VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Indiske studenter roper slagord mot en spirituell guru, som mener 23-åringen som døde etter en gjengvoldtekt burde ha vært hyggeligere mot gjerningsmennene. Debatten om voldtekter raser i India etter den brutale, mye omtalte gruppevoldtekten. Foto: AFP PHOTO/SAJJAD HUSSAIN
VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Indiske studenter roper slagord mot en spirituell guru, som mener 23-åringen som døde etter en gjengvoldtekt burde ha vært hyggeligere mot gjerningsmennene. Debatten om voldtekter raser i India etter den brutale, mye omtalte gruppevoldtekten. Foto: AFP PHOTO/SAJJAD HUSSAINVis mer

- Jeg vet ikke om ett eneste tilfelle hvor en respektabel kvinne er blitt voldtatt

Forsvareren til tre av de voldtektssiktede i India kaster ny brannfakkel inn i debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den brutale gjengvoldtekten av Jyoti Singh Pandey (23) har fått oppmerksomhet verden over, og har ført til massive demonstrasjoner for kvinnerettigheter i India.

Nå kommer forsvareren til tre av de tiltalte mennene med et utspill som må sies å illustrere nøyaktig hva demonstrantene mener er galt med indiske holdninger til kvinner.

I et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg går advokat Manohar Lal Sharma langt i å indikere at voldtekten er 23-åringens egen skyld.

- Vennens skyld - Jeg vet ikke om ett eneste tilfelle hvor en respektabel kvinne er blitt voldtatt. Ikke en gang en mafiaboss ville rørt en kvinne med respekt for seg selv, sier han til det amerikanske nyhetsbyrået.

Forsvareren mener også at det er 23-åringens venn (28), som også ble mishandlet, som er ansvarlig, fordi paret aldri burde ha vært ute etter at det ble mørkt.

- Dette er dessverre mentaliteten til de fleste indiske menn. De rettferdiggjør det indirekte: «Du ba om det, derfor er det ditt ansvar», sier Ranjana Kumari, leder for den indiske organisasjonen Centre for Social Research, til Bloomberg.

- Burde vært hyggeligere Det er bare noen dager siden en selvutnevnt spirituell guru satte sinnene i kok etter at han sa at den indiske kvinnen burde ha vært hyggeligere mot mennene som voldtok og mishandlet henne.

23-åringen ble blant annet voldtatt og slått med et jernrør, og døde av skadene på et sykehus 13 dager seinere.

- Hun er like skyldig som gjeringsmennene, sa Bapu til den britiske avisa Daily Mail.

- Hun burde kalt overgriperne for brødre og tryglet dem om å stoppe. Dette kunne ha reddet både livet og æren hennes. Kan én hånd klappe? Jeg tror ikke det.

Antyder politivold Forsvarer Lal Sharma hevder også at klientene hans er uskyldige.

- Dette er en veldig komplisert sak som ikke er blitt løst ennå, sier han, på tross av at politiet sier de har DNA-bevis som kobler alle mennene til ugjerningene.

Advokaten hevder også at indisk politi brukte vold for å presse tilståelser ut av de tiltalte.

- Alle de tiltalte har blitt banket opp av politiet, sier forsvareren ifølge NTB.

SORG: Voldtektssaken har skapt et stort engasjement - og sorg - i India. Foto: AP Photo / Altaf Qadri
SORG: Voldtektssaken har skapt et stort engasjement - og sorg - i India. Foto: AP Photo / Altaf Qadri Vis mer

- Mine klienter er blitt presset til å innrømme forbrytelser de ikke har begått.

Rettskaos De tiltalte er i alderen 19 til 35 år og kommer fra slumområdene i og rundt New Delhi. De risikerer dødsstraff dersom de blir kjent skyldige.

Mandag var det første rettsmøtet i saken, og ver 150 mennesker hadde stuet seg sammen i et lite rom med kun 30 sitteplasser. Kaos i rettssalen førte til at dommeren beordret stengte dører da de fem mennene fikk tiltalen opplest.

- Rettssalen er overfylt, og det er umulig for denne retten å kunne fortsette slik det er nå, sa dommer Namrita Aggarwal og beordret lukkede dører, til store protester fra tilskuerne i salen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nytt drap Samme dag ble det også kjent at fire politimenn er suspendert i forbindelse med håndteringen av en annen voldtekts- og drapssak ikke langt fra New Delhi.

En 21 år gammel kvinne som forsvant mens hun var på vei hjem fra jobb fredag, ble lørdag funnet voldtatt og drept. To menn er pågrepet, mens en tredje er ettersøkt.

21-åringens far sier til BBC at politiet til å begynne med ikke ville foreta seg noe da han meldte datteren savnet, men antydet i stedet at hun sikkert hadde «stukket av med noen andre».