NØYSOM MILLIARDÆR: Olav Thon er opptatt av at vi må jobbe mer, og tjene pengene før vi bruker dem.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NØYSOM MILLIARDÆR: Olav Thon er opptatt av at vi må jobbe mer, og tjene pengene før vi bruker dem. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Jeg vet ikke om jeg skal være stolt av noen ting

Eiendomskonge Olav Thon er nervøs for framtida, men ikke spesielt stolt av forretningsimperiet han selv har bygget opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 91-åringen deler sentralbanksjefens frykt for gjeldsnivået blant de unge i Norge i dag, og har ett enkelt råd til både finansminister Siv Jensen og de som nettopp har fått foten innenfor arbeidsmarkedet.

- Min kjepphest er at vi må arbeide litt mer og kanskje også gjøre våre gleder enkle. Også må vi nok kanskje tjene penger før vi bruker dem, sier Olav Thon til Dagbladet på Grand Hotel etter Øystein Olsens årstale i går kveld.

Et par timer tidligere hadde han ankommet Norges Bank i sin karakteristiske strikkelue, sammen med Rema 1000-gründer Odd Reitan. De var blant over 300 gjester fra Norges makt- og finanselite, håndplukket til å høre på sentralbanksjefens betraktninger rundt norsk økonomi.

Nervøs Det var alvorspregede ord. Store deler av talen handlet om å bremse oljepengebruken, som ifølge Olsen nå har kommet opp i 6-7 prosent av bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge.

- Det er mye, og det bør være nok. Mitt råd er: la oss ikke tøye strikken lenger. La oss vise tilbakeholdenhet og forsiktighet og holde igjen på pengebruken, sa han i et intervju med NTB i forkant av talen.

Foran de norske næringslivslederne og politikerne, fokuserte også sentralbanksjefen på økende gjeld og behovet for omstilling.

- Gjelda har vokst langt raskere enn inntektene. Både unge og gamle har fått økt gjeldsbyrde, men den er tyngst å bære for de unge. Dagens 30-åringer har i gjennomsnitt en gjeld som tilsvarer tre ganger deres disponible inntekt. Det er langt mer enn i samme aldersgruppe ti år tidligere, sa Olsen.

Dette gjør Olav Thon litt bekymret.

- Jeg er nok litt nervøs for gjeldsnivået, men samtidig kan du jo forstå de unge. Hvis de bare betaler to prosent rente på et lån på en leilighet til to millioner, blir jo kanskje ikke husleia så ille, sier han.

Nøktern milliardær Samtidig mener han det er viktig å ikke bruke for mye penger.

- Akkurat der tror jeg at sentralbanksjefen og jeg er helt på linje, sier han.

- Det er jo akkurat dette med å være litt nøktern jeg har praktisert siden jeg startet min første bedrift for over 70 år siden. Og jeg har aldri hatt annet enn positive tall, tror jeg.

- Hva er du mest stolt av?

- Stolt av...? Jeg vet ikke om jeg skal være stolt av noen ting. Men det har nå gått tålelig bra. Jeg synes jeg har det jeg trenger, sier milliardæren.

I fjor sto Thon på tredjeplass på Kaptals liste over Norges 400 rikeste, bak John Fredriksen og Odd Reitan. Kapital anslår hans private formue og verdiene i Olav Thon Stiftelsen til 29,2 milliarder kroner samlet.

Fortsatt Frp I forkant av Stortingsvalget i 2013 fikk han mye oppmerksomhet etter at han rykket inn en helsides annonse i Aftenposten, hvor han erklærte at han stemmer på Fremskrittspartiet. Dette blant annet fordi «de gir Høyre en bedre mulighet til å føre høyrepolitikk» og «ungdom får flere muligheter til å bygge framtida si».

- Hva tenker du om regjeringens innsats i den økonomiske politikken så langt?

- Jeg tror den har vært så klar og nøktern som den kunne ha blitt, sier han.

- Vil du fortsatt stemme Frp?

- Jeg kommer til å stemme Frp framover som jeg har gjort før.

Flere bein å stå på Frp-finansministeren selv var opptatt av at Øystein Olsen i talen «åpnet for å fortsatt fase inn oljepenger i norsk økonomi».

- Men han har et langsiktig perspektiv, og understreker usikkerheten i aksjemarkedet, obligasjonsmarkedet og rundt oljeprisen. Dette er regjeringen klar over, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Samtidig var hovedbudskapet hans en omstilling av norsk økonomi. Vi trenger flere bein å stå på, og det er regjeringen godt i gang med, sier hun.

Olav Thon var i går aller mest opptatt av rentenivået, særlig etter at styringsrenta i Sverige ble satt ned til minus 0,1 prosent.

- Jeg synes Øystein Olsen alltid er grundig og klar, men jeg hadde kanskje selv håpet at han hadde kommet inn på dette med rentesituasjonen. Det at oljeinntektene kommer til å gå ned, er vel en selvfølge, egentlig. Er det ikke?