- Jeg velger å støtte mannen min

Kona til overgrepstiltalt følger den omfattende straffesaken fra tilhørerbenken i Gjøvik byrett.

 STØTTER MANNEN:  Kona følger sin overgrepstiltalte mann, hans forsvarer Vegard Aaløkken og bistandsadvokatene fra tilhørerplass i Gjøvik tingrett. Tegning: Fedor Sapegin.
STØTTER MANNEN: Kona følger sin overgrepstiltalte mann, hans forsvarer Vegard Aaløkken og bistandsadvokatene fra tilhørerplass i Gjøvik tingrett. Tegning: Fedor Sapegin.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Kona til den overgrepstiltalte og tidligere ustraffede familefaren i 40-årene følger den omfattende sedelighetssaken i Gjøvik tingrett fra tilhørerplass.

I pausene er hun framme og prater med ektemannen, som har vært varetektsfengslet i 13 måneder, og hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken.

- Hvis ikke jeg hadde støttet han, ville han ikke vært i live i dag. Jeg er blitt fortalt av mange at det ikke er politisk korrekt å støtte han, men det er nå han trenger det, sier kvinnen til Dagbladet etter første dag av den tre uker lange rettssaken.

Etter anbefaling fra de psykiatrisk sakkyndige, som har vurdert at tiltalte kan begå nye overgrep, har påtalemyndigheten tatt høyde for å legge ned påstand om forvaring.

Kona var på vei til til jobb da to politifolk ringte på døra i familiens hus 11. oktober i fjor. Ifølge henne skulle ærendet være at de lette etter en hund.

Telefon: - Han er pågrepet
Noen timer seinere fikk hun en telefon om at mannen var pågrepet, fraktet til varetektscelle og siktet for alvorlige overgrep mot barn og unge jenter.

Tirsdag skal blant andre de to politifolkene som pågrep mannen og beslagla enorme mengder bilder og video forklare seg i retten.

 SAKKYNDIGE:  Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
SAKKYNDIGE: Spesialist i psykiatri Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

I retten mandag svarte han nei på skyldspørsmålet i 11 av de 15 tiltalepunktene, som strekker seg over en periode på 10 år.

Han innrømmet delvis skyld på tre av punktene: overfall og overgrep mot jente (7) på Skjetten i 2008, mot jente (9) i Nittedal  i mai 2014 og for å være i besittelse av 60 000 bilder og 278 timer film som viser seksuell omgang mellom voksne, barn og dyr.

På ett av de 15 punktene erkjente han seg skyldig: overfall og voldtekt mot jente i Hellerudveien i Oslo natt til lørdag 8. oktober 2011.

278 timer film
Han erkjente seg også skyld i to brudd på dyrevelferdsloven: seksuell omgang med en hest i 2011 og med en sau i 2012.

Kona er sterkt kritisk til bevisførselen på flere av tiltalepunktene, og vil kommentere saken mot ektemannen i langt større grad enn tingrettsdommer Ola Rambjør Heide tillater.

Hun beklager at dommeren har innført omfattende referatforbud fra rettssaken.

- Hva sier du til forholdene han helt eller delvis har innrømmet ?

 REFERATFORBUD:  Tingrettsdommer Ola Rambjør Heide. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
REFERATFORBUD: Tingrettsdommer Ola Rambjør Heide. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg velger å tro på han, så får vi ta vårt forhold etterpå, sier kona til Dagbladet.

- Skjønner han har krenket noen
Forsvareren, advokat Vegard Aaløkken, sier at hele prosessen og den første dagen i retten har vært belastende for tiltalte.

- Hvordan forklarer du at han unnskyldte seg i retten for de han har krenket når han bare helt har innrømmet skyld i ett av punktene om overgrep mot barn ?

- Han har også gitt tre delvise innrømmelser, og han skjønner at han har krenket noen. Det gjelder nok også utover tilfellene han har innrømmet helt eller delvis. Men han kjenner seg ikke igjen i flere av tiltalepunktene, sier Aaløkken til Dagbladet.

 FORSVARER:  Advokat Vegard Aaløkken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
FORSVARER: Advokat Vegard Aaløkken. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer