- Jeg vet ikke mer enn dere

Kong Harald avventer politiets etterforskning i overvåkingssaken.

UT PÅ HAVET: Kong Harald kommenterte opplysningene om ulovlig overvåking mot Kongehuset da han ankom Oslo havn for delta i årets Færderseilas.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
UT PÅ HAVET: Kong Harald kommenterte opplysningene om ulovlig overvåking mot Kongehuset da han ankom Oslo havn for delta i årets Færderseilas. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Kong Harald vil avvente hva politiet kommer fram etter at det fredag kom fram opplysninger om at kongefamiliens datatrafikk kan ha blitt ulovlig overvåket.

- Jeg vet ikke mer enn dere. Vi får se hva politiet kommer fram til, sier kongen til P4.

Det er Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) som er ansvarlig for datasikkerheten ved Det kongelige hoff. De skal ikke kontrollere hva som er av trafikk på det kongelige kommunikasjonsnettet, men det er dette man nå mistenker skal ha skjedd.

Datalinjer fra forsvaret

Slottet og flere departementer leier i dag datalinjer av Forsvaret. Dermed kan linjene ha blitt overvåket med sikte på å fange opp ureglementert eller unormal trafikk.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen opplyser i en pressemelding at Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) har som oppgave å passe på at Forsvarets datasystemer ikke blir misbrukt. FOST følger derfor trafikken på Forsvarets nett, og skal melde fra hvis man fanger opp ureglementert eller unormal trafikk. - Ikke politisk overvåkingForsvarsministeren sier grunnen til at politiet nå ser på virksomheten i regi av FOST er at det fremkom informasjon om at sikkerhetstjenesten kan ha drevet uhjemlet monitorering av trafikken også på de linjene som leies fra Forsvaret. — Det ene av tilfellene dreier seg om Slottet, det andre om regjeringskvartalet, opplyser Strøm-Erichsen. Hun sier departementet nå avventer resultatet av politiets etterforskning. Forsvarsministeren understreker at det i den aktuelle saken ikke handler om politisk overvåking og at departementet i samråd med forsvarsledelsen ba politiet etterforske saken fordi man anser den som alvorlig. (NTB)

 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer