- Jeg var sikker på at jeg kom til å dø

Eivind Dahl Thoresen (26) overlevde bomben i regjeringskvartalet.

OVERLEVDE: Sommervikar i Obos og offer for bomben i regjeringskvartalet, Eivind Dahl Thoresen, hilser på aktoratet og forbereder seg til å vitne i retten. Foto: Jacques Hvistendahl
OVERLEVDE: Sommervikar i Obos og offer for bomben i regjeringskvartalet, Eivind Dahl Thoresen, hilser på aktoratet og forbereder seg til å vitne i retten. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det første skadde offeret fra regjeringskvartalet, Eivind Dahl Thoresen (26), inntok i dag vitneboksen. Han var i nærheten av regjeringskvartalet den 22. juli da bomben gikk av.

Han fortalte at han husker veldig mye fra hendelsen.

- Jeg husker at jeg pratet i telefonen med en kompis da det plutselig smalt. Jeg så også flammer i min høyre synsvinkel og tok da armene foran ansiktet som en refleks, sa Thoresen.

Ville hjelpe
Han ble også kastet flere meter bakover.

- Jeg reiste meg opp og kunne på det tidspunktet ikke føle noen smerte. Jeg husker bare at jeg var utrolig varm og det peip i ørene mine. Da jeg så de omfattende skadene skjønte jeg at dette var en bombe, sa han.

Han forklarte at han så en annen mann som var alvorlig skadd.

- Jeg tenkte at jeg måtte hjelpe han, og begynte å ta noen skritt mot han. Da ga han meg et merkelig blikk som jeg tolket som «skal du hjelpe meg?», sa Thoresen.

Da han så ned på sin egen kropp forsto han hvor alvorlige skadene han hadde var.

- Det var helt surrealistisk. Jeg la meg deretter ned og vi ropte på hjelp i kor, sa 26-åringen.

Bandt sårene
Etter å ha ligget på bakken i det han tror er ett minutt, kom en mann i tydelig sjokk til unnsetning.

- Han tok seg til hodet og visste ikke hva han skulle gjøre. Jeg ba han ta klær fra en bag jeg hadde med, og knyte rundt sårene mine, sa han.

Senere kom to andre personer til unnsetning og ga førstehjelp. Han fortalte også om en politidame som hjalp til en liten stund, før hun løp videre for å hjelpe andre ofre.

- Det tok 14 minutter før ambulansen kom, ifølge han ene som hjalp meg. Sjåførene hadde fått beskjed om at det var flere bomber, så de var opptatt av å få meg raskt i ambulansen og til sykehuset.

Ville ringe kjæresten
Thoresen besvimte flere ganger og var redd for sitt eget liv.

- Jeg trodde ikke jeg kom til å overleve. Ambulansearbeiderne var flinke til å fortelle meg at dette går bra, selv om de i ettertid har sagt at de trodde jeg ville dø, sa 26-åringen.

Han fortalte også at han ville ringe kjæresten sin.

- Jeg ba ambulansearbeideren om å ringe kjæresten min fordi jeg hadde avtalt å møte henne. Jeg ville ikke at hun skulle bli urolig, sa han.

Overlevde
Da de kom fram til sykehuset ble de tatt imot av et legeteam.

- De sa de måtte operere meg med en gang, fordi de trodde jeg hadde indre blødninger, sa han.

Det ble senere konstantert at han ikke hadde indre blødninger, og han overlevde bomben. Han ble liggende på sykehus i tre uker, før han ble skrevet ut.

Thoresen sier til Dagbladet at han var sliten etter vitneforklaringen.

- Jeg orker ikke gi intervju til noen i dag, sier han.