Norsk statsborger dødsdømt i Somaliland

- Jeg vet ikke hva som skjer

Saad Jidre er redd. Torsdag skulle han skytes, sammen med seks celle-kamerater. Nå vet han ikke hva som kan skje.

DØDSDØMT: Dagbladet har fått snakke med den dødsdømte nordmannen Saad Jidre fra fengselscella i Hargeisa i Somaliland. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har foreløpig fått stoppet henrettelsen. Men vi har ikke kommet noen vei ennå, vi jobber med saken. For å få løsning, sier Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Dagbladet snakket torsdag direkte med Oslo-borgeren Saad Jidre. På en dårlig telefonlinje, etter at det hadde blitt smuglet inn en mobiltelefon i pirat-fengselet.

FRYKT: - Jeg vet ikke hva som kan komme til å skje, sier dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat
FRYKT: - Jeg vet ikke hva som kan komme til å skje, sier dødsdømte Saad Jidre. Foto: Privat Vis mer

- Seks av mine kamerater ble skutt i dag. Hadde det ikke vært for mine norske advokater, hadde jeg nå vært skutt og drept, sier den 54 år gamle norske statsborgeren torsdag.

Problemer

Saad Jidre beskriver forholdene i fengselet som vanskelige. Mens Dagbladet snakker med ham, blir samtalen flere ganger avbrutt – på grunn av bråk på den lille cella.

- Jeg sitter sammen med 15 andre på ei celle, som er fire ganger fire meter. Det er mange forskjellige folk her. Mye bråk, og det er mange som har psykiske problemer.

Saad Jidre er usikker og redd, og frykter for hva som kan komme til å skje.

- Jeg vet ikke hva som skjer. Kanskje blir det ny rettssak om en måned. Kanskje om en uke. Jeg vet ikke, alt er veldig usikkert. De kan gjøre hva det vil, og de kan gjøre hva som helst, forteller Jidre på mobiltelefon fra fengselscella.

«Vanskelig, veldig vanskelig»

- Forholdene i fengselet er langt ifra optimale, sier Farid Bouras, en av Jidres norske bistandsadvokater.

- Han sliter, og han er syk.

- Jidre har også en del underliggende sykdommer, og får ikke medisinene han trenger. Forholdene er ikke bra i det hele tatt, sier Bouras.

MENNESKERETTIGHETER: - Somaliland praktiserer menneskerettigheter annerledes, enn vi gjør i Norge, sier bistandsadvokat Farid Bouras. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MENNESKERETTIGHETER: - Somaliland praktiserer menneskerettigheter annerledes, enn vi gjør i Norge, sier bistandsadvokat Farid Bouras. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Når Dagbladet spør den dødsdømte norske statsborgeren om forholdene i fengselet blir forbindelsen først brutt. Lydene og ropene, tyder på at noen av celle-kameratene har havnet i en slåsskamp.

Når vi igjen får kontakt, sier Jidre kort:

- Forholdene er ikke bra. Det er vanskelig, veldig vanskelig.

«Angrep meg»

- Ut fra hva jeg hører fra min klient, er mishandling vanlig. Det er viktig at norske medier skriver om saken, det er Saad Jidres beste sikkerhet, for at han ikke blir mishandlet. Blir det stillhet rundt saken, kan det være farlig for ham. Husk vi snakker land som praktiserer menneskerettigheter annerledes enn vi gjør her i Norge, sier Bouras.

- Hva var det som skjedde da du havnet i slåsskamp med Ismail Ahmed Ismail lørdag 4. april i år?

- Jeg kjente han litt fra før. Han hadde lånt noen penger av meg. Da jeg ba om å få pengene tilbake. Skjelte ham meg ut, og angrep meg på gata.

- Han bokset meg i hodet, slik at jeg ramlet og slo meg. Jeg forsvarte meg med sprayboksen (en forsvarsspray, red.anm.) jeg hadde kjøpt på Clas Ohlson i Norge. Til slutt kom jeg meg bort, forteller Jidre.

Flyktet fra krig

Noen timer seinere kom politiet hjem til ham, og arresterte Saad Jidre.

- Dommeren sa da til meg at jeg skulle drepes.

- I forrige uke ble jeg vekket, og dratt ut av cella. Politisoldatene tok med meg til dommeren, han sa at jeg var dømt til døden.

- Du fikk asyl i Norge i 1995, hvorfor reiser du da tilbake til Somaliland på ferie?

- Da jeg rømte og fikk asyl, var det krig her. Jeg trodde forholdene var bedre nå. Men det er ikke bra. Det er ikke krig, men det er ikke bra her, sier Saad Jidre.

- Det var fred her, men det er ikke trygt her nå. Det er veldig dårlig stelt. Jeg vil tilbake til Norge, sier Jidre.

Fortsatt håp

Bistandsadvokat Farid Bouras mener det er håp om å få myndighetene i Somaliland til å oppheve dødsdommen.

- Det er håp, men vi må bruke alle kanaler. Det holder ikke at vår utenriksminister har tatt en telefon til presidenten. Skal vi klare å forhindre at han blir henrettet, må vi i Norge jobbe nærmest døgnet rundt for å få prosessen dit vi ønsker. Slik at henrettelsen stoppes, sier Farid Bouras.

- Vanskeliggjør det saken at dommen er en kombinasjon fra en vanlig domstol og en islamsk sharia-domstol?

- Ja, siden dommen også er en sharia-dom, betyr det at dommen allerede er rettskraftig. Det betyr at klanene kan ta loven i egne hender, sier Bouras.

- Saad Jidre er kjempeglad for at han ikke var en av de som nå er henrettet. Han har fortalt til meg at fangevokterne har sagt til ham, at han også skulle skytes nå, sier Farid Bouras.

«Enorm påkjenning»

- Jeg hører fra min klient at det er vanlig at fanger blir mishandlet i fengselet, sier Bouras.

BEVISET: Denne sprayboksen fra Clas Ohlson mener dommeren i Somaliland er beviset for at Saad Jidre er drapsmann. Foto: Privat
BEVISET: Denne sprayboksen fra Clas Ohlson mener dommeren i Somaliland er beviset for at Saad Jidre er drapsmann. Foto: Privat Vis mer

12 fanger i pirat-fengselet i Hargeisa skal, ifølge Farid Bouras, de siste dagene være tatt ut av dødscellene, for å henrettes.

- Seks av de dødsdømte ble hentet ut fra cella til Saad Jidre.

- Det har vært en enorm påkjenning for ham.

- Flere av dem som ble hentet ut, hadde Saad Jidre fått et godt forhold til, sier bistandsadvokat Bouras.

- Han opplever det som svært vanskelig. Saad Jidre har beskrevet det som både psykisk tungt, og veldig trist, da de seks ble hentet ut av cella. Det var det siste gang han fikk se dem, sier Farid Bouras.

Dagbladet er ikke kjent med hvordan Saad Jidre har fått tilgang til mobiltelefon i fengselet. Slik at han kan kommunisere med folk utenfor fengselet.

Jidres familie i Norge er kjent med denne saken, men ønsker ikke å medvirke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer