«Jeg vet jeg er stor og rund»

Hun er stor og rund og føler seg ikke spesielt pen. Og så er hun litt for glad i å belære fremmede mennesker. Slik er Erna Solberg - ifølge seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar hun et oppgjør med den voldsomme kroppsfikseringen i samfunnet, og håper at hun selv kan fremstå som en rollemodell.

For første gang på svært lenge velger Norges nye politiske superkjendis å snakke om vektproblemet, og tanker om å være et forbilde for kvinner som ikke smetter inn i størrelse 36.

Selvbilde

- Jeg har speil, og vet jeg er stor og rund. Hadde jeg sett på meg selv som slank og pen, ville nok avistegningene gått inn på meg. Skal man lete etter noe som karakteriserer meg, så er det vel vekten. Men det er mye bedre å bli framstilt sånn, enn Odd Einar Dørum som ble tegnet med dødninghode, sier kommunalminister Erna Solberg og ler.

Nå gleder hun seg til sommerferie med mann og barn uten flykaprere, slemme asyladvokater, sinte ordførere og avistegnere som framstiller henne som veldig stor.

Fra å ha vært en anonym stortingspolitiker har hun blitt et av regjeringens sterkeste kort. I Dagbladets evaluering av statsrådene før sommeren fikk hun terningkast 6.

Men det betyr ikke at hun ser på seg selv som en superkvinne.

- Jeg har mine komplekser jeg også. Jeg håper jeg kan vise at kvinner kan nå langt uten å være unge, pene og tynne. Mange tror det er innpakningen som avgjør hvor langt du kommer, men det som teller er at du kan sakene dine. Tillit og troverdighet er det som betyr noe i lengden. Og at du sier hva du mener, sier Erna Solberg.

For statsråden er lei av politikere som gjerne vil være venn med alle.

- Jeg er snill

- Jeg ser dere i pressen kaller meg for «Jern-Erna», og jeg som egentlig er veldig snill! Men det verste jeg vet er politikere som kamuflerer de valgene de tar. Det bidrar bare til å øke politikerforakten. Er man først politiker, skal man ikke be om unnskyldning for sine valg. Det prøver jeg alltid å huske på, sier hun.

Ble skremt

Kommunalministeren merker at livet har forandret seg etter at hun ble statsråd. Selv om det for det meste er en lystbetont jobb, ble hun litt skremt for to måneder siden.

- Det var en periode hvor noen asylsøkere ringte hjem til meg på kveldstid for å fremme sin sak. En morgen var plutselig fire hjulkapsler borte fra bilen min, noe som gjorde mannen min veldig bekymret, og politiet ble kontaktet. Men så viste det seg at det var fem tiåringer i nabolaget som var synderne. Farligere er det ikke å være kommunalminister i Norge, sier hun og ler godt.

Sommerferien møter hun som et kjent ansikt.

Tøyler seg selv

- Jeg får stort sett bare hyggelige tilbakemeldinger, men jeg prøver å tøyle meg selv litt. Før, når fremmede mennesker har stått foran meg i en kø og høylytt diskutert en sak, har jeg ofte pirket dem på ryggen og sagt ifra hvis jeg har visst svaret. Det har alltid irritert mannen min. Jeg prøver å ikke gjøre det så ofte lenger. I hvert fall skal jeg ikke gjøre det på pub i Bergen i sommer, lover Erna Solberg.

TAR SATS: Kommunalminister Erna Solberg tror det blir lite trampolinehopping denne sommeren - selv om hun her spretter opp og ned på ei trampoline utenfor Regjeringsbygget. Isteden blir det avslapping med god rødvin i Bergen.