TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADETVis mer

- Jeg vet ikke så mye om IS utover det jeg har lest i media. - Men du har jo flagget deres som profilbilde

Terrortiltalte Visar Avdyli (25) gir knappe svar i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet ikke så mye om IS ut over det jeg har lest i media, sa terrortiltalte Visar Avdyli (25) i retten i dag.

- Men du har jo flagget deres på profilbildet ditt, påpekte dommer Geir Grindhaug.

25-åringen fra Bærum er sammen med broren Valon Avdyli (28) og Djibril Bashir (30) tiltalt etter den nye straffelovsparagrafen 147d - om å delta i og støtte en terrororganisasjon. Påtalemakten mener de to eldste har vært fremmedkrigere for Den islamske stat (IS) i Syria, mens Visar har støttet organisasjonen ved å skaffe til veie stridsutstyr. I tillegg er han tiltalt for å ha kjørt rundt i Bærum med ei avsagd hagle og en pistol i bilen.

Knappe svar Visar Avdyli er den siste av de tiltalte som forklarer seg i Oslo tingrett. Han svarte gjennomgående svært knapt på spørsmålene fra så vel dommer som aktor og forsvarer.

- Han var nok ganske preget av stundens alvor; han hadde ikke mange svar på egen hånd, man måtte trekke dem litt ut av ham, sier politiadvokat Thomas Blom ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Han understreker at tiltalen mot Visar er mindre alvorlig enn for de to andre, fordi han ikke har vært i Syria og ikke har vært varetektsfengslet.

Sentralt i saken står ei eske med forsyninger som ifølge Avdyli-brødrene var tiltenkt broren Egzon - som tidligere var talsmann for Profetens Ummah, og som i januar i fjor dro til Syria. Han ble drept 28. april, og forsyningene ble aldri sendt.

Eska inneholdt bl.a. to taktiske vester, sportsundertøy, joggebukser, hansker, en ryggsekk, T-skjorter, parfyme, ei feltskjorte, sko, ei lommelykt, ei kamuflasjebukse, ei jakke, en bag og solbriller. Avdyli erkjente å ha kjøpt inn deler av innholdet, men benektet at han skaffet til veie typisk stridsutstyr som de taktiske vestene og kamuflasjebuksa.

Utstyret sto opprinnelig hjemme hos en tredje person som skulle sende eska til Tyrkia. Der skulle den bli plukket opp og sendt til Syria.

Mistet bagasjen PST hadde omfattende overvåking av de tre tiltalte i tida før pågripelsen 27. mai. Det kom fram at Egzon Avdyli ringte lillebroren for å be ham skaffe til veie utstyr, fordi bagen hans ble borte da han krysset grensa til Syria i januar.

«Mistet bagasjen (...) Med Ipad og alle klær», skrev Egzon i en SMS til broren.

- Snakket dere om hva ustyret skulle brukes til?

- Nei.

PST har imidlertid funnet mobilbilder som viser Visar mens han har på seg klær fra eska.

DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli døde i Syria i fjor, 25 år gammel. Den omtalte eska med feltustyr skulle sendes til ham. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli døde i Syria i fjor, 25 år gammel. Den omtalte eska med feltustyr skulle sendes til ham. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET Vis mer

- Så du tok på deg utstyret, tredjemann fotograferte, og så snakket dere ikke mer om det?

- Ja. Jeg ser jo hva slags utstyr det er, men det var aldri snakk om hva det skulle brukes til, sier 25-åringen.

Gjennomsøking 29. april, dagen etter at Egzon døde, hentet Visar eska hos tredjemann og plasserte den hjemme hos seg selv. På veien ble han imidlertid stoppet av politiet, som gjennomsøkte innholdet under påskudd av at de skulle utføre en ruskontroll. Han fikk imidlertid lov til å kjøre videre etterpå.

Storebror Valon har i sin forklaring sagt at Egzon reiste til Syria for å utføre humanitært arbeid.

- Hva visste du om hva Egzon gjorde i Syria?

- Jeg visste ikke så mye, vi snakket aldri om det. Men jeg visste at han var der, sier Visar.

«Ingen drar dit for å drikke kaffe og spise kaker», har han tidligere sagt i politiavhør.

- Hva vet du om IS?

- De vil ha en islamsk stat.

- Vet du om de har tilknytning til al-Qaida?

- Ikke i dag, tror jeg.

Pistol og hagle i bilen Ifølge tiltalen hadde Visar 26. mai - dagen før han ble pågrepet - ei avsagd hagle, med tilhørende ammunisjon, i bilen.

- Egzon sa han hadde fått en bag han skulle passe på. Jeg hentet bagen i Oslo et sted. Grønlands-området.

- Visste du at det var ei hagle i bagen? spør aktor Thomas Blom.

- Nei.

Visar sier han åpnet bagen da han var hjemme i Bærum, og at han da ble klar over innholdet. Planen var å ta våpenet med til onkelen, som hadde våpenlisens og -skap. Selv hevder 25-åringen å ha lite peiling på våpen.

- Jeg vet ikke hva ei avsagd hagle er engang.

- Du er klar over at ei avsagd hagle er et ulovlig våpen?

- Ja.

- Bare egnet til kriminalitet - Dere ble avlyttet i bilen, og du har sagt at du måtte bli kvitt hagla, sier Blom.

- Jeg kunne levert den til politiet. Men det ville ha blitt styr, sier Visar - og viser til at familienavnet var kjent på grunn av Egzon, og at han fryktet å bli koblet til terror.

- Vet du at avsagde hagler brukes til torpedovirksomhet og ran? Tror du Egzon skulle bruke den til noe sånt?

- Nei.

- Poenget er at ei avsagd hagle ikke er særlig egnet til annet enn kriminalitet. Den var ulovlig, og den var gjenstand for transport, utdyper politiadvokat Blom overfor Dagbladet.

Kontakt med islamister Det kom for øvrig fram at Visar har vært praktiserende muslim siden 2009, og kjenner den norske IS-lederen Bastian Vasquez. I en rekke meldinger på tjenesten WhatsApp ber Vasquez 25-åringen om å skaffe utstyr til ham fra Oslo-butikken Army Gear. Det endte med at Visar etter hvert ignorerte henvendelsene.

«Skriver og skriver, men ingen svar.» «Hva skjer?», klaget islamistlederen fra Skien, som fremdeles skal befinne seg i Syria.

- Jeg jobbet mye på den tida og hadde ikke anledning til å svare. Det kunne fort blitt krangel, men jeg bare overså det, sier Visar.

Bærums-mannen fortalte også at han kjenner islamisten Arfan Bhatti fra moskémiljøet. Også han ba om tjenester: Visar skulle skaffe til veie en rekke kildebelagte opplysninger, om bl.a. Kværner, Norges oppdrag i Libya, nordmenn i den israelske hæren, nordmenn i kamp med muslimer, m.m.

- Jeg gjorde det ikke, det var ikke noe jeg hadde lyst eller anledning til. «Jeg jobber mye, bror», fortalte jeg ham. Jeg skjønner ikke hva han skulle med det.

- Men da broren din ba om hjelp, hjalp du ham.

- Fordi han var broren min.

En måned lang rettssak Politiadvokat Blom vil ikke kommentere hvorvidt påtalemakten tror Visar vet mer om våpen og IS enn han ga uttrykk for i dag.

- Det vil vi komme tilbake til i neste uke, da vi skal presentere flere beviser, sier Blom.

Rettssaken er berammet fra 24. februar til 27. mars. Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel.