«Jeg vet det blir tøft. Beintøft.»

Når jula er over og det nye året er i gang, er det to ting som teller for LO-nestleder Gerd-Liv Valla (52): Hun skal bli LO-leder i mai, og hun skal hjelpe Jens Stoltenberg med å vinne høstens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men innimellom slagene på Youngstorget er hun her, i minihuset i Solvang kolonihage midt i Oslo.

- Dette er mitt paradis og mitt fristed. Folk hjemme i Nordland trodde jeg var gal da jeg fortalte at jeg hadde kjøpt hytte midt i byen. Men det er ideelt: Jeg bor sentralt, og her - 20 minutters gange hjemmefra - har jeg praktfull utsikt, forteller Valla til Dagbladet.

Etter to og et halvt års ventetid fikk hun tilslag på hytta i fjor. Jens Stoltenberg var en av de første på besøk og han fikk et glass vin. Det nye maktparet i arbeiderbevegelsen pleier med andre ord kontakten.

- Jens og jeg har god dialog, bekrefter Valla.

Lange middager

Hun understreker at hun langt fra er valgt til ny LO-leder, det skal være en kongress først. Men hun er eneste kandidat til å etterfølge Yngve Hågensen, og er i ferd med å venne seg til tanken.

- Kommer du til å invitere pressen hjem, slik Hågensen har hatt tradisjon for?

- Nei, men blir jeg valgt, har jeg tenkt at dere kan få komme hit til Solvang kolonihage. Jeg inviterer ikke pressen inn. Litt privatliv må jeg ha. Jeg vil ikke ha journalister inn i toalettsakene mine.

Hun kobler av med hagearbeid, skiturer og sopplukking, og hun liker å gå på auksjoner.

- Og jeg elsker lange middager med mange glass rødvin, forteller Valla.

Nå i jula unner hun seg noen slike kvelder. Den etter alle solemerker påtroppende LO-lederen liker å lage mat. Nyttårsaften inviterer hun familie på favorittretten coq au vin.

Uten bakkemannskap

Valla blir den første kvinne, den første akademiker og den første fra offentlig sektor som skal lede LO-familien.

- Som første kvinnelige LO-leder kan jeg ikke regne med noe mindre fokus enn det Yngve Hågensen har hatt. Tvert imot: Mange vil nok følge ekstra nøye med på hva den akademikerjenta får til, sier Valla.

Mens Hågensen aldri har lagt skjul på at at han har hatt bakkemannskap hjemme, er det et ukjent begrep for Valla.

- Da jeg tidligere i høst kjørte hjem fra Halvorsbøle halv ett om natta, dødstrøtt, og visste at jeg skulle til Kina neste dag der det ville bli hardt kjør, tenkte jeg: Tenk om jeg kunne komme hjem til pakket koffert! Men, nei, har aldri hatt noe bakkemannskap. Der har Yngve og jeg vært i totalt forskjellige verdener, slår Valla fast.

Hun er skilt og har i 20 år hatt ansvaret for en datter som trenger ekstra mye. Gjennom datteren har hun mer innblikk i omsorgssektoren enn de fleste fagforeningsledere.

- Jeg har bakkekontakt, ja, sier Valla stille.

<B>STORT ÅR:</B> 2001 blir et viktig år for Gerd-Liv Valla: Etter alle solemerker å dømme blir hun valgt til LOs første kvinnelige nestleder. Deretter skal hun slåss sammen med Jens Stoltenberg mot Frp.