- Jeg vet rett og slett ikke hva Støre mener

Frp-leder Siv Jensen innrømmer at hun følger «relativt godt med» på norsk politikk, men også hun lurer på hva Ap-leder Jonas Gahr Støre mener om kommersiell velferd.

VET IKKE: Frp-leder Siv Jensen vet ikke hva Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til å svare på Rødt-leder Bjørnar Moxnes' tre spørsmål. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VET IKKE: Frp-leder Siv Jensen vet ikke hva Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til å svare på Rødt-leder Bjørnar Moxnes' tre spørsmål. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

I dag utfordret Rødt-leder Bjørnar Moxnes Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til å svare ja eller nei på tre spørsmål.

  • Vil Ap si nei til alle nye kommersielle barnehager i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap stanse anbudene i helse- og omsorgssektoren når anbudsperioden løper ut i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap ta tilbake renhold, renovasjon og velferdens tekniske tjenester når anbudene på dem går ut i kommuner landet rundt?

Spørsmålene er ment som en avklaring om hva Arbeiderparti-ledelsen mener om kommersielle aktører innenfor velferdssektoren, det vil si barnehage, eldreomsorg, barnevern, sykehjem og tekniske tjenester som renovasjon og vedlikehold.

Nektet å svare

I tillegg til Moxnes-spørsmålene, stilte Dagbladet Arbeiderparti-lederen spørsmål om han kunne nevne eksempler på kommuner der partiet har sagt «ja» på alle disse spørsmålene - uten at Rødt befinner seg på vippen eller har innflytelse.

Støre ønsket imidlertid ikke å svare på Rødt-leder Moxnes' syretest. Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen skrev i en e-post at Arbeiderpartiet har svart og kommer til å svare på de spørsmålene, men ikke i en artikkel der Rødt stiller dem.

Hvis Støre har svart klart og tydelig på disse spørsmålene tidligere, har det i hvert fall gått partilederen som sitter i Finansdepartementet hus forbi.

SANSEHAGEN: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er i sansehagen på Orkerød sykehjem i Moss. Kommunen har rekommunalisert sykehjem, bo- og servicesenter og hjemmetjenestene, noe som koster tre millioner i året. Mesteparten har gått til økt lønn og pensjon til de ansatte. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Siv lurer også

Og hun innrømmer at hun følger «relativt godt med» på norsk politikk.

- Jeg ønsker å stille Støre de samme tre spørsmålene, dette er en viktig avklaring for velgerne inn i valgkampen, sier Frp-leder Siv Jensen

- Du vet ikke hva Støre og Ap-ledelsen mener?

- Nei, og jeg skulle veldig gjerne likt å vite det. Jeg følger relativt godt med på norsk politikk, men hva er det Ap egentlig mener? Er dette noe de anbefaler alle sine kommunepolitikere? Det er en betydelig avklaring hvis de mener at dette ikke er Arbeiderpartiets politikk, sier Jensen.

Arbeiderpartiet har i flere kommuner der Rødt har innflytelse gått inn for å rekommunalisere kommersielt drevne sykehjem og lukke døren for nye private barnehager. Dette gjelder i ulik grad i store bykommuner som Oslo, Moss, Bodø og Tromsø.

- Vi har sett at Ap har beveget seg til venstre i noen kommuner. Er dette noe vi kan se i andre kommuner, der man har samarbeid med sterkt venstreorienterte partier? Jeg aner rett og slett ikke hva som er Arbeiderpartiets svar på dette, det er interessant for flere enn meg, sier Jensen.

- Drives av ideologi

- Fremskrittspartiet er imot bompenger og eiendomsskatt, men det finnes likevel eksempler på Frp-kommuner med eiendomsskatt og Frp-politikere som stemmer for bompenger. Bør det ikke være høyde for lokale tilpasninger?

- Dette kan ikke sammenlignes. Frp's politikk er klar og vi er helt tydelig på hva vi mener om disse spørsmålene. Så er det helt riktig at enkelte av våre politikere ikke følger opp, men det tar vi opp med dem.

- Problemet her er at vi ikke vet hva Ap sentralt mener om disse spørsmålene, svarer Jensen.

- Hvorfor er dette så viktige spørsmål?

- Fordi man bruker skattepengene på å rekommunalisere velfungerende og populære sykehjem. Det er helt meningsløst å la seg drive av en politisk ideologi, slik Ap er i ferd med å gjøre i kommunene der de har et samarbeid med Rødt. Risikoen er at det sprer seg til andre kommuner der Ap styrer. Det går utover velferden, sier Siv Jensen.

- Forstår du ikke at Støre ikke ønsker å være med på en «Rødt-test»?

- Vi blir utfordret og svarer på spørsmål fra andre partier hele tiden. Det er sånn dialogen i demokratiet er, det handler om folkeopplysning, sier Siv Jensen, som varsler at Moxnes-spørsmålene vil bli tema når alle partilederne møtes til debatt mandag kveld i Arendalsuka.

Dagbladet har sendt over spørsmålene fra Bjørnar Moxnes - og Siv Jensen - til Arbeiderparti-ledelsen på nytt onsdag kveld.