«Jeg vet landet mitt ikke har vært perfekt...»

Obama vil at amerikanske fly igjen skal gjøre som i Berlin for 60 år siden - og slippe mat i stedet for bomber. Talte for over 200 000 i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge tysk politi utgjorde over 200 000 mennesker den enorme folkemengden som ønsket presidentkandidat Barack Obama velkommen i parken Tiergarten midt i Berlin i dag.

Der holdt han sin eneste tale på sin ambisiøse utenlandsturné midt i presidentvalgkampen - og ble mottatt som en rockestjerne, eller som om han allerede er innsatt som USAs president, i så fall en svært populær sådan.

I løpet av den 27 minutter lange talen ble han ifølge Politico.com avbrutt av applaus minst 30 ganger.

- Det var vanvittig mye folk og voldsom stemning. Han snakket klart og rett til folks hjerter, ikke slik tyskerne er vant til fra sine politikere, forteller Dagbladets reporter Asbjørn Svarstad fra den tyske hovedstaden.

Han kaller talen historisk, og har allerede flere kolleger i internasjonale medier i ryggen. «Utvilsomt et historisk øyeblikk», skriver blant andre The Guardian i kveld.

Men det er ikke akkurat små ambisjoner Obama vil forsøke å sette ut i livet om han blir president. Eller som Politicos Mike Allen bemerker: «Etter å ha varslet en tale om transatlantiske relasjoner, viste den seg å være et manifest for planeten».

«Dette er vårt øyeblikk»

Hovedtemaet for talen var forsoning, både mellom Europa og USA, men også mellom Vesten og moderate muslimer. I et svært nøye sammensydd resonnement snakket Obama om felles kamp mot terrorisme, menneskeskapte klimaendringer, folkemord, sult, fattigdom, tortur, AIDS og samlet innsats for menneskerettigheter over hele verden, blant annet i denne passasjen:

«Jeg vet landet mitt ikke har vært perfekt...»

«Nå vil verden følge med på og huske hva vi gjorde her - hva vi gjorde i dette øyeblikket. Kommer vi til å strekke ut hånda til folk i de glemte hjørnene av denne verden som streber etter liv i verdighet og med muligheter, med sikkerhet og rettferdighet? Kommer vi til å hente barna i Bangladesh ut fra fattigdom, berge flyktningene i Chad, og bannlyse Aids-epidemien i vår levetid?

Kommer vi til å kjempe for menneskerettighetene til dissidenten i Burma, bloggeren i Iran eller velgeren i Zimbabwe? Vil vi gi mening til ordene «Aldri igjen» i Darfur?

Kommer vi til å anerkjenne at det ikke er noe mer mektig eksempel enn det som hver av våre nasjoner viser fram til verden? Kommer vi til å forkaste tortur og stå for rettssikkerheten? Kommer vi til å ønske innvandrere fra forskjellige land velkommen, og støte fra oss diskriminering mot dem som ikke ser ut som oss eller ber som vi gjør, og holde løftet om likhet og muligheter for alle folk?

Berlins folk - verdens folk - dette er vårt øyeblikk. Dette er vår tid.»

Obama erkjente også at landet hans ikke har opptrådt perfekt den siste tida.

«Vi har gjort vår andel av feilgrep, og det har vært perioder der våre handlinger rundt i verden ikke har levd opp til våre beste intensjoner», sa demokraten.

«Vant mer enn en militær seier»

Han brukte luftbroen over Berlinmuren under den kalde krigen som rød tråd for å vise at «murer» som holder folk adskilt, i både bokstavelig og overført betydning, nok engang kan rives ned.

«Dette er øyeblikket da vi må gi håp til de som falt av lasset i en globalisert verden. Vi må huske at den kalde krigen som ble født i denne byen ikke var en krig om land eller penger. For seksti år siden slapp ikke flyene bomber over Berlin: I stedet leverte de mat og kull, og sukkertøy til takknemlige barn.

Og i den oppvisningen av solidaritet, vant pilotene mer enn en militær sier. De vant hjerter og hjerner, kjærlighet, lojalitet og tillit - ikke bare fra folk i denne byen, men fra alle som hørte historien om hva de gjorde her»

Obama fikk ofte stormende jubel fra folkemengden, særlig da han snakket om sin motstand mot Irak-krigen, mot tortur og selvsagt da han brukte Berlin som metafor for håpet om endring i dagens verden.

«Veien framover vil bli lang. Men jeg har kommet til dere i dag for å si at vi er arvinger til en kamp for frihet. Vi er et folk av usannsynlig håp. La oss bygge på vår felles historie, gripe felles skjebne, og igjen kaste oss inn i den edle kampen for å bringe rettferdighet og frihet til vår verden», sa Obama.

• Les manuset til hele Obamas tale i Berlin her!

<B>ANNERLEDES:</B> «Jeg vet at jeg ikke ser ut som amerikanerne som tidligere har holdt taler i denne fantastiske byen», innledet Obama.
<B>- HISTORISK:</B> Obamas tale er toppnyhet i såvel amerikanske som mange europeiske medier i kveld.
<B>EKSEPSJONELL VELKOMST:</B> Barack Obama fikk trolig et bedre publikum enn han hadde turt å håpe på i Berlin.