OPPRØRT: Per Sandberg stiller spørsmål ved folks grunnleggende holdninger når en kvinne kan bli voldtatt på stortingstrappa. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OPPRØRT: Per Sandberg stiller spørsmål ved folks grunnleggende holdninger når en kvinne kan bli voldtatt på stortingstrappa. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Jeg vet snart ikke hva som virker

Stortingspolitikerne er lamslått over folks likegyldighet etter voldtekten på stortingstrappa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har vanskelig for å skjønne at folk kan være så likegyldige, når det har vært et så sterkt fokus på overgrep mot kvinner i flere år, sier leder for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), til Dagbladet.  

En 15-åring er siktet - men løslatt - etter en voldtekt av en kvinne i 20-årenetrappa til Stortinget 0230 søndag morgen.

Gutten ble løslatt etter at offeret aldri meldte seg.

Maktesløs Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser til Dagbladet at verken offer eller vitner har gitt lyd.

- Jeg vet snart ikke hva som virker for å foregripe slike hendelser. Det er vanlig å rope på mer politi. Men når det kan skje der, midt i sentrum, med folk som passerer uten å gripe inn, blir jeg helt oppgitt, erklærer Sandberg.

Han sier han føler maktesløshet, og ber folk gå i seg selv.

- At vi selv er til stede og gjør oss synlige når slike ting skjer, er like viktig som at politiet er til stede, slår lederen av Stortingets justiskomité fast.

- Kom fram Nå går Per Sandberg ut med en sterk og klar oppfordring til offeret i saken:  

- Offeret har mer enn seg selv å ta hensyn til. Gjerningsmannen må ikke få slippe unna, det kan gi slik oppførsel legalitet. Jeg ber på det sterkeste om at offeret melder seg, og lover at hun blir ivaretatt på beste måte.

Arild Stokkan-Grande (Ap), medlem i Familie- og kulturkomiteen, har engasjert seg kraftig i voldtektsdebatten etter den mørke bølgen av overfallsvoldtekter som har skylt over Oslo og Norge i år. Han understreker at han ikke kjenner denne saken på detaljnivå, og at saken er under etterforskning.

Men Stokkan-Grandes første reaksjon var kraftig:

Forferdelig - Det er forferdelig at slike ting kan skje på så opplyste og offentlige steder.

- Det ropes mye på mer belysning og politi — men vi ser nå at selv på stortingstrappa kan det skje en voldtekt. Om det stemmer at folk har observert dette uten å gripe inn blir jeg virkelig bekymret, sier Stokkan-Grande til Dagbladet.

KRITIKKVERDIG: Hadia Tajik stiller spørsmål ved om Stortingets sikkerhetsfolk kunne gjort mer. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRITIKKVERDIG: Hadia Tajik stiller spørsmål ved om Stortingets sikkerhetsfolk kunne gjort mer. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er hårreisende, utbryter den erfarne stortingspolitikeren.

I debatter blir ofrene ofte stigmatisert, og blant annet politiet har pekt på hva offeret har gjort — at offeret har vært beruset og lignende.

Kritikkverdig - Mange av de som ikke melder seg føler det ikke har noen hensikt å melde seg, og frykter en ekstra byrde, advarer Arild Stokkan-Grande.

Hadia Tajik (Ap) understreker at hun vil være forsiktig med å moralisere over andres valg, men også Tajik påpeker at å melde fra ofte er den eneste måten å sikre seg at gjerningsmannen dømmes.  

- Politiet har plikt til å etterforske det uansett, men det er vanskelig å ta ut tiltale uten tilstrekkelig bevis.  

Hun mener det er svært kritikkverdig om Stortingets sikkerhetstjeneste kan ha sett det og ikke grep inn.  

- Hvis dette er riktig, synes jeg det er svært alvorlig og helt uakseptabelt om de muligens kan ha sett det og ikke oppsøkt situasjonen selv for å finne ut hva som skjedde, sier Hadia Tajik til Dagbladet.  

ADVARER: Arild Stokkan-Grande (Ap) understreker at voldtekt utelukkende er gjerningsmannens skyld. Foto: Berit Roald / Scanpix
ADVARER: Arild Stokkan-Grande (Ap) understreker at voldtekt utelukkende er gjerningsmannens skyld. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer