«Jeg vil avslutte mitt liv.»

Uten forvarsel ble Evelyn Obeng-Dapaah (26) satt fire døgn på glattcelle, seinere innlagt på psykiatrisk, før hun forsøkte å begå selvmord. Så ble hun kastet ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Fredag formiddag 31. oktober: Ghanesiske Evelyn Obeng-Dapaah står i dusjen da det ringer på døra. Venninnen, som eier leiligheten i Stavanger, lukker opp. Utenfor står to politimenn i sivil. Den ustraffede og friske 26 år gamle kvinnens helvetesuke er i gang:

Fire og et halvt døgn på glattcelle.

Innleggelse på psykiatrisk sykehus.

Forsøk på selvmord og fly med politiet tur-retur København på en og samme dag.

Utkastelse fra Norge dagen etter, med fly fra Amsterdam til Ghana - uten følge.

Alt på ei uke hvor retten to ganger sier at Evelyn må settes fri.

På glattcelle

Evelyn hadde bodd tre år i Norge, søkt om familiegjenforening, men mannen hun giftet seg med skal ha forlatt henne. UDI ga i oktober endelig avslag på opphold. Brevet om at hun måtte melde seg hos politiet, nådde ikke hennes advokat på grunn av rot i postgangen. Uten noen gang før å ha vært i kontakt med politiet, blir hun uten forvarsel satt på glattcelle.

I over fire døgn satt hun på seks kvadratmeter med grått epoxygulv, murvegger, en plastmadrass, et teppe og et toalett.

Luftegård fantes ikke.

«Hvorfor holder dere meg på ei celle i seks dager?» spurte hun i selvmordsbrev til politiet seinere den uka. «Er det fordi jeg er en utlending? Kunne dere ha gjort dette mot en norsk kvinne? Er dere rasister?»

- Fantes ikke plass

- Vi var redd hun ville stikke av, sier politiadvokat Øystein Paulsen ved Stavanger politistasjon.

På rettsmøtet mandagen etter pågripelsen, fastslår Stavanger tingrett at varetektsfengsling er «et uforholdsmessig inngrep når unnvikelsesfaren kan unngås ved å ilegge henne meldeplikt». Hun skal slippes fri.

Men politiet påkjærer, det gis oppsettende virkning, og Evelyn føres tilbake til glattcella. Hennes advokatfullmektig, Jørgen Stueland, ber om at hun i det minste settes i vanlig fengsel.

- Men det fantes ikke plass, sier politiadvokat Paulsen til Dagbladet.

Tirsdag kveld blir hun innlagt på Rogaland psykiatriske sykehus på grunn av depresjoner og selvmordstanker.

- Hun opplevde ei krise. Det virket som hun ikke forsto hvorfor alt dette ble gjort mot henne. Hun var veldig utrygg på hva som skulle skje, sier psykiater Per Øglænd ved Rogaland psykiatriske sykehus.

- Aldeles beklagelig

Onsdag får hun beskjed om at hun neste morgen vil bli fløyet tur-retur København, for å få utstedt pass ved den ghanesiske ambassaden.

«Jeg vil heller ta mitt liv enn å sitte i fengsel. Er det håp for meg? Hvis jeg får muligheten, vil jeg ta mitt liv. Jeg er mentalt forstyrret. Kan noen hjelpe?» skriver hun samme kveld i et brev adressert politiet.

Neste morgen henger hun seg i et snøre festet til et dørhåndtak. En ansatt kommer inn på rommet og redder henne. Ved sekstida om morgenen - rett etter at Evelyn er blitt behandlet for skadene - hentes hun av politiet, som ikke får beskjed om selvmordsforsøket før seinere på dagen.

- Aldeles beklagelig hvis vi ikke opplyste om dette, sier psykiater Øglænd.

- Billetter var bestilt

Glattcellebruken utgjør et «klart brudd» på menneskerettighetene, skriver advokatfullmektig Stueland til Gulating lagmannsrett, som torsdag - unormalt seint - igjen ber politiet slippe henne fri. Men politiet pågriper henne på ny på grunn av «nye momenter» i saken.

- Det nye var at vi hadde skaffet reisedokumenter på henne, at flybilletter til Ghana var bestilt og at hun skulle uttransporteres dagen etter, sier politiadvokat Paulsen.

Hun ligger på psykiatrisk sin siste natt i Norge. En politimann våker i dørsprekken. Besøkende blir avvist. Fredag morgen i forrige uke blir hun kjørt til Sola flyplass, der vennene overleverer bagasje og tar hurtig avskjed. To sivile politimenn følger henne til Amsterdam. Der settes hun på et fly til hjemlandet Ghana, alene, bare et drøyt døgn etter at hun mislykkes i å ta sitt eget liv.

- Uheldige ting

Politiadvokat Øystein Paulsen sier det var Rogaland psykiatriske sykehus som vurderte at det var forsvarlig å «uttransportere» Evelyn forrige fredag.

Politiet tar selvkritikk på ett punkt: Hun burde vært overført til ordinært fengsel tidligere. Også ellers i Norge er det mangel på fengselsplasser.

- Men vi må innrømme at vi allerede etter pågripelsen fredag kunne gjort større anstrengelser for å bestille plass for kommende fengsling. En del uheldige ting er skjedd.

- Beklaget dere overfor henne?

- Det vet jeg ikke, svarer Paulsen.

Politiet vet heller ikke hva som møtte kvinnen i Ghana, om hun i det hele tatt er i live.

Evelyn Obeng-Dapaahs siste ord i brevet til politiet var: «Kunne en norsk kvinne blitt behandlet på denne måten?»

FIRE DØGN: På denne glattcella satt den friske og ustraffede 26 år gamle Evelyn Obeng-Dapaah i fire døgn, uten luftemuligheter, trass i at retten ba politiet slippe henne løs. Til slutt forsøkte hun å ta sitt liv.