- Jeg vil bare ha mannen min tilbake

Tursun Gul (30) er blitt symbolet på opptøyene i Kina.

IKONISK BILDE: Tursun Gul (30) protesterte mot opprørspolitiet i går. Foto: EPA/OLIVER WEIKEN/Scanpix
IKONISK BILDE: Tursun Gul (30) protesterte mot opprørspolitiet i går. Foto: EPA/OLIVER WEIKEN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bilder som viser brutaliteten i opptøyene, og myndighetenes svar på dem, har strømmet fra Xinjiang-regionen i Kina.

Mellom 140 og 160 personer ble rapportert drept i opptøyene søndag, som er en del av konflikten mellom uighurer og hankinesere i området.

Dagen etter opptøyene ble en rekke uighuer arrestert.

Blant dem var Maimaiti (33), ektemannen til Tursun Gul (30).

Symbol

Det fikk kvinnen, som er halt etter en idrettsulykke da hun var ung, til å vise sitt sinne overfor myndighetene i går, som endte med et nærmest ikonisk bilde og som er et symbol på den voldelige konflikten.

Gul forteller nå til den britiske storavisa The Times om hvordan hun havnet på innsiden av sperringene og rett foran opprørspolitiet.

Hun sier til avisa at hun bare tenkte på en ting: På å få igjen mannen og de fire brødrene hennes, som ble arrestert mandag.

- Jeg sa at jeg ønsket frihet og et fredelig liv, og at de måtte sette mennene fri, sier hun.

30-åringen, som har to små barn, sier at hun ikke var redd.

- Jeg tenkte at hvis de slo meg eller drepte meg, så ville det være flere folk bak meg som kunne ta min plass, sier hun til Times.

Stod plutselig alene

Ektemannen hennes skal ha blitt pågrepet tidlig mandag morgen. Gul gikk da til politiet for å forsøke å få ham løslatt, men uten å lykkes.

Omtrent en time etterpå gikk hun og omtrent 300 andre kvinner ut på gata, da de så en gruppe utenlandske journalister som ble vist rundt i området av myndighetene.

- Opprørspolitiet omringet de andre. Men av en eller annen grunn slapp jeg gjennom. Plutselig stod jeg for meg selv og da begynte jeg å gå mot dem, sier hun.

Foran opprørspolitiet hyttet 30-åringen med neven og ba om at mannen og brødrene hennes skulle slippes fri.

- Har vi lover i dette landet? Vil dere at vi skal leve fredelige liv eller ikke? ropte hun.

Myndighetene har tidligere slått hardt ned på de fleste protester. Men i møtet med Tursun Gul vek tok opprørspolitiet noen skritt tilbake.

Gul tror de kan ha oppført seg slik fordi hun er kvinne.

- Jeg tror de følte sympati for meg, sier hun.

Til slutt roet en politimann med uighuerbakgrunn henne ned.

30-åringen er nå bekymret for mannen, som hun sier har et hjerteproblem.

- Vil styrte regjeringen

Myndighetene i Beijing mener opptøyene ble startet av eksiluighurer, som hadde som mål om å styrte regjeringen i den formelt selvstyrte regionen. De legger skylda på uighurenes leder, forretningskvinnen Rebiya Kadeer, som lever i eksil i USA.

Uighurenes språk er i den tyrkiske språkgruppa og uighurene er en muslimsk minoritet som lever i den nordvestlige regionen Xinjiang. De rundt 8,5 millioner uighurene som er bosatt i Xinjiang, ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949.

POLITIET HOLDT SEG UNNA: Gul er halt etter en idrettsulykke. Foto: REUTERS/David Gray/Scanpix
POLITIET HOLDT SEG UNNA: Gul er halt etter en idrettsulykke. Foto: REUTERS/David Gray/Scanpix Vis mer

Den nordvestlige Xinijang-regionen har opplevd en stor tilstrømning av hankinesere de siste årene. Regionens 8,5 millioner uighurer mener denne flyttestrømmen er et bevisst grep i myndighetenes hardhendte assimileringspolitikk. De utgjør nå under halvparten regionens 20 millioner innbyggere.

Kinesiske myndigheter har på sin side slått hardt ned på det de mener er væpnet separatistvirksomhet med forbindelser til al-Qaida.

Tursun Gul har på sin side ikke noe vondt å si om hankineserne.

- Hankineserne hater ikke uighurene og uighurene hater ikke hankineserne. Jeg har sympati for hankineserne som ble drept, sier hun til Times.

SPENT SITUASJON: Opprørspoliti og soldater har tatt kontroll i Urumqi, den største byen i Xinjiang-regionen. Foto: REUTERS/ Nir Elias/Scanpix
SPENT SITUASJON: Opprørspoliti og soldater har tatt kontroll i Urumqi, den største byen i Xinjiang-regionen. Foto: REUTERS/ Nir Elias/Scanpix Vis mer