- Jeg vet ikke hvor hun har disse utrolige historiene fra

Mohammed Nurul Islam Shekh er dømt til en av Norges strengeste straffer for familievold. Nå anmelder forsker og forfatter Lars Gule flere polititjenestemenn for grov uforstand i tjenesten.

DØMT: «Deler av voldsutøvelsen har et torturliknende preg», het det i dommen da Mohammed Nurul Islam Shekh ble dømt til tre års fengsel for grov vold mot sin tidligere kone. - Alt som taler for min uskyld har systematisk blitt feid bort av politi og påtalemyndigheter, hevder han. Foto: Espen Røst/Dagbladet
DØMT: «Deler av voldsutøvelsen har et torturliknende preg», het det i dommen da Mohammed Nurul Islam Shekh ble dømt til tre års fengsel for grov vold mot sin tidligere kone. - Alt som taler for min uskyld har systematisk blitt feid bort av politi og påtalemyndigheter, hevder han. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mohammed Nurul Islam Shekh (37) ble i Borgarting Lagmannsrett dømt for grov mishandling av ekskona.

«Deler av voldsutøvelsen har et torturliknende preg», heter det i dommen. Saken er beskrevet som en av Norgeshistoriens verste familievoldssaker.

- Alt som taler for min uskyld har systematisk blitt feid bort av politi og påtalemyndigheter, hevder den tidligere førsteamanuensisen ved Høgskolen i Oslo. Han har nå bestemt seg for fortelle sin versjon av saken i et håp om å kunne renvaske seg.

Ekskona som kom til Norge i 2005 etter et arrangert ekteskap i Bangladesh året før. Hun har forklart at hun ble holdt innelåst i parets felles leilighet, der hun skal ha blitt systematisk utsatt for vold.

I Lagmannsretten ble det lagt til grunn at ekskona ved fire anledninger ble hengt opp til en takbjelke etter armene eller beina. Ifølge retten hang hun fire timer opp-ned bare dager før hun rømte til krisesenteret høsten 2006. Eksmannen skal da også ha slått henne med en kjepp.

- Jeg ble hengt opp i takbjelkene fordi jeg så på TV uten lov, forklarte den unge kvinnen i retten.

ANMELDER POLITIET: Postdoktorstipendiat, Lars Gule ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo har skrevet bok om rettsprosessen. Han mener dommen av Shekh er et justismord. Foto: Espen Røst/Dagbladet
ANMELDER POLITIET: Postdoktorstipendiat, Lars Gule ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo har skrevet bok om rettsprosessen. Han mener dommen av Shekh er et justismord. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri sett en liknende familievoldssak. Du må til tortursaker i torpedomiljøet for å finne tilsvarende, har politiadvokat Richard Beck Pedersen tidligere uttalt til Dagbladet.

Anmelder politiet Shekh har i tre rettsrunder hevdet sin uskyld. Nå har postdoktorstipendiat, Lars Gule ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo skrevet bok om rettsprosessen.

- Dette er et justismord; når man begynner å pirke i politiets bevis, rakner de i tur og orden, sier han.

Derfor anmelder han idag en politibetjent, en politijurist, og visepolitimester i Oslo, Hans G. Halvorsen til Spesialenheten for politisaker. Gule mener de har utvist grov uforstand i tjenesten.

I Boka «Den fjerde opphengingen» hevder Gule at det finnes store huller i bevisførselen som har ført fram til domfellelse av Shekh.

- Den påståtte fjerde opphengingen har vært mest omtalt i media, og det er i tilknytning til denne at det finnes tekniske spor som styrker konas forklaring, sier Gule.

- Det er selvsagt teoretisk mulig at han har mishandlet kona si, problemet er at den siste opphengingen ikke er mulig å gjennomføre slik hun har forklart. Det er tatt ut tiltale på et umulig grunnlag, det viste politiets egen rekonstruksjon, sier han.

- Misforstått Gule mener den største mangelen i politiarbeidet, er at man aldri har forsøkt å konkretisere de groveste voldsepisodene.

- Konklusjonen på etterforskningen er at fornærmedes påstander, uansett hvor selvmotsigende og umulige de er, blir lagt til grunn som sannheten, sier han.

- Et eksempel på dette er at lagmannsretten har misforstått overlege Carl Müllers vitneforklaring, og trodd at han bekreftet at en nakkeskade hos fornærmede kunne være av relativt ny dato. Det gjorde han ikke, sier Gule

Når Dagbladet tar kontakt med Müller, bekrefter han at de ikke gjorde funn av skader i fornærmedes nakke, og utdyper:

- Dersom det var en fersk skade der, burde vi sett den, men det gjorde vi altså ikke, sier seksjonslederen ved Nukleær medisin ved Oslo Universitetsykehus.

Tillitsproblem Mohammed Nurul Islam Shekh hevder at han og kona hadde et tillitsproblem allerede fra starten av forholdet.

- Vi kom skjevt ut, forteller han, og hevder at kona kontaktet krisesenteret da han ville avslutte forholdet.

Han tror fordommer i det norske samfunnet kan ha vært utslagsgivende for dommen.

«TORTURERTE KONA»: Dagbladets førsteside Torsdag 12. April 2007.
«TORTURERTE KONA»: Dagbladets førsteside Torsdag 12. April 2007. Vis mer

- Jeg tror dessverre det finnes fordommer om at de fleste muslimske menn slår sine koner. Og når min forhenværende kone hevder at jeg har gjort det, ja så må jeg ha gjort det, sier Shekh.

Han mener politiet har vært forutinntatt i denne saken.

- Dommen er helt ufattelig. Jeg skjønner ikke hvordan dette kunne skje meg. Jeg har mistet alt, og vært så langt nede, at jeg seriøst vurderte å ta mitt eget liv, sier han.

- Nå er jeg glad for at jeg ikke gjorde det, for da hadde anklagerne vunnet. Nå vil jeg at uretten skal rettes opp av rettsvesenet, sier han.

Kjenner seg ikke igjen Visepolitimester og kriminalsjef, Hans G. Halvorsen ved Oslo politidistrikt ønsker ikke å gå inn på de mange påstandene i boka, men påpeker at politiledelsen ikke kjenner seg igjen i Gules fremstilling av saken som et justismord.

Han understreker at bevisene som fremkom gjennom politiets etterforskning er fremlagt domstolene så objektivt som mulig, og at domstolene har fattet sine vedtak i flere rettsinstanser.

- Vi konstaterer også at de rettsinstanser som har behandlet saken, har avsagt fellende dommer, sier Halvorsen.

- Henger ut enkeltmennesker Leder for Politijuristene i Oslo Jan Olav Frantsvold er ikke fornøyd med at Gule anmelder og henger ut enkeltmennesker i denne saken.

«JEG HANG FRA BJELKENE I FIRE TIMER»: Dagbladets førsteside Fredag 13. April 2007
«JEG HANG FRA BJELKENE I FIRE TIMER»: Dagbladets førsteside Fredag 13. April 2007 Vis mer

- Ved å bruke navn på aktørene henges de i realiteten ut for å gjøre jobben sin. Berettiget systemkritikk er sunt og ønskelig, men det kan ikke være slik at enkeltindivider i det offentliges tjeneste må tåle slik personlig belastning, sier han.

Frantsvold peker på at de individuelle aktørene blir navngitt i boka, og at de blir gitt ansvaret for sakens utfall.

- At domfelte opplevere skuffelse over ikke å ha fått medhold i rettsapparatet er forståelig, men det vil kanskje være riktigere å be om gjenåpning av saken fremfor å angripe de som har deltatt i saken, mener Frantsvold.

Svikt Mohammed Nurul Islam Shekhs advokat, Morten Furuholmen mener saken har kommet helt skjevt ut:

- Fra forsvarets side er det bevist at fornærmede ikke forklarer seg riktig. Da har påtalemyndighetene en plikt til å sjekke om det er begått saksbehandlingsfeil, sier han.

Alle er jo enige om at kvinner har rett på et særskilt vern, men det er lettere å få opphold i Norge dersom man er mishandlet, derfor er det viktig at man stiller høye krav på kvaliteten av etterforskningen i denne type saker, mener Furuholmen.

- I denne saken har kombinasjonen av svikt innad i påtalemyndigheten, hos en av de sakkyndige, og i domstolen, fått fatale konsekvenser for min klient.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt ønsker ikke å gå inn på de mange påstandene i boka, men påpeker at politiledelsen ikke kjenner seg igjen i Gules fremstilling av saken som et justismord. Idag blir han anmeldt av Lars Gule for grov uforstand i tjenesten. Foto: Scanpix
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt ønsker ikke å gå inn på de mange påstandene i boka, men påpeker at politiledelsen ikke kjenner seg igjen i Gules fremstilling av saken som et justismord. Idag blir han anmeldt av Lars Gule for grov uforstand i tjenesten. Foto: Scanpix Vis mer

Furuholmen vil nå jobbe for en gjenåpning av saken.

- Dommen mot min klient er ikke riktig, hevder han.

Monica Lindbeck, kvinnens bistandsadvokat, ønsket hverken å kommentere påstandene i boka, eller Shekhs uttalelser da Dagbladet tok kontakt igår.

Dagbladet har også vært i kontakt med både den sakkyndige i saken og politiadvokaten, men ingen av dem ville kommentere påstandene som kommer fram i boka

HENGT OPP: Det er fra disse takbjelkene kvinnen hevder at eks-mannen skal ha hengt henne opp. «Han sa han fikk så vondt i hendene av å slå meg at han måtte henge meg opp», fortalte kvinnen i retten. Foto: Politiet
HENGT OPP: Det er fra disse takbjelkene kvinnen hevder at eks-mannen skal ha hengt henne opp. «Han sa han fikk så vondt i hendene av å slå meg at han måtte henge meg opp», fortalte kvinnen i retten. Foto: Politiet Vis mer