- Jeg var tøff da hun blødde, etterpå fikk jeg «noia»

Jentene som lå sammen i en blodpøl på Karl Johan natt til lørdag etter skytingen, gjenforenes for å fortelle sine historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag kveld dro de to jentene på byen med hver sin vennegjeng. Ingen visste at de få timer senere skulle ligge i en blodig omfavnelse, etter at en mann løsnet flere skudd mot en folkemengde på Karl Johans gate grytidlig lørdag morgen.

Den 23-årige kvinnen som ble skadd i skytedramet husker Victoria Stein Helgerud (21) som sin redningskvinne.

I går møttes de igjen på en kafé i Oslo og delte sin historie i videoen du kan se over.

- Snakket med kjæresten
Minnene som kommer tilbake er sterke. Bandasjen noen centimeter over øynene viser hvor langt fra det var å gå mye verre.

- Jeg husker du spurte etter noen da jeg holdt rundt deg, du hvisket det, sier Victoria.

- Det var kjæresten min. Jeg snakket med ham på telefonen da jeg ble skutt. Det siste harn hørte var smellene og et skrik fra meg. Så ble vi brutt, sier 23-åringen om sekundene hun vil huske for resten av livet.

Hun har sett seg selv og Victoria avbildet i landets største aviser gjentatte ganger de siste dagene.

LØSE TRÅDER: Victoria Stein Helgerud (21) snakker med 23-åringen om alle spørsmålene de satt igjen med etter skytedramaet natt til lørdag 28. februar.
LØSE TRÅDER: Victoria Stein Helgerud (21) snakker med 23-åringen om alle spørsmålene de satt igjen med etter skytedramaet natt til lørdag 28. februar. Vis mer

På bildet, publisert på Dagbladet.no bare timer etter skytingen, ligger hun i Victorias armer. Bare det ravnsvarte håret og blodet fra panna synes. 23-åringen ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men forteller sin historie ekslusivt til Dagbladet.no.

Knyttnever
Politiet mener skytedramaet startet med at to vennegjenger kom i slagsmål utenfor nattklubben Rå.

- Jeg sto i trappa på Rå og så folk slå hverandre. Det skjer jo ofte etter stengetid i Karl Johan. Jeg ventet på at de skulle stoppe, men til slutt sneik jeg meg forbi og over til andre siden av gata, ved trappa opp til Oslo domkirke, sier den spedbygde 23-åringen.

- Da tenkte jeg at «her er det trygt», utenfor rekkevidde av knyttnever, sier hun.

Over hundre ungdommer og voksne sto nederst i Oslos paradegate da en mann med østafrikansk utseende skal ha dratt fram en pistol og fyrt av minst tre skudd.

- Skjøt i fem-seks sekunder
Videoer politiet har hentet fra tidspunktet skuddene falt viser at menneskemengden rykker til og deles i to. Noen løper nedover gata, i retning Østbanehallen. Andre tar fatt opp mot Kirkegata og Stortorvet.

SAMMEN PÅ KARL JOHAN: Her løfter Victoria hodet til 23-åringen så hun skal puste bedre. Rundt dem står venner og en politimann. De to møttes i går for første gang etter at skuddene falt og 23-åringen fikk et stort kutt i pannen. Foto: ROGERIO SNARLI
SAMMEN PÅ KARL JOHAN: Her løfter Victoria hodet til 23-åringen så hun skal puste bedre. Rundt dem står venner og en politimann. De to møttes i går for første gang etter at skuddene falt og 23-åringen fikk et stort kutt i pannen. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer

- Vi tror gjerningsmannen skjøt i fem-seks sekunder, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Blodet blindet
- I samme øyeblikk som det smalt fikk jeg enormt vondt. Så blindet alt blodet meg - jeg skjønte først ikke hva det var. Jeg lente meg framover og holdt hendene under ansiktet. Blodet sprutet ned, sier kvinnen.

Tre menn ble raskt bekreftet skutt og kjørt til Aker og Ullevål sykehus. Et av dem traff en 22-åring, som nettopp skal ha vært i slagsmål med det politiet antar er venner av gjerningsmannen, i låret.

Politiet meldte først at 23-åringen ble dyttet overende i panikken som oppstod. Nå vil de ikke konkludere før etterforskningen kan gi flere svar.

La seg på ryggen
23-åringen forteller at hun vaklet noen skritt og la seg på ryggen ved et tre i gata. Både vitner og kvinnen selv har fortalt om hvordan hun glir ut og inn av bevissthet. Da hun våknet så hun mange mennesker.

Nysgjerrige ungdommer og voksne menn samlet seg - og tok bilder og filmer av den skadde 23-åringen. Da dukket Victoria opp.

MINNE FOR LIVET: - Legene sa jeg må regne med et arr, sier 23-åringen.
MINNE FOR LIVET: - Legene sa jeg må regne med et arr, sier 23-åringen. Vis mer

- Jeg kom rundt hjørnet på Kirkegata fra klubben Monaco. Mennesker løp overalt og jeg ser hun står aleine og går i bakken. Når jeg kommer fram har det samlet seg folk med mobilkameraer, men ingen hjelper til, sier Victoria.

