Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet at dere har det vondt, men det trenger ikke være sånn. Bytt side, Knut Arild. Bytt side, Trine.

Snorre Valen (SV) fikk selv Siv Jensen til å le med denne alvorlige appellen.

APPELL: Snorre Valen (SV) brukte hele talen i debatten om regjeringens statsbudsjett på å slakte Høyre og Frps politikk, og forsøkte å vise at Venstre og KrF ville fått større gjennomslag for sin politikk ved å samarbeide med de rødgrønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
APPELL: Snorre Valen (SV) brukte hele talen i debatten om regjeringens statsbudsjett på å slakte Høyre og Frps politikk, og forsøkte å vise at Venstre og KrF ville fått større gjennomslag for sin politikk ved å samarbeide med de rødgrønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet at dere har det vondt, men det trenger ikke være sånn. Bytt side, Knut Arild. Bytt side, Trine. Lag et budsjettforlik med SV, Ap, Sp og MDG neste år. Landet trenger det, de arbeidsløse trenger det og klimaet trenger det, sa SVs nyvalgte nestleder Snorre Valen under dagens finansdebatt i Stortinget.

Appellen høstet latter fra KrF-leder Knut Arild Hareide, men også finansminister Siv Jensen måtte dra på smilebåndet.

Men under Valens slagkraftige tale, lå det et alvorlig budskap. Han brukte hele talen i debatten om regjeringens statsbudsjett på å slakte Høyre og Frps politikk, og forsøkte å vise at Venstre og KrF ville fått større gjennomslag for sin politikk ved å samarbeide med de rødgrønne enn ved å fortsette som samarbeidspartier for regjeringa.

Ramset opp kritikk - Regjeringa har denne høsten generelt vært på etterskudd. De stemte først ned en styrking av UDI, i sommer tok de ikke grep om PUs situasjon på Tøyen, i september avlyste de et krisemøte om flyktningsituasjonen, i september sa Justisdepartementet nei til økte bevilgninger til PU, og i oktober kutta de i tilskuddet til flyktninghåndtering i kommunene, ramset Valen opp.

Han mener at regjeringssamarbeidet nå er i ferd med å briste.

- Det var ikke måte på hvor misfornøyde KrF og Venstre var med den rødgrønne regjeringa. Jeg er til en viss grad enig, vi kunne alltid gjort mer. Men hva tenker KrF og Venstre nå, spurte Valen, og viste til flere saker:

- Vi har sett et avlyst klimaforlik og milliardkutt i bistand og integrering. Var dette ambisjonsnivået de så for seg da de ble med på samarbeidet i 2013?

Hareide svarte Valen Valen argumenterte for at de to samarbeidspartiene ville fått mer gjennomslag på bistand, integrering, omfordeling og klima ved å samarbeide med de rødgrønne.

- Vi ser nå lite til et grønt skatteskifte og utjevning av forskjeller. SV foreslår en politikk som er gjennomgående grønn, og jeg tror andre partier vil det samme. Sp vil det, Ap vil till en viss grad det, og jeg vet at KrF og Venstre vil det. Egentlig.

Knut Arild Hareide svarte med å utfordre Snorre Valen på noen av de gjennomslagene KrF og Venstre faktisk har fått.

- Valen er en god taler, men jeg vil utfordre ham på to ting. Flypassasjeravgiften er noe SV er for, men det er SVs rødgrønne venner som har snakket sterkste i mot denne avgiften. Et annet eksempel er at vi nå har innført to lærere i 2. til 4. klasse, noe som også er god SV-politikk, sa Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling