Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet ikke om ekstremværet Sylvi Listhaug har løyet helt ennå

Knut Arild Hareide er fortsatt ikke fornøyd med Listhaugs redegjørelse, og ber regjeringen slutte å vingle.

KLAR TALE: KrF-leder Knut Arild Hareide talte lørdag til partiets landskonferanse. Her er han på et landsstyremøte før jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR TALE: KrF-leder Knut Arild Hareide talte lørdag til partiets landskonferanse. Her er han på et landsstyremøte før jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er kjekt at ekstremværet Tor har løya, og at de fra Nord-Norge og vestlandet kom seg hit. Men jeg vet ikke om ekstremværet Sylvi Listhaug har løyet helt ennå, åpnet partileder Knut Arild Hareide til høy latter fra KrFs landskonferanse.

Talen til landskonferansen ble holdt i kjølvannet av det som har vært noen turbulente uker i norsk politikk.

KrF har sammen med både Ap, Venstre og KrF uttrykt klar misnøye med innvandringsminister Sylvi Listhaugs manglende evne til å redegjøre for hvilke vurderinger som ligger til grunn for retur av asylsøkere til Russland.

Hareide understreket i talen at KrF må stå opp for verdiene partiet representerer.

- Norge er en del av verden, og vi må ha mot nok til å møte krisa med verdier og ikke bare kalkulator. KrF har alltid stilt opp for mennesker i nød, og det skal vi fortsette å gjøre i den situasjonen vi er i nå. Vi valgte å ikke stille oss på sidelinja i asylforliket, det gjorde at hastelovgivningen bare ble midlertidig. Vi har vært for innstramminger, men vi har sagt at det ikke kan gå på bekostning av Flyktningkonvensjonen, sa Hareide, og la til:

- Derfor er mitt budskap til regjeringen at de ikke kan vingle. Så langt har verken Listhaug eller statsminister Erna Solberg klart å gi oss nødvendige garantier.

Hareide vedgikk også at det ikke bare har vært enkelt å samarbeide med Høyre og Frp, og kritiserte på nytt flere av Listhaugs uttalelser.

- Vi har en innvandringsminister som bruker mye tid på å si «dette klarer vi ikke». Hun har også sagt til Dagbladet at «alle som ikke sier de ikke er bekymret lyver».

- Vi påvirker Hareide brukte også talen til å peke på historiske seiere for KrF, men også de seirene han mener KrF sitter igjen med etter samarbeidet med den sittende regjeringen.

- Vi er nå i en situasjon hvor vi påvirker, etter åtte rødgrønne år på tribuneplass. I 2013 var tilbudet fra de rødgrønne til KrF fortsatt rødgrønne år på tribuneplass. Det takket vi høflig nei til, men det virker som at de angrer litt i dag på at det var det tilbudet de ga oss.

Blant seirene Hareide trakk fram var to lærere i 1.-4.-trinn, en varig endring for asylbarna, bistandsløft på 2,25 milliarder på bistandsbudsjettet, et løft i rusomsorgen og handlingsplanen for vold mot barn.

- Ikke bare vært rolig Hareide brukte også tid på å snakke om en av de største utfordringene Norge nå står overfor, nemlig arbeidsledighet:

- Arbeidsledigheten er dramatisk for den enkelte og for lokalsamfunn. Oljeprisfallet har gjort at omstillingen har kommet brutalt og med en kraft vi ikke kunne forestille oss for to år siden, sa Hareide og fortsatte:

- Omstillingen skal gi nye arbeidsplasser, men det gir også noen utfordringer. Arbeidsledigheten må ikke bite seg fast på et for høyt nivå. Vi må ha kortsiktige tiltak som sikrer det, og det fikk vi med i årets budsjett, sa Hareide, og poengterte at denne problemstillingen gjør at - arbeidet med skattereformen er viktigere enn noen gang.

Han kom også med en advarsel til Høyre:

- Det er en krevende situajson. Høyre kan ikke gjøre det så enkelt som å sammenlikne dagens krise med finanskrisa i 2008 og 2009. Jeg hører en del gjør det, men det er to ganske forskjellige ting, og viser at man ikke forstår alvoret i situasjonen vi er i, sa Hareide.

Nærmer seg Ap Fredag ble det klart at SV ikke går til valg på et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, noe de har gjort ved de tre foregående valgene.

- Jeg registrerer at også når det gjelder regjeringsalternativer stiller SV seg nå på sidelinjen. Det er selvsagt deres fulle rett og deres valg. Den samme strategien har de fulgt også i møte med flyktningsituasjonen, sa Hareide til NTB i går.

Men SVs nye strategi gjør det også enklere for KrF å se for seg et samarbeid med Ap i 2017. Dagbladets kommentator Marie Simonsen skrev følgende fredag:

«Jonas Gahr Støre feller neppe en tåre. Han har ikke lagt skjul på at han ønsker et samarbeid med sentrum, ikke minst KrF, etter neste valg. De rødgrønne åra og samarbeidet med SV har vært et hinder for flørten som begynte allerede under Jens Stoltenberg.»

En rundspørring Aftenposten har gjort blant KrFs fylkesledere bekrefter dette synet.