- Det var forferdelig. En mann sa «jeg tør ikke hjelpe». Jeg svarte: «Men du tør å filme oppi ansiktet på en skutt person», sier Victoria.

Etter mange beskjeder fjernet de seg.

- Husker håret
- Jeg løftet hodet hennes, så det ble lettere å puste. Med fingrene klemte jeg kuttet i panna sammen for at det skulle blø mindre, forteller hun.

Før blodet ble tørket vekk kunne ikke 23-åringen se Victoria ordentlig.

STERKE INNTRYKK: Victoria Stein Helgerud (21) har mange tanker om bildet der hun holdt rundt 23-åringen til ambulansen kom.
STERKE INNTRYKK: Victoria Stein Helgerud (21) har mange tanker om bildet der hun holdt rundt 23-åringen til ambulansen kom. Vis mer

- Derfor husker jeg det lange håret hennes best. Vi prøvde å snakke om andre ting. Jeg spøkte om at jeg tok på joggesko for ikke å falle på isen slik jentene på stiletthæler gjør.

- Men så blir jeg skutt istedet, sier 23-åringen humoristisk.

«Gjennopplivet»
Etter hvert kom ambulansen og fraktet henne til Ullevål. Hun skryter av ambulansefolkene og sykepleierne, til tross for et ufrivillig gjen- opplivningsforsøk.

- Jeg orket ikke holde øynene opp og sykepleieren trodde visst at jeg forsvant. Plutselig starter han gjenopplivning med et kraftig slag i brystkassen min. Det er blått fremdeles, sier hun.

- Skulle være tøff
Tilbake på Karl Johan stod Victoria. Etter politiavhør reiste hun hjem til Furuseth ifølge med en kompis.

- Jeg skulle være litt tøff, så selv om legevakta tilbød å snakke ut med meg om skytingen, så valgte jeg å reise hjem. Det var jo ikke jeg som var skutt, sier hun.

Vel hjemme alene opplevde hun at skrikene og kaoset kom tilbake i tankene.

Fikk «noia»
- Jeg var tøff da hun blødde, men etterpå fikk jeg «noia». Når jeg skulle sove så jeg bare ansiktet hennes, igjen og igjen, blodig. Det var grusomt og jeg lurte jo på hvordan hun hadde det, sier Victoria.

Etter en telefon til legevakta fikk hun besøk av en kvinne som fortalte hvordan operasjonene gikk og de fikk snakket ut om opplevelsen.

Også 23-åringen slet i etterkant, men fant støtte i sykepleierne som lyttet.

SKUTT I LYSKEN: En 22-åringen ble truffet med ett skudd i lysken. Legene beskrev tilstanden som alvorlig. Foto: Daniel Dale Laabak/tipser.no
SKUTT I LYSKEN: En 22-åringen ble truffet med ett skudd i lysken. Legene beskrev tilstanden som alvorlig. Foto: Daniel Dale Laabak/tipser.no Vis mer

- Å sove var umulig det første døgnet. Etter noen sekunder våknet jeg og trodde det skjedde igjen. Det ristet i kroppen, forteller 23-åringen.

Det var søndag at 23-åringen tok kontakt med Dagbladet.no for å spore opp Victoria og takke henne. De to er glade for å møtes.

- Vi kom jo godt fra dette. Det kunne raskt gått verre, sier 23-åringen.

Usikkert
Tidligere har politiet konkludert med at det ble avfyrt tre skudd, men vil nå ikke konkludere endelig.

- Det kan ha blitt avfyrt fem eller seks skudd, det er vanskelig å konkludere av vitnenes beskrivelser, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.no.

Han tror etterforskningen kan avsløre hva som hendte med 23-åringen.

- Såret i kvinnens ansiktet kan være fra en kule som allerede hadde truffet en av mennene, et selvstendig skudd eller fra fallet etterpå. Vi vet ikke enda, sier han til Dagbladet.no.

DØRVAKT: Det brøt ut kaos i Karl Johans gate da en mann løsnet minst tre skudd mot personer i folkemengden utenfor utestedene Rå og Sir Winston. Her følges en dørvakt inn i ambulanseen etter at et skudd traff ham i armen. Foto: ROGERIO SNARLI
DØRVAKT: Det brøt ut kaos i Karl Johans gate da en mann løsnet minst tre skudd mot personer i folkemengden utenfor utestedene Rå og Sir Winston. Her følges en dørvakt inn i ambulanseen etter at et skudd traff ham i armen. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer
FRØS FAST: Blodet fra de skadde frøs fast i gaten på Karl Johan og kunne beskues av Oslos befolkningen dagen etter. Foto: ROGERIO SNARLI
FRØS FAST: Blodet fra de skadde frøs fast i gaten på Karl Johan og kunne beskues av Oslos befolkningen dagen etter. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer