ANKESAKEN: Dagbladets reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste nytt i Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Jensen-saken

- Jeg var vel etterkrigstidas verste informant

Først forsøkte Gjermund Cappelen å selge seg inn som norgeshistoriens beste informant. Med tida er den forklaringen snudd på hodet.

Da Eirik Jensen i begynnelsen av september holdt sin frie forklaring for Borgarting lagmannsrett omtalte han Gjermund Cappelen som «etterkrigstidas beste informant for Oslo-politiet.

Han beskrev hvordan hasjsmugleren har gitt ham opplysninger helt siden de møttes første gang i 1993. Også Cappelen forklarte at han lot seg verve som informant første gang han møtte Jensen og spaneren Øyvind Olsen.

Cappelens egne forklaring om informantvirksomheten har vært den delen av forklaringen hans som kanskje har spriket mest siden han ble pågrepet i desember 2013, for snart fem år siden.

Solgte seg inn

I innledende avhør begynte Cappelen å forklare at han var en viktig informant for Eirik Jensen. Ifølge ham var han imidlertid desperat etter å få snakke med Jensen og forklarte at han trodde politioverbetjenten kunne hjelpe ham ut av knipa.

Cappelen omtalte blant annet seg selv som «norgeshistoriens beste informant».

JENSEN-SAKEN: Cappelen fortsatte sitt angrep på Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

I avhørene fortsatte han å fortelle om sin informantvirksomhet. Etter hvert som tida har gått, har imidlertid Cappelen forsøkt å underspille sin egen rolle, mens Jensen hevder deres omfattende kontakt var fordi Cappelen ga han informasjon.

Flesteparten av de konkrete angivelige informantoppdragene blir behandlet for lukkede dører i Borgarting lagmannsrett, men Cappelen har blitt presset på hvorfor han solgte seg inn som så stor informant i de innledende avhøre.

- Etterkrigstidas verste

I de såkalte Ila-samtalene, tidligere uformelle avhør med politiet, sa Cappelen:

NEKTER: Gjermund Cappelen nekter for at han har vært en betydelig informant i over 20 år for Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEKTER: Gjermund Cappelen nekter for at han har vært en betydelig informant i over 20 år for Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

«Eirik har sagt til meg at jeg har vært en av de beste kildene han har hatt. Hva han legger i det, vet ikke jeg. Det kan godt være riktig at jeg var en god informant. Eirik har fått mye informasjon av siktede. Vi har løst enormt med saker, det er konkrete saker og siktede har bidratt med informasjon i 30-40-50 saker», het det i avhørene.

- Det kan godt hende, men hvor mange som har endt med pågripelse, vet jeg ikke, sier Cappelen i retten i dag når Jensens forsvarer John Christan Elden presser ham på dette.

I ankesaken har Cappelen hevdet at han siden 90-tallet har gitt informasjon om én straffesak som endte med pågripelse.

Elden lurer på om Cappelen har underspilt sin rolle som informant etter disse avhørene.

- At jeg 30-40 ganger har snakket med Eirik Jensen om kriminalitet i løpet av 20 år, altså et par ganger i året, det har vi sikkert gjort. Det er én som har endt i pågripelse. Jeg er vel etterkrigstidas verste informant, hvis du ser hva som har endt i saker, sier Cappelen med henvisning til Jensens forklaring.

- Én sak med pågripelse

I seinere avhør sier Cappelen at det godt kan hende han har bidratt med 30-40 saker, men at han ikke visste hvor mange som har endt med pådømmelse.

- Det vet jeg nå. Det er én sak, sier Cappelen i retten.

Cappelen var svært tilbakeholden med opplysninger om hva han skal ha hjulpet politiet med i avhør med politiet i Asker og Bærum, da han først bare var siktet for innførsler og oppbevaring av hasj. Seinere ble han også siktet for grov korrupsjon.

Han sa i tillegg at han syns det var ubehagelig å snakke om informantvirksomheten, men at motivasjonen hans for å snakke til slutt var at han hadde drevet med samfunnsskadelig virksomhet som måtte avsluttes.

- Hvorfor ga du da ikke samme informasjon til Asker og Bærum? spør Elden.

- Jeg valgte å samarbeide med Spesialenheten, sier han.

Elden har i sin utspørring av Cappelen konfrontert ham med en rekke avhør der hasjbaronen seinere har endret forklaring. Dette er en del av strategien for å svekke Bærum-mannens troverdighet.