten til mishandlingen ha vært at de trodde han hadde tagget på blokka til en av de tiltalte. Seinere på kvelden skjønte han at hevnaksjonen også gjaldt et bilinnbrudd og narkotikasalg.

Etter hvert som han nektet å ha noe med forholdene å gjøre, ble mishandlingen grovere. Blant de fem tiltalte pekte han ut to av guttene som mest aktive.
- Jeg kjente dem ikke fra før, men skjønte at de var veldig rusa. Det var han som begynte mishandlinga og stakk flaska opp i rumpa på meg. Han truet flere ganger med å drepe meg. Han må ha vært veldig syk og skadet i hodet sitt, sa han stille.

En meter fra vitneboksen satt guttens far og støttet sønnen. Nok en gang fikk han høre om de groteske handlingene. I flere timer ble sønnen slått, sparket, pisket, knivstukket og forsøkt voldtatt uten at noen av de andre i gjengen grep inn og fikk stoppet mishandlingen.

Prøvde å gripe inn

- Prøvde noen av de andre å forhindre noe av det som skjedde? spurte aktor Olav Kløvstad

- Ja, de prøvde, men det hjalp ikke. Ingen av oss torde gjøre motstand, vi var vel alle redde ham, forklarte 15-åringen og henviste til den 19 år gamle gutten som skal ha stått for mesteparten av mishandlingen og voldtekten.

Dette var den samme personen som tirsdag tok på seg hovedskylden for overgrepene.

- Hvorfor?

15-åringen og hans familie er fremdeles sterkt preget av den grufulle saken. I dag får gutten psykiatrisk hjelp for å bearbeide overgrepene, som har gitt ham store problemer både privat og på skolen.

På slutten av sitt vitnemål henvendte han seg direkte til de fem eldre guttene på tiltalebenken med følgende spørsmål:

- Hvorfor skjedde alt dette egentlig? Var det på grunn av taggingen, det påståtte bilinnbruddet eller noe annet? spurte han, og la rolig til at det ville han svært gjerne ha et svar på.