Oslo 20130418. Jens Stoltenberg åpner landsmøte i Arbeiderpartiet til stor aplaus.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130418. Jens Stoltenberg åpner landsmøte i Arbeiderpartiet til stor aplaus. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg vil advare mot å la seg forføre av forførere

Jens Stoltenberg snakker om Siv Jensen og Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg (Ap) nekter å høre på oljepengekritikk fra Høyreleder Erna Solberg, så lenge hun vil i regjering med Siv Jensen (Frp).

- Siv Jensen har som sitt prosjekt å sprenge handlingsregelen, sier statsminister Jens Stoltenberg, og viser til Frp's offensive ambisjon for oljefondet dersom partiet kommer i posisjon etter valget i september.

Han advarte derfor under sin hilsningstale til LO-kongressen mot å la seg «forføre av forførere».

På spørsmål seinere om hvem han siktet til, trakk Stoltenberg fram Frp - og Høyre - som vil i regjeringen med dem.

- Underlig av Erna - Jeg mener for eksempel Frp. De har lovet mer til alt, og de tror det er mulig å bruke veldig mye mer oljepenger uten at det går ut over norsk industri. Men det vil det gjøre. Hele poenget med handlingsregelen er en ansvarlig oljepengebruk. Det har Frp alltid vært i mot, og problemet nå er at Høyre vil sitte i regjering med dem. Det vil skape en usikkerhet som norsk industri ikke trenger, sier Stoltenberg.

Og nettopp fordi Høyre og Frp vil i regjering sammen fra september, synes Stoltenberg det var underlig at Erna Solberg kritiserte regjeringens oljepengebruk under sin landsmøtetale i dag.

- Hun burde ikke ikke brukt tida på å kritisere Arbeiderpartiets oljepengebruk, hun burde heller brukt tid på å avklare hva Høyre og Frp samme skal bruke av oljepenger hvis de skulle vinne valget. Det er nå helt uklart, de er ikke enige om det fundamentale, nemlig hvor mye penger vi skal bruke i samfunnet, sa Stoltenberg til pressen i etterkant av hilsningstalen han holdt for LO-kongressen i Oslo.

Deretter la han lattermildt til:

- Det er en ny og spennende opplevelse å bli anklaget for uansvarlighet av Høyre.

Jens' oljearv Omtrent samtidig sto Høyreleder Erna Solberg på talerstolen på Høyres landsmøte på Gardermoen, og gjorde følgende klart:

- Arven etter Jens Stoltenberg er et mer oljeavhengig Norge.

Det protesterte Stoltenberg på:

- Oljepengebruken økte mer per år under Bondevikk II-regjeringen, enn det har gjort under oss.

- Jeg mener det skaper usikkerhet når de to partiene som skal sitte sammen i regjering, ikke klarer å avklare grunnmuren i den økonomiske politkken, nemlig oljepengebruk. Når Erna Solberg sier hun vil sitte i regjering med Frp, så er det en ganske stor selvmotsigelse når hun både mener vi bruker for mye oljepenger, og samtidig skal sitte i regjering med Frp. Derfor er det er forholdsvist meningsløst å høre Høyres leder advare mot Arbeiderpartiets oljepengebruk.

- Varsellampen blinker Samtidig som forsvarte seg mot uansvarlig-anklager fra Høyre-lederen, uttrykte Stoltenberg uro over todelingen i norsk økonomi. Den varsellampen blinker, mener statsministeren

- Vi er sårbare når økonomien blir todelt. Det går veldig bra i noen bransjer: Olje, oppdrett, bygg og anlegg. Men så er deler av industrien sårbar, og får vi prisene og verdensmarkedet mot oss, kan vi oppleve økende ledighet.

- Det er umulig å si hvordan verdensøkonomien vil utvikle seg, men vi har sett før at tilbakeslag kan komme og ledigheten kan vokse raskt.

FORFØRERISKE?: Forsøker de å forføre norske velgere bak hans rygg? Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Advarer mot løftene om pengebruk fra en eventuell borgerlig regjering der Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har nøkkelen til pengebingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORFØRERISKE?: Forsøker de å forføre norske velgere bak hans rygg? Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Advarer mot løftene om pengebruk fra en eventuell borgerlig regjering der Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har nøkkelen til pengebingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer