- Jeg vet når sønnene mine har sex

Mamma og agenten slåss om John Arne Riise og hans penger. Sier sønnen var nær å ikke ville leve lenger.

ANSTRENGT FORHOLD: Berit Riise og sønnens tidligere agent Einar Baardsen er mildt sagt ikke gode venner. Her ankommer hun for å vitne i rettssaken mot Baardsen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
ANSTRENGT FORHOLD: Berit Riise og sønnens tidligere agent Einar Baardsen er mildt sagt ikke gode venner. Her ankommer hun for å vitne i rettssaken mot Baardsen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): John Arne Riises mamma, Berit Riise, vitner nå i rettssaken mot Einar Baardsen. Den tidligere agenten, rådgiveren og beste vennen til John Arne er tiltalt for å ha underslått fotballspillerens penger.

- Jeg vet omtrent når mine to sønner har sex, så tett er jeg på mine to sønner. Det må du være som agent, sier Berit Riise.

Retten får tegnet et bilde der John Arne står i midten, mens moren og Baardsen er som katt og hund. Siden 2001 slåss de om John Arnes gunst - og penger.

- Har måttet purre
Ifølge Berit Riise ble det et mareritt da hun ikke fikk utbetalt agenthonorar for sønnens overgang til Liverpool.

- Alle disse dagene, alle disse ukene, alle disse månedene, alle disse årene måtte jeg purre for å få pengene jeg hadde tjent, sier Berit Riise.

Hun mener de 700 000 kronene hun slet med å få innkrevd fra Baardsen har ført til store økonomiske utfordringer senere.

- Den personlige økonomien skar seg fullstendig, sier Berit Riise.

Maset om penger førte til at forholdte mellom mor og sønn slo sprekker.

- Det ble ikke noe godt forhold mellom John Arne og meg. Jeg gråt jeg truet, prøvde alt for å pengene, sier Berit Riise.

VITNET I GÅR: John Arne Riise vitnet i rettssaken i går. Etter å ha forsvart familien sin mot personangrepene fra Einar Baardsen, overrasket han med å innrømme at han hadde skrevet under en rekke av de omstridte dokumentene. Foto: Erling Hægeland
VITNET I GÅR: John Arne Riise vitnet i rettssaken i går. Etter å ha forsvart familien sin mot personangrepene fra Einar Baardsen, overrasket han med å innrømme at han hadde skrevet under en rekke av de omstridte dokumentene. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Forholdet slo også sprekker av andre årsaker, også det knyttet til penger.

- Jeg kan fortelle i dag hvor nær min sønn var ikke å ville leve lenger, sier mamma Riise fra vitneboksen nå.

Bakgrunnen skal ha de massive gjeldskravene John Arne har stått overfor.

- Baardsen var katastrofal
- John Arne var bare en uke unna å gå personlig konkurs, sier Berit Riise.

Fra retten fyrer hun nå løs på sønnens tidligere agent-venn.

- Baardsen har hatt et megasugerør inn i min sønns bankkonto. Han har manipulert så mange og satt parter opp mot hverandre, sier Berit Riise.

- Han har gjort en katastrofal jobb for John Arne karrieremessig og økonomisk, sier Berit om agenten som skaffet kontrakten med Liverpool.

- Et vanlig tillitsforhold
- Det sitter en gutt der som trodde han hadde investert, hadde penger i banken. Han trodde alt var sikkert. Da han fikk vite hvordan det virkelig sto til, knakk sammen og ville ikke mer, sier Berit Riise.

- Han følte seg dum selv, men kan ikke klandres for det. Her var det et tillitsforhold som var helt vanlig blant spiller og agent. Bankansatte hadde tårer i øynene når John Arne knakk sammen i banken på Aker brygge, sier Berit Riise.

Dette skal ha skjedd i 2006, ifølge Berit Riise.

- I forbindelse med SMS-skandalen reiste jeg ned til min sønn og var sammen med ham 24 timer i døgnet for at han skulle komme gjennom det. Hans agent var ikke der, sier Berit Riise.

- Dette har vært et reint faens helvete, sa Riise da retten tok en pause i formiddag.

Trekantdrama
Einar Baardsens forsvarer, John Christian Elden var i går veldig fornøyd med at John Arne Riise innrømmet å ha skrevet under på en rekke av de omstridte dokumentene.

- John Arne var i perioder nær knyttet til Einar Baardsen og i andre perioder knyttet tett til sin mor. Det er et trekantdrama, spesielt i forhold til økonomi, sier forsvarer John Christian Elden.

Lukrativ avtale
Som Dagbladet avslører i dag risikerer Berit Riise å miste huset i Tønsberg på tvangssalg. Siden 2001 har landets mest omtalte fotballmamma hatt en lukrativ avtale som gir henne 15 prosent av John Arne Riises inntekt. På det meste skal hun ha fått overført 120000 kroner pr. måned.

Like lenge har kreditorer hamret på døra for å få gjort opp kvinnens gjeld. Nå er huset i Tønsberg vedtatt solgt på tvangsauksjon. Det er ikke første gang.

På et tidspunkt mistet John Arne fullstendig tillit til moren. Det ble avdekket at hun hadde brutt betingelsene for et lån John Arne garanterte for.

I retten er det lagt fram påstander om at penger ikke gikk til å betale huslån, men overførte til Berit Riises personlige økonomi. John Arne skal ha bladd opp millioner for å redde familiens daværende bolig i Ålesund.

- Jeg har tilgitt mamma, sa John Arne etter gårsdagens vitneavhør i Stavanger tingrett.

Dagbladet.no følger rettssaken løpende.

RØRT: Berit Riise måtte tørke noen tårer da sønnen John Arne Riise scoret i landskampen mot Skottland. Etter en tøff uke med harde angrep fra Einar Baardsen i den pågående rettsaken. Foto: Arnt E. Folvik
RØRT: Berit Riise måtte tørke noen tårer da sønnen John Arne Riise scoret i landskampen mot Skottland. Etter en tøff uke med harde angrep fra Einar Baardsen i den pågående rettsaken. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer