- Jeg vet hvordan det er å leve i frykt

Den 36 år gamle kvinnen overlevde bombeattentatet i et boligområde i Drammen. Kvinnen er fortsatt er redd for eksmannen (41) - og vil ikke se ham i retten. 36-åringen forteller til Dagbladet at hun er skremt og sjokkert over drapet på Ingse Rønnestad (36) i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om morgenen torsdag 23. januar i fjor smalt det på en parkeringsplass i boligområdet i Kastanjeveien i Drammen.

36-åringen, som overlevde bombeattentatet, forteller om en hverdag der hun stadig ser seg over skulderen. Hun tør fortsatt ikke være alene hjemme.

- Jeg trodde jeg skulle dø da dette skjedde. Hadde jeg stått en millimeter til høyre eller venstre, så hadde jeg trolig vært død. Jeg er glad for at jeg lever, men det er fortsatt vanskelig å møte hverdagen med de fysiske plagene jeg har, sier hun.

- Mange likhetstrekk

Bombeofferet blir sjokkert og skremt hver gang hun leser i avisen at ektemenn, eksmenn eller samboere har utøvet vold mot kvinner. I forrige uke ble Ingse Rønnestad (36) skutt og drept i et parkeringshus i Bergen. Politiet mener eksmannen står bak.

- Min første reaksjon var at dette er så enormt tragisk. Det kan synes som om saken har mange likhetstrekk med det som skjedde med meg. Det er helt utrolig at et menneske kan få lov til å plage et annet menneske i så mange år. Jeg vet hvordan det er å leve i frykt, og jeg kan skjønne hvordan denne kvinnen må ha hatt det før dette skjedde, sier 36-åringen.

- Det har blitt mer fokus på dette med vold mot kvinner, og det er bra. Men det er tragisk at det skal gå så langt som i Bergen. Tenkt deg hvilket mareritt denne kvinnen har hatt. Jeg synes synd på familien som nå sitter igjen, sier den 36-åringen.

Kvinnen som ble drept i Bergen var bare en måned eldre enn bombeofferet i Drammen.

Husker smellet

I morgen etter lunsj skal 36-åringen etter planen vitne i den omfattende rettssaken mot eksmannen. Han er blant annet tiltalt for overlagt drapsforsøk, og for å ha brutt besøksforbudet. 36-åringen understreker at hun ikke vil kommentere bevisene i saken før hun skal vitne.

Overfor Dagbladet sier hun at hun husker det som skjedde for over ett år siden. Hun åpnet først bakdøra med høyre hånd, deretter døra til førersetet med de venstre. Så smalt det. En sprengladning med dynamitt og en kanne med bensin var plassert i førersetet i hennes Golf personbil, 98-modell.

- Jeg var bevisst nesten hele tiden, og husker det som skjedde, sier 36-åringen til Dagbladet.

I morgen etter lunsj skal hun etter planen vitne i den omfattende rettssaken mot eksmannen.

Mobil voldsalarm

Eksmannen slapp ut fra varetekt i fjor sommer, men har besøksforbud overfor henne og felles barn. Den 36 år gamle kvinnen fra Drammen har mobil voldsalarm, og det har blitt installert alarmer på huset hennes. Deres felles barn blir passet ekstra godt på i skoletida, og politiet kjører hyppige runder rundt huset.

Det 36 år gamle bombeofferet og den tiltalte eksmannen har en åtte år gammel sønn sammen.

36-åringen er fortsatt sykemeldt. Hun fikk massive brann- og kuttskader over hele kroppen, samt 11 brudd i venstre hånd og arm. Hun har gjennomgått flere operasjoner, og har svært nedsatt syn på det ene øyet.

- Jeg er fortsatt redd, og vokter meg for alt jeg gjør i hverdagen. Jeg blir sliten av å ha det sånn. Alt jeg vil er at han skal la meg være i fred, slik at jeg kan få leve et mest mulig normalt liv. Det eneste jeg vil er å se ungene mine vokse opp. Ungene er alt for meg, sier hun til Dagbladet.

Må mobilisere

36-åringen vil bli fulgt av politiet til og fra Drammen tinghus. Nå håper hun inderlig at hun slipper å møte eksmannen ansikt til ansikt når hun skal i vitneboksen.

- Jeg er ikke redd for å sitte ansikt til ansikt med ham i rettssaken. Dette skjer jo inne i en rettssal, og der er jeg trygg. Men det går mest på det psykiske. Det blir svært vanskelig å forklare seg dersom han er til stede. Den mannen har fortsatt en slags makt over meg. Det er vanskelig å forklare hvorfor. Men jeg er redd for at jeg ikke kan forklare meg på den måten jeg vil dersom han er der. Jeg er redd jeg vil komme til å si det han vil jeg skal si, og ikke det jeg bør si, sier 36-åringen.

