- Jeg var spion

Edward Snowden slår tilbake mot de som har kalt ham hacker eller systemutvikler på lavt nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Edward Snowden sier i et intervju at han har jobbet for amerikansk etterretning «på alle nivåer», og at han også har erfaring som spion i utlandet.Dermed tilbakeviser han anklager om at han kun har beskjeden erfaring innen etterretningsvirksomhet.

- Jeg ble opplært som spion i den tradisjonelle betydningen av ordet idet jeg bodde og jobbet i hemmelighet i utlandet og lot som om jeg hadde en jobb jeg ikke hadde. Jeg fikk til og med tildelt et navn som ikke var mitt, sier Snowden i et intervju med TV-kanalen NBC.

Den 30 år gamle amerikaneren sier at han også har jobbet som teknisk ekspert både for etterretningsbyrået CIA og National Security Agency (NSA). Det er NSA som har ansvaret for USAs mobil- og nettovervåking.

I tillegg skal han ha drevet opplæring i etterretningsbyrået til det amerikanske forsvaret.

Systemarbeider - Jeg jobber ikke med mennesker. Jeg rekrutterer ikke agenter. Det jeg gjør, er å få i gang systemer for USA. Og det har jeg gjort på alle nivåer, fra bunnen på bakken og helt opp til toppen, sier han.

- Så når de sier jeg er en systemadministrator på lavt nivå, at jeg ikke vet hva jeg snakker om, vil jeg si at det er noe misvisende, føyer han til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer