Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet at mange av dere har følt skam

Ap-leder Jonas Gahr Støre takket varslerne da han talte til landstyremøtet i dag.

TALTE TIL LANDSSTYRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre taler til landsstyret, i kjølvannet av varslingssakene mot den nylige avgåtte nestlederen Trond Giske. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Det er ekstraordinær omstendigheter som samler Arbeiderpartiets landsstyre mandag: Varslene mot Trond Giske og den åpne striden i partiet.

- Varslersakene vi har behandlet har vært vonde. For kvinnene som er varslet har det vært vondt lenge. Det vil gjøre vondt i fortsettelsen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale.

«TUSEN TAKK»: På slutten av Jonas Gahr Støre sin tale til landsstyret hadde han en beskjed til alle varslerne. NTB/Scanpix Vis mer

Han sier videre at det også har vært vondt for de som det er varslet mot og partiet.

- Det har vært krevende for partiet, med sterke følelser og uro. Og tro meg, vi som har stått i dette har også blitt preget. Vi har spurt oss selv, hvorfor har vi ikke stilt flere spørsmål, sier Støre.

Forsvarer håndteringen

Selv om Støre gjorde det klart at han anerkjenner at det har vært vondt for Trond Giske og hans familie forsvarer han håndteringen av Giske-saken.

Han mener den har værr rettferdig og etterrettelig.

- Jeg er trygg på at den vil tåle historiens kritiske lys, sa Støre, forsvarer prosessen og sier Giske har fått komme med sin versjon.

- Å vente enda lenger ville bare skadd partiet, sa han.

Han har ikke tro på at Giskes advokater kan legge fram fysiske bevis som endrer oppfatningen om at Giske har brutt interne retningslinjer i partiet.

PRESSEKONFERANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter talen til landsstyret, der det blant annet ble snakket om partiet sin håndtering av varslingssakene. Video: NTB/Scanpix Vis mer

- Skulle det komme bevis som endrer forholdene på den måten det er satt punktum for en enkeltsak, vil vi ta hensyn til det, men det kommer ikke til å endre hovedkonklusjonen, sier han.

- Lekkasjer lager splittelse

Flere av Dagbladets kilder forteller om et giftig miljø i Arbeiderpartiet, med fraksjonering og intern mistenkeliggjøring. Dette er også konfrontert i Støres tale.

- I motgangstider som nå kan det være krevende å holde på samholdet. Bryt meninger, vær uenige, de beste løsningene kommer som resultat av dette. Takhøyden for politisk uenighet skal være stor, sa Støre, før han la til et men.

- Husk igjen at vårt fremste adelsmerke er at vi er en mangfoldig familie som holder sammen. Lekkasjer fra interne samlinger og fortrolige samtaler har ikke annet resultat enn at det skaper usikkerhet og grobunn for splittelse.

- Soloutspill med egne agendaer svekker oss alle, men aller verst de som stoler på oss. Dette landstyremøtet markerer at det er på tide å slutte med dette, sa Støre til applaus fra salen.

Amundsen sa opp

Fredag kveld avslørte Dagbladet at det er kommet bekymringsmeldinger om upassende oppførsel mot en ny Ap-profil.

Søndag kveld sa sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen opp jobben i partiet, og oppga langvarig konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng som årsak. Mandag morgen var Jonas Gahr Støre klar på at oppsigelsen var riktig.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har partisekretær Kjersti Stenseng, flere sentralstyremedlemmer og stortingsrepresentanter i flere uker jobbet for å få Amundsen fjernet.

- Ikke presset ut, men...

Dagbladet vet misnøyen mot Amundsen har vært enorm blant deler av Aps representanter på Stortinget. Flere Dagbladet snakket med søndag kveld uttrykket lettelse over at Amundsen sa opp. Tidligere har en anonym varsler mot Giske gitt sin støtte til Amundsen i et intervju med Dagbladet.

Til NRK Kveldsnytt avviser Hans Kristian Amundsen at han ble bedt om å trekke seg.

- Det var frivillig. Jeg er ikke blitt presset ut, men du kan si at situasjonen har presset meg ut, sier han.

Kritikerne av Amundsen mener han som sjef for rådgiverne i stortingsgruppa må ta ansvaret for de omfattende og nærmest systematiske lekkasjene fra interne møter i høst og i vinter. I et opprop tidligere i vinter gikk 17 fylkesledere ut mot lekkasjer og ukultur sentralt i partiet.

Skal lære av metoo

Ifølge Støre betyr ikke det at partiet skal se framover, at de skal legge #metoo bak seg. Derimot skal de følge opp dette, sier han i talen.

- Metoo er en del av en bredere arene, som legger til rette for hvordan kvinner og menn skal kunne delta i politiske arenaer på like arenaer. Er vi der i dag? Mitt svar etter å ha sett og lyttet, er nei, sier Støre.

- Jeg vet og har fått erfarer sterkt i disse ukene at det har kostet for dere, at det har krevd mot. Jeg har sett sårbarheten når jeg har hørt historien og sett i øyene deres.

- Jeg vet at mange av dere har følt skam. Av alt som har gjort inntrykk på meg de siste ukene, er dette det sterkeste. Dere har fortalt om skammen etter hendelsen, at det var akkurat deg som ble utsatt for upassende, krenkende oppførsel. Hvorfor var det jeg som ble utsatt? Vi menn må jobbe med oss selv for å forstå dette, for oss menn er dette fremmed. Det dere har fortalt har forandret meg. Vit at deres mot har forandret partiet og Norge til det bedre, sa Støre.

Han sier partiet skal ta kampen for likestilling videre.

- Det er mitt løfte til dere, vi skal holde denne talen høyt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!