Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg velger det levende livet»

Magnhild Meltveit Kleppa (59) er glad og lettet: Etter en lang og krevende personlig prosess har hun kommet fram til at homofile må få samme rett til å gifte seg og å være foreldre som heterofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les sønnens reaksjon på morens skifte av syn i dagens papirutgave.

(Dagbladet.no): - Jeg går for felles ekteskapslov! Jeg velger det levende livet, sier en Sp-statsråd og en mor som åpenbart har lagt av seg en bør. De siste ukene, mens Terra-sak og andre store saker innenfor hennes ansvarsområde har rast i media, har Kleppa nemlig hatt en indre kamp som har gnaget henne og til tider holdt henne søvnløs. I forrige uke sto svaret klart for henne.

- Etter å ha tatt beslutningen kjenner jeg en enorm lettelse. Og nå er jeg helt urokkelig og overbevist om at den er riktig, sier kommunal-og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa til Dagbladet.

Takker Håvard

Hun takker sin homofile sønn Håvard (35) for samtalene som har hjulpet henne fram til standpunktet.

- Han har ikke presset meg, men vært en god samtalepartner. Jeg er veldig glad for at han har bidratt til å rydde opp i min tankegang. Nå håper jeg at mitt standpunkt kan bidra til at hverdagen blir lettere for homofile. Det er viktig å støtte homofile som vil inngå forpliktende forhold, sier Kleppa til Dagbladet.

Om kort tid legger regjeringen fram ny ekteskapslov. Den betyr at homofile får gifte seg på samme måte som heterofile og har samme rett til å bli vurdert som adoptivforeldre. Lesbiske par får samme rett til assistert befruktning som heterofile par.

Dette er oppfyllelse av Soria Moria-erklæringen, og den støttes av Høyre og Venstre og blir vedtatt i Stortinget. Men Senterpartiet sikret seg reservasjonsrett, og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (59) er blant dem som lenge har vært mot en kjønnsnøytral lov.

I dette intervjuet med Dagbladet forteller hun om prosessen som har fått henne til å skifte syn og komme fram til at felles ekteskapslov er i tråd med et kristent livssyn.

LANG KAMP MED SEG SELV: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har vært slitt mellom sin indremisjonsbakgrunn og hensynet til de homofile i sitt syn på ny ekteskapslov. Samtaler med den homofile sønnen Håvard har vært sentral i prosessen, forteller hun til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN
LANG KAMP MED SEG SELV: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har vært slitt mellom sin indremisjonsbakgrunn og hensynet til de homofile i sitt syn på ny ekteskapslov. Samtaler med den homofile sønnen Håvard har vært sentral i prosessen, forteller hun til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vanskelig for homofile

- Jeg kommer fra et miljø hvor det er naturlig å tenke at ekteskapet mellom mann og kvinne skal ha en særstilling. Jeg har tenkt at partnerskapsloven regulerer de juridiske forhold som er nødvendig. Men så har jeg jo en sønn som er homofil, sier hun og fortsetter:

- Vi har et nært og godt forhold, og derfor har vi mange samtaler om hvordan det er å være homofil. Jeg virkelig måttet tenke gjennom det alvorlige i at homofile er på topp når gjelder selvmordsstatistikk.

- Homofili er fortsatt et uhyre vanskelig spørsmål i mange familier. Det er fullt akseptert i noen miljøer, men fremdeles meget krevende i andre, ikke minst i en del kristne miljøer. Dermed fremsto et spørsmål for meg:

Skal mitt valg bidra til å demonstrere mot en lov som blir vedtatt likevel? Eller skal mitt standpunkt for denne lovendringen bidra til at homofile blir mer akseptert og inkludert? Hvor vil jeg stå noen år fram i tid? Hensynet til det virkelige livet ble viktigere enn prinsipprytteri, sier Kleppa.

Hun sier prosessen har vært krevende.

- Én ting er å stå på prinsipper om forhold man ikke har innpå livet. Det blir mer krevende når man må forholde seg til det i hverdagen. Og så er jeg statsråd, og mine valg blir veldig synlige. Jeg har hatt noen våkenetter og har nok felt noen tårer.

- Jeg vet at noen av mine velgere og noen i den lokale menigheten vil bli skuffet. Men for meg ble det viktigste: Ærlighet varer lengst. Jeg vil være ærlig mot meg selv, min egen familie og mot Gud, sier Kleppa.

Har ryddet opp

- Hvor mye har det hatt å si for ditt standpunkt til homofile ekteskap at din sønn er homofil?

- Budskapet mitt til velgerne i 2005 var: «Dere vet at Sp går ikke i bresjen for ny lov.» Dette var ikke noe tema mellom meg og min sønn da. Men vi har begge visst at før eller senere så kommer spørsmålet opp igjen. Og det har vært naturlig å drøfte det med han. Jeg er veldig glad for at han har bidratt til å rydde min tankegang. Jeg har hele mitt politiske liv hatt et engasjement for likeverd og inkludering.

Og det slo meg i denne prosessen: Hallo? Hva er det jeg holder på med nå? Bidrar jeg med mitt standpunkt til at homofile får en vanskeligere og ikke lettere hverdag? Jeg har forstått at det betyr mye for homofile å bli sidestilt i forhold til loven. Da er det OK for meg, da støtter jeg det, sier Kleppa.

Gode omsorgspersoner

- Felles ekteskapslov betyr at homofile og lesbiske har rett til å bli vurdert som adoptivforeldre?

- Ja, og denne delen av loven var den enkleste. Jeg har i mange år jobbet sammen med flotte homofile som har barn, og som har gitt dem trygge rammer. Det faller mange ubetenksomme ord på dette feltet. Idealfamilien med mor, far og barn som lever et langt og lykkelig liv, er sjeldnere enn vi tror.

- Vi må forholde oss til det livet vi har i dag. Mange aleneforeldre klarer helt fint å gi trygghet og omsorg til sine barn, det samme gjør homofile samboere.

- Er du like åpen for retten til assistert befruktning for lesbiske par?

- På det punktet ønsker jeg mer debatt før tilbudet blir utvidet. I dag er det mange overdrevne forventninger. Mange rapporterer om lykkelige foreldre, og jeg unner alle foreldrepar å få barn. Men det skrives lite om dem som ikke lykkes, det presset de føler, og den holdningen som ligger under at du nærmest ikke er helt menneske hvis ikke har fått barn. Jeg må tenke mer på hvordan jeg vil formulere mitt syn her.

- Når tok du en endelig beslutning?

- Jeg har krevende oppgaver i departementet. Jeg tenkte at jeg kan ikke ha denne saken kvernende. Så jeg ryddet plass en dag i forrige uke, satte argumenter og momenter opp på et ark og kom til slutt fram til at det var riktig å gå for loven. Nå, etter å ha tatt beslutningen, kjenner jeg enorm lettelse, og er helt urokkelig.

SAMTALEPARTNER: Håvard Kleppa (35) har vært en god samtalepartner for moren i hennes prosess med å ta stilling til ny ekteskapslov, ikke minst fordi han selv er homofil. - Kult at mor har skiftet syn, sier han til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media