SØKER HEVN:  Kvinnen kalt «Guevara» er stadig på jakt etter Bashar al-Assads regjeringsstyrker. De siste månedene har hun sett minst hundre syriere miste livet. Blant dem sine egne barn. Foto:  Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix
SØKER HEVN: Kvinnen kalt «Guevara» er stadig på jakt etter Bashar al-Assads regjeringsstyrker. De siste månedene har hun sett minst hundre syriere miste livet. Blant dem sine egne barn. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Jeg vil aldri glemme blodet til barna mine

Den syriske snikskytteren lover å ta hevn mot Bashar al-Assad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen som tidligere jobbet som engelsklærer mistet barna sine i et luftangrep fra Assads regjeringsstyrker. Det er kun måneder siden sønnen på syv år og datteren på ti ble drept i sitt eget hjem. Det skriver The Daily Telegraph.

- Gutten min fryktet bombene, og spurte meg hva som foregikk. Jeg lovet ham at jeg skulle forsvare fremtiden hans. Jeg vil aldri glemme blodet til barna mine og jeg lover at jeg skal ta hevn, sier kvinnen som kalles «Guevara» etter den revolusjonære lederen Che Guevara.

Den syriske kvinnen av palestinsk opphav lærte å skyte på en av Hamas militærleirer. Nå kjemper hun for folk i Syria.
Siden opprøret startet i Syria i mars 2011, har så mange som 60 000 syrere mistet livet, ifølge FN. Krigen i Syria har blitt et blodbad, og det spås at vinteren i Syria vil bli hard når et stadig større antall syrere blir flyktninger i sitt eget land.

Et kjent navn Navnet hennes høres stadig i Aleppos gater. Mange kjenner henne som den kvinnelige snikskytteren. Rolig og kontrollert tar hun fingeren over triggeren på våpenet. Hun sikter gjennom et nevestort hull i muren som skiller henne og gateslagene i Aleppo. «Guevara» har kun et mål for øyet; regjeringsstyrkene.

- Jeg liker å sloss. Når jeg ser en av mine venner i opprørsstyrken bli drept, vil jeg ta til våpen og søke hevn, sier hun.

MANN NUMMER TO: Guevara er gift med opprørslederen i Al Wa'ad bataljonen. Foto. Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix.
MANN NUMMER TO: Guevara er gift med opprørslederen i Al Wa'ad bataljonen. Foto. Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Kledd i grønn kaki, høye hæler og tettsittende hijab sitter 36-åringen og renser skytevåpenet sitt. Tross at hun sitter midt i en krigssone er øyenbrynene perfekt nappet og hun har både eyeliner og blush i ansiktet.

En kvinne blant opprørsstyrkene er et sjeldent syn i Syria, men «Guevara» har fått respekt blant de rundt 30 mennene i opprørsstyrken hun slåss sammen med.

- Det er ikke enkelt å være snikskytter. Du må være rask, forsiktig og smart. Så må du også være tålmodig. Jeg venter gjerne timevis før jeg kan skyte, forklarer kvinnen. Først om kvelden drar de sivile hjem og soldatene blir igjen på gata.

Hemmelig møter «Guevara» har lenge kjempet for å styrte Bashar al-Assad regimet. Som student på Universitetet i Aleppo, før opprøret startet i 2011, var hun med å drev en opposisjonsavis.

- Vi startet et politisk parti for palestinere og holdt hemmelig møter for å diskutere hvordan vi kunne styrte regimet, forteller hun.

LÆRER:Før hun ble snikskytter var hun engelsklærer på en grunnskole. Foto:  Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix.
LÆRER:Før hun ble snikskytter var hun engelsklærer på en grunnskole. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Kvinnen forlot sin første mann fordi han ikke var revolusjonær nok. Når hennes andre mann, som ledet en av opprørsbrigadene ikke ville la henne sloss, truet hun med å forlate ham også.

- Jeg har styrken til å holde et skytevåpen. Hvorfor skulle ikke jeg kunne kjempe som alle andre?, sier hun.

Vonde bilder Selv om den kvinnelige opprøreren har et tøft ytre innrømmer hun at vonde bilder fører til tårer når nettene kommer.

- Jeg har sett mer enn 100 drepte mennesker de siste månedene. Så mange av dem er drept i bombeangrep. Jeg har selv vært nær døden mange ganger, sier hun.

Det er lite som tyder på at borgerkrigen i Syria er nær en løsning. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener utsiktene for Syria er dystre.

KRIGSSONE: Guevara er daglig i kamp med regjeringsstyrker i Aleppo. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix.
KRIGSSONE: Guevara er daglig i kamp med regjeringsstyrker i Aleppo. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg tror Russland merker presset og føler at det er litt ukomfortabelt. Men vi har ikke fått noe signal om en ny russisk politikk i dag, sier Eide om Syria-diskusjonene som foregikk i kulissene av den internasjonale sikkerhetskonferansen i München lørdag.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, har bedt om å få et sterkere mandat fra Sikkerhetsrådet.