Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet ikke noe om norske byer, NATO eller PST

- Karl Johan er den eneste gata jeg vet om utenom der jeg har bodd, sier Krekar i retten.

PRINSIPIELLE SPØRSMÅL: Tvangsflyttingen av mulla Krekar behandles i dag i Oslo Tingrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRINSIPIELLE SPØRSMÅL: Tvangsflyttingen av mulla Krekar behandles i dag i Oslo Tingrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Najmuddin Faraj Ahmad i ettermiddag ga sin forklaring om bakteppet for oslopolitiets tvangsplasseringsvedtak, understreket han gang på gang at hans politiske og religiøse engasjement ikke utgjør noen fare for Norge.

For å illustrere poenget viste han til sin manglende kunnskap om norsk geografi.

- Jeg kjenner bare seks gater i Norge - fem gater der jeg selv har bodd - og Karl Johans gate, sa Krekar, og fortsatte:

- Nato, PST eller militæret - det vet jeg ikke noe om.

- Handler bare om Kurdistan Islamisten mener påstandene om koblinger til terrororganisasjoner som al-Qaida, er helt feilslått.

- Dette handler ikke om militæret eller Midtøsten og Europa, det er bare tull. Jeg er kurdisk og bodde i Kurdistan. Mitt problem i Midtøsten er bare et nasjonalt problem. Det er ingen arabare som har fulgt meg, det er bare kurdere. Jeg kjempet og snakker bare om irakisk Kurdistan, sa han i retten.

Krekar understreket også at hans lære ikke handler om Islam mot Norge på noen måte. 

Mens europeiske sikkerhetsmyndigheter mener Krekar er leder for et nettverk av kurdere som har militære ambisjoner og snakker om blant annet hemmelige likvideringer, hevder Krekar at han kun har diskutert visjoner om Kurdistan.

- Hvilke holdninger har du til aksjoner i Europa, spurte advokat Meling

- Jeg er ikke sånn at jeg går ut her og dreper noen på gata - jeg er ikke sånn. Det er ikke islam for meg, sier Krekar.

Han gjentok flere ganger at nordmenn ikke har noe å frykte fra ham:

- Det er jeg som er i fare, ikke dere.

Ny PST-rapport Tidligere i dag la Politiets utlendingsseksjon fram en fersk PST-trusselvurdering om Krekar ferdigstilt så seint som sist fredag, der sikkerhetstjenesten blant annet går ut fra at Krekar vil gjenoppta sin kontakt med ekstreme islamister når han slipper ut av fengsel.

- Krekars posisjon i disse miljøene er ikke nevneverdig svekket, det antas at han vil gjenoppta denne aktiviteten når han slipper ut av fengsel. Det utelukkes heller ikke at han til en viss grad har styrket sin stilling i internasjonale jihadismiljøer som følge av rettsprosessene mot ham. Krekar kan i enkelte miljøer oppfattes osm en slags martyr som har måttet lide for at han har forsvart islam, refererte politiinspektør Rødås fra den ugraderte delen av notatet.

PST-rapporten legger stor vekt på at flere personer som er regnet som ekstreme islamister - i hovedsak etniske kurdere - i tida før pågripelsen i 2012, har møtt Krekar fysisk.

- Flere av krekars tilhengere og sympatisører hadde i lengre tid oppsøkt ham i Oslo. Møtene fant dels sted på hans bopel, dels andre steder. Enkelte kom også tilreisende fra utlandet. En av de besøkende fra sveits var dømt for tre års fengsel for spredning av materiale på nett fra al-qaida-støttede organisasjoner, heter det i rapporten.

Også en gradert del av PST-notatet ble lagt fram i retten, men pressen er ilagt forbud mot å referere fra det hemmeligstemplede materialet. 

Rettsmøtet i Oslo tingrett pågår fortsatt, og det er ikke endelig klarlagt når kjennelsen kan være klar.    Dagbladet.no kommer med mer. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media