TOK ANSVAR: Oslo-kvinnen varslet politiet om mannen som nå er siktet for overgrep i Norge og arrestert i Gambia. Foto: Jo Straube / Dagbladet
TOK ANSVAR: Oslo-kvinnen varslet politiet om mannen som nå er siktet for overgrep i Norge og arrestert i Gambia. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Jeg varslet politiet om pedosiktet nordmann (45)

Oslo-kvinnen i 20-årene varslet politiet om 45-åringen som nå er fersket med seks smågutter på rommet i Gambia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kvinnen går med på å møte Dagbladet mot løfte om full anonymitet. Hun tok for omkring ett år siden mot til seg og tipset politiet om en 45 år gammel mann fra Telemark, nå med tilhold i Oslo.

Nå er mannen, etter hva Dagbladet forstår, siktet for overgrep mot en fire år gammel gambisk gutt i Norge. Og søndag kveld stormet politiet rommet han befant seg i, i en by vest i Gambia. Der var han sammen med seks smågutter, den yngste bare tre år.

I tillegg fant politiet flere minnekort, med et innhold som Aftenposten karakteriserer som «usømmelig». Det fire år gamle offeret i den norske saken har gjennomgått dommeravhør.

Oslo-kvinnen i 20-åra la merke til mannen da han jobbet på Fretex.

Dagbladet får opplyst fra flere hold at 45-åringen for omkring to år siden jobbet på det Frelsesarmé-drevne utsalget etter å ha sittet fengslet, som et ledd i rehabiliteringsprosessen.

Var fysisk - Jeg la merke til hvordan han oppførte seg rundt små barn, sier kvinnen til Dagbladet.

- Det har vært mange rykter om ham i det gambiske miljøet. Ryktene gikk på at han var dømt for sexovergrep, og det har ligget i bakhodet. Jeg så at han ofte var fysisk overfor barn, sier hun.

Norsk politi har jaktet mannen over lengre tid, og ifølge politioverbetjent Karl-Janne Lid ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt kom søndagens pågripelse av 45-åringen i Gambia som direkte følge av bekymringsmeldingen gambisk politi mottok fra sine norske kolleger via Interpol.

- Vi fikk for en tid tilbake tips fra en privatperson i Norge. Tipset gikk på at han på ny har forgrepet seg på barn, opplyser Lid til Dagbladet.

Uten fast bopel Dagbladet vet at politiet har mottatt flere tips om mannen, etter at kvinnen i 20-åra først torde å varsle. Ifølge Aftenposten ble han anmeldt i september - to måneder før han reiste til Gambia på ny.

Ifølge Lid tipset Oslo-politiet sine gambiske kollegaer da det kom norske etterforskere for øre at den siktede mannen omga seg med en rekke barn på sin base i Gambia.

45-åringen betegnes av flere bekjente som en levemann, og et kjent navn i det gambiske miljøet i hovedstaden. Mannen står oppført med bare drøyt 80 000 kroner i skattbar inntekt, men står folkeregistert på en stor luksusvilla på Ammerud i Oslo.

Vartet opp alenemødre Ifølge politiet har han i virkeligheten ingen fast bopel.

Mannen skal ha kjørt pirattaxi i hovedstaden. Dagbladet får opplyst at mannen brukte virksomheten bevisst for å komme i kontakt med alenemødre med små barn.

- Han kjørte alenemødre til Sverige for å handle, eller rundt i byen når de trengte å gjøre et ærend, forteller en som kjente mannen.

45-åringen har tilbrakt de siste vintrene i Gambia. Mannen har ei kone i landet, men skal ikke ha tatt henne med seg til Norge. 

Misbrukte sønnen Fra før er 45-åringen dømt for å ha forgrepet seg på sin egen sønn. Ifølge politiet er fornærmede denne gangen ikke i familie med mannen. Mannen tilsto i 2005 100 overgrep mot sin sønn - som var under skolepliktig alder.

Sigurd Klomsæt har vært mannens advokat i en årrekke, og vil snarest reise til Gambia.

- Jeg vil ringe den norske konsulen i morgen for å orientere meg, sier Klomsæt.
- Dette er en tragisk sak. Vi jobber med å gi folk nye muligheter. Dette er bare trist, sier kommunikasjonssjef i Fretex Norge, Trine Gjermundbo, til Dagbladet.

OVERGREPSTATT I GAMBIA: En Oslo-mann (45), som også er siktet for overgrep i Norge. Foto: Privat
OVERGREPSTATT I GAMBIA: En Oslo-mann (45), som også er siktet for overgrep i Norge. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer