- Jeg vervet ikke Viksveen

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg vervet ikke Stein Viksveen som Stasi-spion. I Bonn-tida kjente jeg ham bare perifert. Vi var ikke private omgangsvenner, sier Flemming Sørensen, tidligere dansk Stasi-agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vennlig eldre mann åpnet døra til leiligheten på Østerbro i København da Dagbladet ringte på i går formiddag.

Flemming Sørensen (69) var korrespondent i Bonn for Jyllandsposten i 18 år fra 1963. Samtidig var han aktiv agent for den østtyske etterretningstjenesten Stasi.

Etterforskes

Han er en av dem som hyppigst blir nevnt ved spekulasjoner om hvem som eventuelt måtte ha narret - eller overtalt - Viksveen til å gå i tjeneste for DDR-regimet. Politiet i København etterforsker nå den tidligere ungkommunistens rolle som spion fra han ble vervet i 1959 og til nerver og alkohol fikk ham til å hoppe av i 1979.

I 1983 ble Sørensen arrestert og varetektsfengslet i ni måneder i Tyskland, før han ble stilt for retten og tiltalt for spionasje for DDR. Men da aktor til slutt trakk saken, endte det hele med frifinnelse. Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark skal ha spilt en aktiv rolle for å få ham av kroken.

- Jeg arbeidet jo for begge sider, flirer Sørensen i dag. Mer vil han ikke si om sin tid som dobbeltagent.

Vervet ikke

- Jeg vervet aldri spioner for Stasi. Når Ekstra Bladet og andre organer påstår det, kan jeg ikke annet enn å avvise det som rene løgnhistorier.

- Om jeg tror at Stein Viksveen også var Stasi-agent? Jeg aner det ikke. Hvor skulle jeg vite det fra?

Flemming Sørensen forteller at det norske overvåkingspolitiet (POT) ikke har vært i København for å avhøre eller snakke med ham om Viksveen-saken.

- Det må de gjerne gjøre. Men de vil ikke få noe ut av det, for jeg vet ikke noe, og jeg har ikke mye å si.

BENEKTER: -Jeg kjente Sten Viksveen perifert mens vi begge bodde og arbeidet i Bonn, men jeg ar aldri vervet ham til tjeneste som Stasi-spion, sier Flemming Sørensen. Her med gårsdagens sak i Dagbladet.