- Jeg var spion

Edward Snowden slår tilbake mot de som har kalt ham hacker eller systemutvikler på lavt nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden sier i et intervju at han har jobbet for amerikansk etterretning «på alle nivåer», og at han også har erfaring som spion i utlandet.
Dermed tilbakeviser han anklager om at han kun har beskjeden erfaring innen etterretningsvirksomhet.

- Jeg ble opplært som spion i den tradisjonelle betydningen av ordet idet jeg bodde og jobbet i hemmelighet i utlandet og lot som om jeg hadde en jobb jeg ikke hadde. Jeg fikk til og med tildelt et navn som ikke var mitt, sier Snowden i et intervju med TV-kanalen NBC.

Den 30 år gamle amerikaneren sier at han også har jobbet som teknisk ekspert både for etterretningsbyrået CIA og National Security Agency (NSA). Det er NSA som har ansvaret for USAs mobil- og nettovervåking.

I tillegg skal han ha drevet opplæring i etterretningsbyrået til det amerikanske forsvaret.

Systemarbeider - Jeg jobber ikke med mennesker. Jeg rekrutterer ikke agenter. Det jeg gjør, er å få i gang systemer for USA. Og det har jeg gjort på alle nivåer, fra bunnen på bakken og helt opp til toppen, sier han.

- Så når de sier jeg er en systemadministrator på lavt nivå, at jeg ikke vet hva jeg snakker om, vil jeg si at det er noe misvisende, føyer han til.

Det er første gang Snowden lar seg intervjue av en amerikansk nyhetskanal etter at han dro til Hongkong og fra et hotellrom avslørte at amerikansk etterretning driver massiv overvåking av mobiltelefoner og nettrafikk verden over.

I dag oppholder han seg i Russland der han fikk midlertidig asyl i august 2013.

Utdrag fra intervjuet ble offentliggjort tirsdag, men hele intervjuet skal først vises natt til torsdag, norsk tid.

Angrer ikke
Snowden forlot skolen som 15-åring, og lekkasjene av mengder med hemmeligstemplede etterretningsdokumenter ble gjort tre måneder etter at han begynte å jobbe for konsulentselskapet Booz Allen Hamilton. Han var da utleid som systemadministrator ved NSAs operasjonssenter på Hawaii.

Snowden har det veldig godt med seg selv når det gjelder avgjørelsen om å lekke nasjonale etterretningsdokumenter, framholder journalisten Glenn Greenwald i en ny bok om Snowden-saken.

Greenwald er amerikaner, men jobbet for den britiske avisen Guardian da han i fjor sommer brakte Snowdens avsløringer ut i offentligheten.

(NTB)