Drammens-kvinnen sier hun må mobilisere mye for å vitne mot eksmannen.

- Det er tungt psykisk, men jeg har jo ikke gjort noe galt. Jeg vil bare fortelle hvordan det er. Jeg er ikke perfekt, og kunne sikkert gjort andre valg. Men ingenting unnskylder det han gjorde mot meg, fortsetter hun.

Eksmannens forsvarer. Frode Sulland, sier at han ikke har fått noen anmodning om at hans klient må fjerne seg når den fornærmede kvinnen skal vitne.

- Dersom en slik forespørsel kommer, vil vi vurdere den, og jeg er sikker på at vi finner en løsning på dette, sier Sulland til Dagbladet.

- Lever på en løgn

Selv om hun gruer seg til rettssaken, er 36-åringen glad for at saken starter.

- Jeg ser frem til å komme i gang. Jeg har nå fått ny bistandsadvokat, og det har vært belastende å gå gjennom saken på nytt med henne. Jeg vil bare bli ferdig med dette, slik at jeg bare kan få være sammen med ungene mine, sier hun.

36-åringen har krevd skilsmissen fra eksmannen. Men han nekter. 21.april skal skilsmissesaken opp som en sivil sak i Drammen.

- Jeg håper sannheten vil seire i straffesaken som starter i dag. Ingen av oss er tjent med å ha det slik det er nå. Han (eksmannen, red.anm) kan ikke ha det godt, ettersom han lever på en løgn om at han hevder at han ikke står bak bombeattentatet, mener 36-åringen.

Sa opp jobben

Eksmannen nekter på sin side all skyld i saken, og har gjort det siden han ble pågrepet samme dag som bomben smalt. Ifølge Sulland erkjenner han ikke straffeskyld på noen av de fem tiltalepunktene i saken.

- Han har sett veldig fram til at saken endelig skal komme opp. Han har måttet vente lenger enn han hadde trodd, og er glad for at saken nå kommer opp, sier Sulland.

41-åringen har sa i oktober opp sin jobb i Jernbaneverket.

- Han følte at det ville bli umulig å gå tilbake til denne jobben, sier Sulland.

Bevisene

Bevisene mot eksmannen (41) knytter ham ikke direkte til bomben eller åstedet, men påtalemyndigheten mener at kjede av indisier utpeker ham som gjerningsmannen.

  • Paret hadde vært i en langvarig konflikt i parforholdet, og sto i skilsmisseforhandlinger. etterforskningen har ikke avdekket noen andre som skulle ha motiv for å ville drepe kvinnen.
  • Påtalemakten mener derimot å kunne bevise at 41-åringen skaffet seg dynamitt kort tid før attentatet. I desember 2002 skal han ha kjøpt et kilo dynamitt av en entreprenød på Nesbyen. Denne entreprenøren vil trolig fortelle i retten at han er sikker på at det var 41-åringen som kjøpte dynamitt, angiovelig for å sprenge på hytta. Spengningstester har vist at skadene på bilen samsvarer med en detonasjon av 1 kilo dynamitt.
  • påtalemyndigheten mener at en jakke som dekket til bomben i førersetet skal ha tilhørt offeret - men at hun skal ha lagt den igjen hos 41-åringen noen tid før attentatet. Bildøren skal ikke være brutt opp før attentatet, noe som får etterforskerne til å tro at eksmannen, som skal ha hatt en origionalnøkkel, låset seg inn for å plassere sprenglegemet.
  • Eksmannen skal på en biltur ha sagt til kolleger at han kunne sprenge eksen sin i luften. Det vil også trolig bli framlagt dokumenter som påtalemakten mener beviser at eksmannen, som var elektroingeniør, behersket behandling av sprengstoff.
  • Andre beviser peker mot 41-åringen som gjerningsmann. Politiet mener en treflis ble puttet i billåsen for å blokkere låsen, og lose offeret til førerdøren med bombens utløsermekanisme. På denne treflisen har krimteknikerne funnet DNA-spor fra en ukjent kvinne.

REDD: Hun åpnet døra til førersetet på Golfen. Så smalt det. - Jeg husker det som skjedde, sier det 36 år gamle bombeofferet. Hun fikk store brann- og kuttskader over hele kroppen, og i alt 11 brudd i venstre hånd og arm. I dag har hun svært nedsatt syn på det ene øyet. Eksmannen, en 41-åring fra Drammen, må i dag møte i retten tiltalt for blant annet overlagt drapsforsøk. Han nekter straffeskyld.