«Jeg var sjeleglad da jeg fant noen i live.»

LYNGEN (Dagbladet): Med sin sjark var fisker Gjermund Jensen (54) førstemann på stedet der raset hadde feid ut i havet. Han fikk hentet tre mennesker opp av det iskalde vannet. To var døde. En var fortsatt i live. Han kjente to av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeren Gjermund Jensen hadde som vanlig dratt ut tidlig for å dra torsk, og hadde vært på fjorden i flere timer da raset gikk. Han befant seg like i nærheten.

Så raset komme

-Plutselig ble det mørkt. Først skjønte jeg ikke hva som skjedde, men da snøfokket kom forsto jeg at det hadde gått et ras. Det var det første. Like etter ringte politiet, og ba meg dra til stedet så raskt jeg kunne. Da så jeg at det hadde gått et ras til. Hele veien lå uti havet. Da var det bare å slippe alt å kjøre mot land, sier Jensen.

På de minuttene forsøkte han å forberede seg mentalt på det synet som kunne møte ham da han kom nærmere land.

-Jeg skjønte at det måtte være ille. Det var bare å bite tennene sammen, sier den sindige fiskeren. Alt jeg tenkte på var å finne noen i live.
Etter et par minutter så han det første mennesket flyte i det iskalde vannet.

-Jeg hadde ingen sjanse å få ham opp, så jeg kalte på en annen båt som var like bak meg. En av de to om bord i båten hoppet uti i overlevingsdrakten, og fikk dratt mannen om bord, forteller Jensen.

Mannen var allerede død. Like etter så Gjermund Jensen et menneske til flytende i vannet.

Klamret seg fast

-Jeg så ham med en gang. Han var fortsatt i live, og klamret seg fast til et bussete. Jeg måtte manøvrere meg inn mellom rekved og vrakgods, men jeg greide å få tak i ham og dra ham inn til land. Der ble han tatt hånd om av hjelpemannskapet med en gang. Det er alt jeg vet. Jeg håper inderlig det gikk bra med ham. Jeg vet ikke.

Han forsøkte å snakke til meg, men jeg forsto ikke hva ham sa. Han var forslått og utmattet, men jeg ble så utrolig glad da jeg skjønte at han levde. Det var det viktigste, sier Jensen.

Han er selv oppvokst i nabolaget, og kjente godt til mannen.

Avsto krisehjelp

Den neste Gjermund fant, var en kvinne.

-Hun lå med ansiktet ned. Hun var så liten og lett at jeg greide å trekke henne om bord i båten selv. Jeg la en jakke over henne på dekket, og kjørte henne til land. Jeg vet ikke hvem hun var, sier Jensen.

Han gjenkjente også den første mannen han fant i vannet.
Jensen fikk tilbud om krisehjelp, men avsto. Han dro i stedet hjemover.

-Da var det kommet så mye folk at det ikke var bruk for meg mer. Jeg hadde gjort mitt.

-Som fisker er du forberedt på det meste. Vi har gått livets skole. I fjor mistet vi en kompis mens vi var ute på sjøen. I denne jobben må du være forberedt på det meste, sier fiskeren.

FØRSTEMANN PÅ STEDET: - Jeg gjorde alt jeg kunne, sier Gjermund Jensen fra Lyngen.