Eva Kristin Hansen

- Jeg var veldig, veldig syk

Eva Kristin Hansen sier hun gjennomgikk flere operasjoner, og at hun derfor meldte flytting fra Trond Giskes leilighet i Trondheim. Stortingspresidenten kommer med en skriftlig redegjørelse i løpet av dagen.

TYNN TRÅD: Stortingspresidenten Eva Kristin Hansen henger i en tyn tråd når pendlersaken redegjøres torsdag formiddag. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Holen Korneliussen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) lettet i dag på sløret rundt situasjonen som gjorde at hun sa opp boligen i Trondheim og meldte flytting til Ski.

- Jeg gjennomgikk tre omfattende operasjoner og var veldig, veldig syk. Det preget min situasjon, og gjorde at jeg var mer i Ski, fordi jeg var så dårlig. Derfor folkeregistrerte jeg meg i Ski etter å ha vært registrert i Trondheim i årene før, sier Hansen.

Hun står i hardt vær etter at det ble kjent at hun leide bolig i Trondheim samtidig som hun eide et hus i Ski like utenfor Oslo. Dermed fikk Hansen en pendlerbolig hun nå erkjenner at hun ikke skulle hatt.

Hansen har i dag forklart seg for de parlamentariske lederne på Stortinget.

- Vi har drøftet om jeg skal holde en redegjørelse for Stortinget hvor jeg forteller historien jeg nå har fortalt til de parlamentariske lederne. Det var det ikke noe stort ønske om. men vi ble enige om at jeg skal gi et grundig skriftlig svar, sier stortingspresidenten.

Betalte Giske 4000

Ifølge en beregning i Aftenposten kan dette medføre 380 000 kroner fordel for Hansen.

Hansen forteller Dagbladet at hun betalte huseier Trond Giske (Ap) 4000 kroner i måneden for leiligheten.

Stortingspresidenten har gjort det klart at det i løpet av dagen kommer en skriftlig redegjørelse fra henne til Stortinget. Denne vil trolig avgjøre hennes skjebne som stortingspresident.

I STORMEN: Stortingspresident Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
I STORMEN: Stortingspresident Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg har vært på tilbudssiden og sagt at jeg kan gå på Stortingets talerstol og redegjøre, brette ut familielivet mitt og fortelle hvorfor jeg kjøpte meg den og den boligen, men det var det ikke ønske blant de parlamentariske lederne om, sier Hansen videre.

Ikke fredet

Flere partier, deriblant Høyre, avventer redegjørelsen fra Hansen før de konkluderer om tilliten til henne fortsatt er tilstede. Dersom hun mister tilliten blant et stort mindretall på Løvebakken er det ventet at Hansen går av stortingspresident.

- Jeg ønsker å fortsette som stortingspresident, men det er ikke opp til meg å vurdere tilliten til meg, konkluderer Hansen.

TREKKER SEG IKKE: Eva Kristin Hansen vil ikke gi seg som stortingspresident. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TREKKER SEG IKKE: Eva Kristin Hansen vil ikke gi seg som stortingspresident. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Ap, Sp, og SV har gjort det klart at de fortsatt har tillit til stortingspresidenten.

- For meg virker det som om Eva Kristin Hansen har trodd at det hun gjorde var det riktige. Hun har forklart seg på en tillitvekkende måte. Om det er godt nok til at vi har den nødvendige tilliten til henne gjenstår å se, sier Høyres Trond Helleland til Dagbladet.

Nedsetter utvalg

Enkeltsakene om stortingspolitikere som har misforstått reglene om pendlerbolig skal bli fulgt opp, lover Stortingets visepresident.

- Det har vært en del saker, ikke fryktelig mange, med veldig forskjellig innhold. De vil bli fulgt opp. Vi skal komme tilbake til akkurat hvordan vi skal gjøre det, sier Svein Harberg (H), visepresident på Stortinget.

Han sier det ikke er klart om det blir Riksrevisjonen eller eksterne aktører som skal følge opp sakene, men at det skal avklares snart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer